Suomalaisten lääkeyritysten markkinoillepääsy Yhdysvalloissa

Lääkemarkkina Yhdysvalloissa on saturoitunut ja ulkomaisten toimijoiden on läpäistävä kolmivaiheinen lääketestaus ennen myyntiluvan saamista. Markkinavetoinen toimintaympäristö tukee suurten pääomavirtojen ohjautumista Yhdysvaltoihin. Intensiivisestä lääkealan kilpailusta huolimatta tarjoaa Yhdysvallat suuren volyymin lääkemarkkinan sekä mahdollisuuden kasvattaa oman lääkevalmisteen tunnettavuutta.

Markkinoille pääsy tuo myös legitimiteettiä yhteistyölle maassa sijaitsevien lääketieteellisten tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) haasteena on löytää sopiva tasapaino tinkimättömän kliinisen testauksen ja sellaisten välttämättömien lääkkeiden hyväksynnän välillä, joiden hyödyt ylittävät riskit.

Suomen lääketeollisuuden vahvuus ja kasvun mahdollisuudet rakentuvat erikoistumiseen kapean segmentin lääkkeisiin. Esimerkkeinä tällaisista erikoistumisaloista nousevat esille lääkealueet, joissa hyödynnetään suomalaista tutkimusosaamista ja jo olemassa olevaa geenidataa.1 Syöpälääkkeiden tutkimusalalla on käsillä ajankohtainen FDA-lupamenettely. Vaikeutena suomalaisyritysten maahantuloon pidetään yleisesti FDA:n edellyttämien tutkimusten hintavuutta. Suurin osa kustannuksista syntyy kolmivaiheisista kliinisistä kokeista.

Hakemusmenettely

Varsinainen hyväksyntämenettely alkaa, kun lääkevalmistaja lähettää uuden tutkimuslääkehakemuksen (Investigational New Drug, IND) FDA:lle. Hakemukseen lisätään viittaus aiemman tutkimusvaiheen tuloksiin esimerkiksi eläinkokeista ja sisällytetään suunnitelma potilaskokeiden läpiviennistä. FDA arvioi IND-hakemuksen suunnitelman kliinisten tutkimusten toteuttamisen turvallisuudesta. Hakemusmenettely etenee kolmessa vaiheessa:

    • Ensimmäisessä kliinisessä vaiheessa tutkitaan lääkkeen sivuvaikutusten frekvenssiä. Painopisteenä on erityisesti metaboliset vaikutukset, eli lääkkeen aiheuttamat elimistön aineenvaihdunnan muutokset. Kustannukset ovat tyypillisesti 1–10 miljoonaa dollaria ja vaiheeseen osallistuu 20–80 tervettä vapaaehtoista.

    • Toisessa (kontrolli)vaiheessa tutkimusta laajennetaan yli sataan potilaaseen. Tavoitteena on varmistua lääkkeen tehokkuudesta. Tutkittavaa lääkettä saavia potilaita verrataan viiteryhmään, joka saa tyypillisesti plaseboa (ns. lumelääkettä). Lääkkeen turvallisuuden lisäksi lyhyen aikavälin sivuvaikutuksia tutkitaan. Toisen vaiheen toteuttaminen kustantaa yleensä noin 10–100 miljoonaa dollaria.

    • Kolmannessa vaiheessa koostetaan tutkimukseen laaja-alaista tietoa hoitomenetelmän turvallisuudesta ja lääkkeen tehokkuudesta. Vaiheessa tutkitaan lääkkeen vaikutusta erilaisissa populaatioissa ja eri annoskoissa, sekä myös eri hoitokombinaatioissa. Kolmannen ja viimeisen vaiheen kustannus on yleensä 100–500 miljoonaa dollaria ja tutkimukseen osallistuu yli tuhat (1 000) potilasta.

Nopeutetussa menettelyssä FDA ei edellytä kolmannen vaiheen kliinistä tutkimusta. FDA ja lääkevalmistaja keskustelevat toisen vaiheen jälkeen kolmannen kliinisen vaiheen tutkimustarpeesta. FDA voi esimerkiksi ehdottaa nopeampaa ensilinjan kolmannen vaiheen tutkimusta potilaille, joita standardihoito ei ole auttanut (ks. Project Front Runner).3

FDA:n edustaja ja lääkevalmistaja tapaavat usein vielä epävirallisemmassa yhteydessä ennen uuden lääkkeen lupahakemusta (New Drug Application, NDA). Lupahakemukseen kirjataan eri testivaiheissa saatu tieto, analyysi fysikaalisista vaikutuksista ja selvitys lääkkeen tuotantovaiheista. NDA-hakemuksen saapumisen jälkeen FDA tekee 60 vuorokauden kuluessa päätöksen uudelleen arvioinnista. FDA:n tarkastusosasto määrätään vielä tutkimaan lääkkeen turvallisuutta ja tehokkuutta ja lääkkeet varustetaan etiketillä. FDA tarkistaa etiketin paikkaansa pitävyyden ja varmistaa riittävän tiedonvälityksen terveysalan ammattilaisille ja kuluttajille. Lopulta FDA suorittaa tarkastuskäynnin lääkkeen valmistustiloissa. Hyväksytyn tarkistuksen jälkeen lääke saa markkinaluvan. Esimerkiksi vuonna 2023, FDA:n alainen lääkealan tarkistus- ja kehitysjaosto (Center for Drug Evaluation and Research, CDER) hyväksyi 55 uutta lääkettä Yhdysvaltain markkinoille.4

Yhteistyöverkostoja ja markkinavoimia

Paikallisyhteyksien rakentaminen on syytä aloittaa jo ennen kliinistä tutkimusvaihetta. Lupahakuprosessin sujuvoittamista auttaa se, että suomalaisyritys on verkostoitunut alan viranhaltijoiden, sääntelykonsulttien ja tutkijoiden kanssa. Yrityksen kannattaa harkita paikallisen kumppanin tai edustajan hankkimista. Suomalaisyritysten kannattaa myös kartoittaa Yhdysvaltain markkinaympäristöä yhdessä. Lääkealalla markkinoiden vastaanottavuutta ei voida testata prototyypillä. Riittävän aikaisessa vaiheessa esikliinisesti tehtävä FDA-kartoitus ja maantieteellisesti kohdennettu markkina-analyysi tukevat yrityksen myöhempää menestystä lääkemarkkinalla.

Yhdysvaltojen lääkealan jättien kanssa tehtävä tutkimustyö tuo leveämpiä hartioita FDA:n lupamenettelyyn. Analyysiyhtiö IBIS Worldin mukaan Yhdysvalloissa on 2 325 rekisteröityä lääkevalmistajaa.1 Katseen kohdentaminen kaikkein suurimmista yrityksistä hieman pienempiin voi avata paikan yhteistyölle. Maassa työskentelee valtiollisen työvoimatilaston mukaan 146 600 lääketieteen tutkijaa. Suomalaisyritysten kannalta Yhdysvaltojen merkittävimmistä institutionaalisista lääkekehittäjistä moni, kuten Texas University, Houston Methodist Hospital ja Dell Medical School sijaitsevat Texasissa.

Itärannikon lääkekehittäjistä tunnetuimpia on Marylandin Baltimoressa sijaitseva The Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center (Johns Hopkins yliopisto) ja valtiollinen National Institutes for Health (NIH). Muita luotettuja lääketutkimusta tekeviä toimijoita ovat esimerkiksi Broas Institute, Syneos Health, Parexel International ja Allen Institute for Brain Science. Toinen mahdollinen reititys kulkee aiemman yhteistyön kautta – esimerkiksi maailman suurimman lääkeyrityksen (Johnson & Johnson) kanssa. Yrityksen JLabs-kehityshankkeen kautta suomalaiset lääkeyritykset saavat pääsyn alan johtavaan ammattilaisverkostoon ja fasiliteetteihin.

Project Front Runner sujuvoittaa hyväksyntämenettelyä

Vuoden 2022 marraskuussa FDA:n syöpätutkimuskeskus (Oncology center of Excellence, OCE) käynnisti Project Front Runner -ohjelman. Järjestö yhdistää FDA-asiantuntijat syöpätutkimuksen eli onkologian alalta suorittamaan nopeutettua syöpä- ja veritautien lääketuotteiden arviointia. Projektin tavoitteena on kannustaa lääkevalmistajia harkitsemaan FDA:n hyväksynnän hakemista uusille syöpälääkkeille aiemmassa kliinisessä vaiheessa. Tavanomaisen hakemusmenettelyn mukaisesti lupaa haetaan myöhemmässä kliinisessä vaiheessa usean eri hoitolinjan ja -vaihtoehdon testaamisen jälkeen. Project Front Runner pyrkii havainnoimaan potentiaalisen syöpätutkimuksen lääketieteellisen läpilyönnin ja edesauttamaan lääkkeen markkinoillepääsyä Yhdysvaltoihin.

FDA:n nopeutettua hyväksyntämenettelyä voidaan käyttää sellaisten sairauksien kohdalla, joihin on olemassa vain vähän olemassa olevia lääkkeitä. FDA pyrkii keskittymään vastikään diagnosoitujen syöpien hoitoon ja siten edistämään kliinisten tutkimusten suunnittelua. Tämä voisi osoittaa uusien hoitojen hyödyt suuremmissa ja monipuolisemmissa potilasryhmissä. Muutos tukee myös FDA:n tavoitteita käyttää vahvoja kliinisiä tutkimuksia tuottamaan tarkempia tietoja uusien lääkkeiden tehokkuudesta ja turvallisuudesta, vaikka käytettäisiin nopeutettua Project Front Runner -hyväksyntämenettelyä.

Lääkeyrityksen tärkein omaisuus on aineetonta

Patenttien suojaaminen on erittäin tärkeää Yhdysvaltojen lääkemarkkinoilla. Aineettoman omaisuuden suoja saadaan Yhdysvaltojen patenttivirastolta (USPTO). Menestyminen Yhdysvaltojen lääkemarkkinoilla vaatii vahvaa markkinointistrategiaa. On tärkeää luoda suhteita paikallisiin terveydenhuollon toimijoihin, sairaaloihin ja lääkäreihin sekä osallistua alan messuihin ja konferensseihin, kuten vuosittain eri puolilla maata pidettävä BIO International Convention tai San Franciscon J.P. Morgan Healthcare Conference. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA:n) myönnettyä lupa, on hyödyllistä työskennellä myös jakeluketjupartnerien kanssa.

Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmä on vakuutuspohjainen, joten yrityksen tulee varmistaa, että heidän tuotteensa on listattu vakuutusyhtiöiden maksuluetteloihin. Tämä voi vaatia neuvotteluita suurten vakuutusyhtiöiden ja yksityissairaaloiden kanssa. Kansalaisten terveydenhuoltomenot ovat ”vakuutusyhteiskunnassa” luonnollisesti myös korkeammat. Yhdysvaltojen lääkäreiden ammattijärjestön (American Medical Association) mukaan yhdysvaltalaiset käyttävät vuosittain 4,5 biljoonaa dollaria terveydenhuoltoon.6

Yrityksen tulee myös varmistaa, että se noudattaa kaikkia paikallisia lakeja ja säädöksiä, mukaan lukien markkinointiin liittyvät ohjeet, lääketurvan seuranta ja lääkkeiden jäljitettävyys. Kaikkien lääkkeiden teollisen valmistuksen tulee myös täyttää FDA:n Good Manufacturing Practices (GMP) -vaatimukset. Tärkeää lisäapua ja paikalliskontakteja ulkomaisille lääkeyrityksille on saatavissa myös Yhdysvaltain terveysministeriön tutkimusosasto ARPA-H:lta (Advanced Research Projects Agency for Health).

Skaalattava arvolupaus ja lakikonsultointi

Vähäinen määrä vuosittaisia myyntilupia (55 vuonna 2023) heijastaa yhtäältä Yhdysvaltain lääkemarkkinan korkeaa saturaatiota, toisaalta hyväksyntämenettelyn pitkäkestoisuutta ja vaativuutta. Kliinisten tutkimusten ja FDA-prosessin läpivieminen on kallista, joten suomalaisen yrityksen tulee varmistaa riittävä rahoitus. Monilla yhdysvaltalaisilla pääomasijoittajilla on kiinnostusta lääkealan innovaatioihin, ja suomalainen lääketeollisuus tunnetaan laadustaan. Rahoituskierrosten kannalta tärkeintä Yhdysvalloissa on arvolupaus. Millaiseen sairauteen lääke auttaa? Onko lääke poikkeuksellinen ja uusi? Millaisiin sfääreihin lääkkeen myynti on skaalattavissa? Syöpähoidon (onkologia) markkinan koko Yhdysvalloissa oli vuonna 2023 noin 74 miljardia dollaria. Markkinan arvioidaan kasvavan peräti 9,2 % vuotuisella nopeudella, saavuttaen 180 miljardia vuonna 2033.8

Syöpätutkimus on tulevaisuuden ala – ihmiset elävät pidempään ja syöpähoidon saavutettavuus paranee. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston lupahakemusjärjestelmän ympärille on syntynyt sääntelyjuridiikkaan erikoistunut konsultti- ja juristipalveluiden ekosysteemi. Yhdysvaltojen markkinoilla toimii useita konsulttiyrityksiä, jotka auttavat FDA:n kompleksisessa sääntely-ympäristössä luovimisessa. Sääntelykonsultointiin voi kulua useita miljoonia dollareita. Yrityksen kannattaa kuitenkin konsultoida paikallisia vero- ja lakiasiantuntijoita. Menestyäkseen Yhdysvaltojen lääkemarkkinalla tarvitaan vahvaa suunnitelmallisuutta, riittävästi rahoitusta ja yhteistyöverkostoja sekä ymmärrystä Yhdysvaltojen sääntely- ja markkinaympäristöstä.

Lähteet

1 https://www.ibisworld.com/industry-statistics/number-of-businesses/brand-name-pharmaceutical-manufacturing-united-(Linkki toiselle web-sivustolle.)

2 https://www.bls.gov/ooh/life-physical-and-social-science/medical-scientists.htm(Linkki toiselle web-sivustolle.)

3 https://www.sttinfo.fi/tiedote. 11.7.2024(Linkki toiselle web-sivustolle.).

4 https://www.fda.gov/drugs/novel-drug-approvals-fda/novel-drug-approvals-2023(Linkki toiselle web-sivustolle.)

5 https://tilastot.tulli.fi/documents/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

6 https://www.ama-assn.org/about/research/trends-health-care-spending(Linkki toiselle web-sivustolle.)

7 Haastattelu. 24.9.2024. Dr. Charlie Schick. Business Finland.

8 https://www.biospace.com/laxman-dige-precedenceresearch-com(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Teksti: Ossi Lehtihuhta, korkeakouluharjoittelija

 

Lisätietoa: Samuli Kaijomaa, erityisasiantuntija

 

Suomen Washingtonin-suurlähetystö

 

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@gov.fi