Singaporen markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Singaporessa menestyminen edellyttää todistettuja hyötyjä, korkeaa laatua, teknologista ensiluokkaisuutta ja kestävän kehityksen ratkaisuja. Maa vannoo digitaalisuuden ja kaiken toiminnan ”älyllistämisen” nimiin. Markkinamahdollisuuksia on esimerkiksi uudistuvassa terveydenhuoltojärjestelmässä, älykaupunkikehityksessä, satamainvestoinneissa sekä kestävyyskehityksessä.

Mitä tahansa kansainvälinen yritys Singaporessa tarjoaakin – tavaroita tai palveluita – sen on menestyäkseen oltava teknologisesti edistyksellistä ja validoitua. Singapore on digitalisaatiossa ja älyratkaisuissa maailman huippua ja kilpailu on kovaa. Panostus digitalisaatioon tarjoaa paljon liiketoimintamahdollisuuksia, ja maa tekee erilaisia digitaalisuusopimuksia muiden maiden kanssa. Viimeisimmäksi joulukuussa 2022 sovittiin digitaalisuuskumppanuudesta EU:n kanssa.

Valtiolla on suuri rooli talouden kehityksen ajurina, ja poliittinen järjestelmä tuo talouteen vakautta. Hallinnossa ja elinkeinopolitiikassa korostuu strateginen ekosysteemiajattelu. Huippulaatuisessa tutkimus- ja innovaatio-ekosysteemissä panostetaan ratkaisujen sovellettavuuteen sekä kaupalliseen ja yhteiskunnalliseen hyödynnettävyyteen.

Singapore on lisääntyvästi ”vihreä” ja kestävyysteemoissa korostuu esimerkiksi tavoite suuremmasta ruokaomavaraisuudesta vuoteen 2030 mennessä. Tämä kunnianhimoinen pyrkimys luo Singaporesta kiinnostavan kokeilualustan ruoka- ja elintarviketeknologian tutkimukselle ja kehitykselle. Singaporessa arvostetaan koulutusta, ja esimerkiksi lisäkoulutuksen markkina on vuosittain noin miljardi Singaporen dollaria (lähes 700 miljoonaa euroa).  

Maassa on käynnissä suurinvestointeja, jotka voivat tarjota suomalaisyrityksille hyviä mahdollisuuksia. Esimerkiksi rakenteilla olevasta uudesta satamasta tulee maailman suurin täysin automatisoitu ja ekologisesti suunniteltu satama. Se noin kaksinkertaistaa maan nykyisen satamakapasiteetin.

Singapore on hyvin kilpailtu ja kansainvälinen, mutta itsessään suhteellisen pieni markkina-alue. Useat yritykset kattavatkin Singaporesta käsin Aasian markkinoita laajasti. Se on toimiva ja turvallinen korkean elintason maa, josta on hyvät kulkuyhteydet. Myös referenssimarkkinana se toimii hyvin – pärjääminen Singaporessa on osoitus korkeasta laadusta ja osaamisesta.

Viime aikoina Singaporeen on tullut paljon yrityksiä ja pääomia Kiinasta osin koronapandemian seurauksena. Tämä on nostanut hintatasoa etenkin asuntomarkkinoilla. Vuonna 2023 Singaporen BKT:n ennustetaan kasvavan 0,5-2,5 prosenttia.