Slovenian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Tällä hetkellä lupaavimpia sektoreita ovat bio- ja kiertotalous, joka on Sloveniassa strateginen prioriteettiala, sekä digitalisaatio, johon liittyy myös 5G/6Gteknologia- ja kyberturvallisuushankkeita. Potentiaalisesti kiinnostava teollisuusinvestointihanke on Krškon ydinvoimalan uusi reaktori.

Suomen ja Slovenian välinen kauppavaihto on vaatimatonta. Investoinnit Suomesta Sloveniaan ovat olleet viime vuosina kasvusuunnassa. Merkittävimmät suomalaisperäiset investoinnit ovat olleet Fiskars/Rogaška ja KJK Funds/Elan. Ulkomaisia investointeja on houkutellut Sloveniaan suotuisa rahoitusympäristö ja EU:n rakennerahastojen lisääntynyt käyttö, mutta myös maan erinomainen sijainti ja hyvin koulutettu työvoima. Valtio pyrkii tarjoamaan strategisille investoinneille houkuttelevia kannustimia. Suomella on yleisesti hyvä maine Sloveniassa useilla eri aloilla. Suomalaista informaatioteknologia- ja vihreän talouden osaamista on pyritty tuomaan esille viime vuosina.

Tällä hetkellä lupaavimpia sektoreita ovat:

  1. Bio- ja kiertotalous: Kiinnostus alaan on Sloveniassa suuri. Se on strateginen prioriteettiala, ja fokussektoreina ovat ruokajärjestelmä, metsään perustuvat arvoketjut, valmistava teollisuus ja liikenne. Maassa on myös omaa osaamista ja tutkimusta. Potentiaalista mielenkiintoa suomalaisille ratkaisuille on olemassa, mutta toistaiseksi ei ole syntynyt konkreettisia projekteja.
  2. Digitalisaatio: Slovenia investoi vahvasti digitalisaatioon useilla sektoreilla ja sillä on vahvaa kiinnostusta suomalaisia ratkaisuja kohtaan. Suomalainen osaaminen tunnetaan melko hyvin, ja joitain suomalaisia alan yrityksiä toimii Slovenian markkinoilla, mutta lisää yhteyksiä ja verkostoitumista tarvitaan. Tässä yhteydessä voidaan mainita 5G/6G-teknologiaan ja kyberturvallisuuteen liittyvien investointihankkeiden tuomat markkinamahdollisuudet.

Potentiaalisesti kiinnostava teollisuusinvestointihanke on Krškon ydinvoimalan uuden reaktorin rakentaminen. Se on pidemmän aikavälin projekti, jossa suomalaisten kannalta kiinnostavaa on esimerkiksi ydinjätteen varastointiratkaisut.

Tulevien vuosien aikana Slovenia ohjaa merkittäviä varoja valtion budjetista tulvien jälkeiseen jälleenrakentamiseen. Hankkeisiin kuuluu mm. vesi-infrastruktuurin jälleenrakentaminen, teiden kunnostaminen ja viestintäverkkojen (myös 5G) rakentaminen.

Slovenian päivitetty RRF-suunnitelma hyväksyttiin lokakuussa 2023. Suunnitelma sisältää 1,07 mrd euroa lainoina ja 1,61 mrd euroa avustuksina, kokonaissumma on siis 2,68 mrd euroa. 240 miljoonaa euroa on varattu tulvien ehkäisyyn. Lisäksi Slovenia pyysi tarkistetussa suunnitelmassa 404,5 miljoonan euron lisälainaa rautatieinfrastruktuurin kapasiteetin lisäämiseksi. Varoista n. 40% on määrä kohdistaa vihreään siirtymään ja 20% digitalisaatioon. Elpymisvaroista rahoitettaviin hankkeisiin kuuluu mm. teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, sähkönjakeluverkon vahvistaminen, kaukolämpöjärjestelmien rakenneuudistus uusiutuviin energialähteisiin perustuvilla teknologioilla, julkishallinnon digitalisoinnin edistäminen ja kotimaisen puunjalostuksen edistäminen.

Teksti: Pertti Anttinen, Suomen suurlähettiläs, Unkari ja Slovenia