Sopu ydinohjelmasta avaa Iranille ovet maailmalle

Historiallisen pitkän kädenväännön tuloksena syntyi 14. heinäkuuta sopu Iranin ydinohjelmasta. Sopimus avaa uuden luvun Iranin ja lännen suhteissa 36 vuotta kestäneen välirikon jälkeen. Myös suomalaisten yritysten kannattaa kääntää katseensa Iraniin.

Iranin ulkopolitiikalle sopimus on merkittävä, sillä se avaa ovet maan paluulle kansainvälisen yhteisön aktiiviseksi jäseneksi ja toimijaksi. Lähi-idän konfliktien selvittely muuttuu ja toivottavasti vauhdittuu, jos Iran on mukana neuvottelupöydissä.

Ennen kuin mikään muuttuu, on sopimus kuitenkin ratifioitava sekä Washingtonissa että Teheranissa, ja pakotteet poistunevat aikaisintaan vuoden 2016 alussa.

Teheranissa juhlittiin 14.7.sopua neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta. Kuva: Harri Kämäräinen

Kauppa Iranin kanssa kasvaa

Länsimaiset yritykset voivat pakotteiden poistuttua palata Iraniin. Iranin-kaupan odotetaan kasvavan voimakkaasti, sillä maalla on 80-miljoonaiset, ostovoimaiset ja länsimaisiin kulutustottumuksiin tottuneet markkinat. Iranilaisöljy palaa maailmanmarkkinoille ja öljyn hinta laskee.

Iraniin on lähiaikoina odotettavissa länsimaisten yritysten invaasio, sillä jo Lausannen puitesopimuksen jälkeen tunnelmat Teheranissa ovat olleet kuin villissä lännessä kultakuumeen aikoihin.

Yritysvaltuuskuntia ja yritysten edustajia on vieraillut Iranissa tiiviiseen tahtiin. Suurin liikemiesvaltuuskunta – 120 yritysedustajaa - tuli vuoden 2014 alussa Ranskasta. Puola lähetti keväällä 2015 sata yritysedustajaa Iraniin. Seuraavaksi Iraniin odotetaan mittavia kauppavaltuuskuntia Saksasta ja Italiasta.

Myös muista EU-maista liikemiesvaltuuskuntia on käynyt Iranissa tunnustelemassa ilmapiiriä, kartoittamassa markkinoita ja luomassa suhteita mahdollisiin liikekumppaneihinsa.

Odotettavissa on, että lähikuukausina länsimaiden ja Iranin välillä solmitaan merkittäviä sopimuksia. Ainakin Iranin autoteollisuuden ja siviili-ilmailun aloilla on odotettavissa investointeja lännestä.

Ruotsilla on valmisteilla merkittäviä kauppoja ja myös Itävalta panostaa voimakkaasti Iranin-vientiin. Sille Iran oli tärkein kauppakumppani Lähi-idässä ennen pakotteita. Itävallan liittopresidentti ja ulkoministeri vierailevat Teheranissa syykuussa 2015. Lisäksi Itävalta isännöi Wienissä heinäkuun loppupuolella suuren EU:n ja Iranin kauppaa ja investointeja käsittelevän kansainvälisen konferenssin.

Iranissa yrityksiä odottavat ostovoimaiset markkinat. Kuva teheranilaiselta metroasemalta, shiva1o8 / Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Iran saattaa parin vuoden sisällä olla junamatkan päässä Suomenlahdelta

Viimeistään nyt myös suomalaisyritysten kannattaa kääntää katseensa Iraniin. Maan valtavilla markkinoilla riittää jaettavaa myös niille, jotka eivät vielä ole ehtineet käydä paikan päällä pohjustamassa tulevia kauppojaan.

Suomalaistuotteilla on Iranissa hyvä maine ja pohjoismaiseen laatuun luotetaan. Tuotteiden korkea taso muistetaan Iranissa ajalta ennen kansainvälisiä pakotteita.

Rautatieyhteys Helsingistä Moskovan kautta Teheraniin saatetaan avata jo parin vuoden sisällä, mikä antaa suomalaisyrityksille ja -tuotteille joidenkin tavararyhmien osalta etulyöntiaseman.

Maidemme suhteet ovat ongelmattomat, ja Suomella on hyvät lähtökohdat kehittää ja tiivistää suhteitaan Iraniin uudelta pohjalta.

Vierailuvaihtoa on jo tiedossa.

Suomen maa- ja metsätalousministeriön valtuuskunta vierailee Iranissa syyskuussa. Sen mukana on suomalaisia maatalouskoneiden ja -laitteiden valmistajia.

Syyskuuhun ajoittuu myös Iranin varapresidentti Ebtekar osallistuminen työ- ja elinkeinoministeriön isännöimään Global Cleantech Summitiin Helsingissä. Ebtekar on Iranin vaikutusvaltaisimpia naispoliitikoita.

Harri Kämäräinen

Kirjoittaja on Suomen Iranin-suurlähettiläs.

kauppa