Startup-sektori voimissaan Alankomaissa

Alankomaat on menestynyt erittäin hyvin viimeaikaisissa kansainvälisissä startup-yrityksiin liittyvissä vertailuissa. Alankomaissa järjestettiin 24.–28.5.2016 Startup Fest Europe -tapahtuma, jonka tarkoituksena oli suunnata kansainvälisten rahoittajien ja yritysten huomio aloitteleviin alankomaalaisiin teknologiayrityksiin.

Menestystä on osaltaan edesauttanut tammikuussa 2015 perustettu StartupDelta, joka jatkaa toimintaansa StartupDelta 2020 -nimisenä prinssi Constantijnin vetämänä. Yhteistyötahojen kanssa luodaan kesän aikana 4,5 vuoden mittainen ohjelma, jossa tullaan keskittymään erityisesti scale-up-yrityksiin, investointien lisäämiseen ja startup -verkoston laajentamiseen liittyviin kysymyksiin.

Alankomaissa järjestettiin 24.–28.5.2016 Startup Fest  Europe -tapahtuma, jonka tarkoituksena oli suunnata kansainvälisten rahoittajien ja yritysten huomio aloitteleviin alankomaalaisiin teknologiayrityksiin.

Tapahtumaan osallistui 16 alankomaalaista kaupunkia, joiden joukossa olivat mm. Amsterdam, Rotterdam, Haag, Utrecht ja Eindhoven. Avajaisissa puhujina olivat Applen, Uberin, Airbnb:n ja Alphabetin johtajat. Tapahtuman alullepanija oli kuningas Willem-Alexanderin veli, prinssi Constantijn van Oranje, josta on tulossa Alankomaiden uusi startup-suurlähettiläs. Tapahtumaa pidettiin erittäin onnistuneena; osallistujia oli kaikkiaan 49 maasta, ja viikon aikana solmittiin yli 70 sopimusta. Startup Fest Europe oli myös yksi Alankomaiden EU-puheenjohtajuuskauden virallisista tapahtumista.

Alankomaat on menestynyt erittäin hyvin viimeaikaisissa kansainvälisissä startup-yrityksiin liittyvissä vertailuissa. Alankomaat listautuu Euroopassa neljännelle sijalle startup-ekosysteemien ranking-listalla Lontoon, Berliinin ja Pariisin jälkeen. Amsterdam on toisella sijalla European Digital City Index -listalla koskien digitaalista yrittäjyyttä. Sokerina pohjalla, Alankomaat on ensimmäisellä sijalla Startup Nation Scoreboardin listauksessa.

Menestystä on osaltaan edesauttanut StartupDelta, joka perustettiin tammikuussa 2015. StartupDeltan tavoitteena on ollut Alankomaiden neljässätoista kaupungissa olevien startup-keskusten yhdistäminen ja Euroopan suurimman ja yhtenäisimmän startup-verkoston ekosysteemin luominen. Startupdelta.org -portaali kerää konkreettisesti yhteen startup-verkostoon kuuluvat keskukset.

StartupDeltan ensimmäisen vuoden toiminnasta tullaan laatimaan arvio nykyisen startup-suurlähettilään, entisen EU-komissaari Neelie Kroesin kauden loputtua kesällä 2016. Tämän jälkeen StartupDelta jatkaa toimintaansa StartupDelta 2020 -nimisenä, ja prinssi Constantijn ryhtyy vetämään sen toimintaa.

Alankomaissa startup- ja scale-up-yritysten katsotaan olevan tärkeitä innovaatioiden ja talouskehityksen moottoreita. Työllisyyden ja talouskasvun ohella startup-yritykset vastaavat tarpeeseen ratkaista ajankohtaisia yhteiskunnallisia haasteita, joita ovat mm. energiantuotantoon, terveydenhoitoon, kyberturvallisuuteen ja kestävään maanviljelyyn liittyvät kysymykset.

Startup-sektoriin kohdistuneet uudistukset

Startup-sektoriin on kohdistunut viime aikoina paljon uudistuksia, joilla pyritään kehittämään sektoria entisestään. Startup-yritysten verkostoitumismahdollisuuksia on kehitetty, ja yritykset ovat voineet mentorointiohjelman avulla verkostoitua kansainvälisesti esimerkiksi Bostonin, Piilaakson, Lontoon ja New Yorkin startup-verkostojen kanssa. Startup-yritykset ovat myös osallistuneet pääministeri Mark Rutten (VVD) johdolla kaupanedistämismatkoille Japaniin, Piilaaksoon ja Atlantaan.  Startupien rahoitusta on uudistettu, ja koulutukseen on panostettu. Myös startup-yritysten neuvontaan perehtyneiden virkamiesten verkoston luominen on auttanut palvelemaan paremmin startup-yrityksiä. Startup-viisumien avulla myös ulkomaalaisia startup-yrittäjiä on päästetty Alankomaihin vuodeksi yritysten perustamistehtäviin.

Viime vuoden lokakuussa lanseeratun Startupbox-työkalun avulla on pyritty helpottamaan startup-yritysten tiedonsaantia mm. yrityslainsäädännöstä sekä yrityksille suunnatuista palveluista. Lisäksi Alankomaiden kauppakamari on avannut startup-yrityksille tarkoitetun puhelinpäivystyksen. Tutkimus- ja kehitystyön verohyvityksiin liittyvien hakemusten käsittelyaikaa startup-yrityksille on niin ikään lyhennetty kolmesta kuukaudesta kuukauteen.

Hallitus on myöntänyt 50 miljoonaa startup-yritysten kasvun vauhdittamiseen vuodelle 2017. Kokonaissummasta käytetään 27 miljoonaa euroa yritysten palkkajärjestelyjen tukemiseen. Tähän saakka startup-yritysten omistajien on pitänyt maksaa itselleen 44 000 euron vuosipalkkaa, mutta jatkossa riittää, että yrittäjä maksaa itselleen kolmen ensimmäisen vuoden ajan minimipalkkaa (1.7. alkaen 1.537,20 euroa/kk brutto). Tämän myötä yrittäjille jää enemmän varoja yrityksen kehittämiseen ja kasvuun. Toisen puolikaan, 23 miljoonaa euroa, hallitus tulee käyttämään startup-sektorille osoitettuihin investointeihin.

Hallitus on yhteistyössä yritysten ja muiden tahojen kanssa ajanut eteenpäin koodauksen opettamisen aloittamista kouluissa. Yhteistyössä teknisten yliopistojen kanssa on työstetty avointa, yrittäjyyteen perehdyttävää online-kurssia. Alankomaat on pitänyt startup -teemaa esillä myös osana EU-puheenjohtajuuskauttaan.

StartupDelta 2020 - uudet painopisteet

StartupDelta 2020 jatkaa Neelie Kroesin luotsaaman StartupDeltan työtä. Yhteistyötahojen kanssa luodaan kesän aikana 4,5 vuoden mittainen ohjelma, jossa tullaan keskittymään erityisesti scale-up-yrityksiin, investointien lisäämiseen ja startup -verkoston laajentamiseen liittyviin kysymyksiin. Tavoitteena on, että myös investoijat, tiedeinstituutit ja muut, kasvun kannalta keskeiset tahot ovat mukana startup –verkostossa. Myös alueellisten innovaatiokeskusten ja startup-yhteisöjen oma-aloitteisuutta korostetaan.

Edellisten lisäksi uudessa ohjelmassa kiinnitetään erityistä huomiota markkinoille pääsyyn ja asiakkuuksiin liittyviin kysymyksiin.  Rahoitusmahdollisuuksien parantaminen ja mahdollisuudet riskipääoman saantiin tulevat niin ikään olemaan keskiössä.  Startupbox -työkalua on määrä kehittää edelleen, ja panostaa yrittäjäkoulutukseen.  Lisäksi panostetaan Alankomaiden startup-profiilin ylläpitämiseen relevanteissa ulkomaisissa medioissa. Myös Startupdelta.org portaalin sekä mentoriverkoston kehittäminen tulevat jatkumaan.

kauppa