Slovenia – raiteiltaan suistunut juna?

Slovenian talousahdinko on ollut kesän ja alkussyksyn uutisten pääaihe, eikä keskustelulle näy loppua. Valtiovarainministeri Janez Šušteršičin mukaan maa tarvitsee vuoden loppuun mennessä puoli miljardia euroa. Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kehotti Sloveniaa olemaan ripeä toimissaan.

Luottoluokittaja Moody’s laski elokuussa Slovenian luottoluokituksen Baa2-tasolle. Syynä tähän on Slovenian pankkien uudelleenkapitalisointitarve ja valtion velkaan liittyvät riskit. Moody’s näkee, että heikentynyt makrotaloudellinen ympäristö ja poliittinen epävarmuus kasvattavat riskiä Slovenian kääntymisestä ulkopuolisen avun puoleen. Brysselissä on pohdittu kesästä asti Slovenian mahdollista taloudellisen avun hakemista.

Pääministeri Janša: Maksuvalmius kriisissä lokakuussa

Pääministeri Janez Janšan on esittänyt julkisuudessa, että maan maksuvalmius on kriisissä lokakuussa, mikäli tietyt toimet eivät toteudu. Puheet sisältävät paljon jossittelua, ja Janša toteaakin hallituksen tekevän parhaansa, jotta pahin skenaario ei toteudu. Valtiovarainministeri Janez Šušteršičin mukaan maa tarvitsee puoli miljardia euroa vuoden loppuun mennessä. Toisissa arvioissa puhutaan avun kokonaistarpeen liikkuvan 3- 4 miljardin haarukassa ensi vuosi mukaan lukien.

Janša on esitellyt eläke- ja työmarkkinareformin sekä pankkisektorin pelastussuunnitelmat. Hän ilmoitti Slovenian parlamentin käsittelevän asiaa vielä tämän kuun aikana ja odotti asioiden ratkeavan vuoden loppuun mennessä, jotta Slovenia voi aloittaa uuden vuoden terveempänä ja vakaampana. Janšan mukaan Slovenia on menettänyt viime vuosina paljon, joten sen täytyy ottaa tärkeät askeleet nyt nopeammin. Lyhyen aikavälin tavoitteista hän piti tärkeimpänä pankkisektorin vakauttamista, jonka eteen toimia on odotettavissa lähiviikkoina.

Euroryhmän puheenjohtaja kehottaa ripeyteen

Sloveniaan kohdistuu paineita Euroryhmän puheenjohtajan ja Luxemburgin pääministerin Jean-Claude Junckerin varoitettua, ettei aikaa ole hukattavaksi. Junckerin mukaan hänen hypoteesinsa ei ole, että Slovenia pyytäisi apua, vaan että se tekisi kaiken voitavansa asian selvittämiseksi. Luxemburgissa vierailulla ollut pääministeri Janša myötäili ajan olevan painostava, mutta Slovenian olevan edelleen tilanteen herra. Juncker korosti, että on harhaluulo, etteivät reformit olisi merkittäviä pienten maiden osalta. Hän huomautti, että kaikki euroalueen maat ovat vastuussa yhteisen valuutta-alueen vakaudesta. Janša myönsi, että vastuun jakaminen ei ole ollut Sloveniassa vallitseva lähtökohta, mutta lupasi tilanteen olevan muuttumaan päin.

Slovenia – raiteiltaan suistunut juna

Slovenian suurimman päivälehden Delon mukaan Slovenia on nyt pisteessä, jossa sen itsenäinen pärjääminen on enää vain hypoteesi. Lehden käyttämien kielikuvien mukaan Slovenia on raiteiltaan suistunut juna Euroopan kriisissä tai Franz Kafkan Gregor Samsa, joka herää koppakuoriaisen tavoin selältään, eikä pääse enää ylös. Heikko talous- ja rahoitusperusta ja saartoihin kannustava poliittinen järjestelmä muodostavat räjähdysalttiin yhdistelmän korkean hallitusportaan apokalyptisten lausuntojen kanssa. On lapsellista olettaa, että huolimattomalla politiikalla saavutettaisiin lisää peliaikaa.

Pääministeri Janša optimistisesti näkee Slovenian uudistuvan tulevana vuonna uusien reformien myötä. Delon kommentaattori muistuttaa, että illuusion päivien tulisi olla luetut, koska muutos ei tapahdu hetkessä. Rahoitusanalyytikot ihmettelevät miksi Janša jatkaa talousmarkkinoiden horjuttamista lausunnoillaan. Koska näin kävi jo toisen kerran, oletetaan, ettei kyseessä ollut vahinko vaan hyvin valmisteltu strategia. Päivälehti Dnevnik soimaa Janšaa ulkopoliittisten keskusteluiden häikäilemättömästä käyttämisestä sisäpoliittisen vipinän aikaansaamiseksi huolimatta siitä, että se aiheuttaa kolhuja maan maineelle ja ongelmia talousmarkkinoilla. 

Slovenialle kriisi on lähtökohdallisesti ollut pankeista lähtevä, vaikka maan talous toki on täynnä muitakin epäterveellisyyksiä, joihin vastaus on vain joukko syvälle luotaavia reformeja. Vielä(kään) ei kuitenkaan ole saavutettu poliittista yksimielisyyttä ratkaisusta. Hallituksen vastaus on ollut roskapankin perustamisen esittäminen, johon pankkien epäterveet osat sijoitettaisiin. Tavoitteena on pankkien saattaminen tätä kautta houkuttelevaksi ulkomaiselle pääomalle. Aikaa ei kuitenkaan ole paljon ja seuraavat viikot ovat hyvin ratkaisevia. Tai selostajalegenda Pekka Tiilikaisen sanoin ”kello käy, eikä Hakulista näy”.