Singapore kipusi innovaatiovertailun kärkeen

Singapore on innovaatiovoimaltaan sekä kilpailukyvyltään maailman vahvin valtio, kertoo tuore tutkimus. Singapore oli tasaisen vahva tutkimuksen kaikilla osa-alueilla. Suomi oli 40 maan vertailussa sijalla 7, heti Yhdysvaltojen takana. 

Singapore on noussut kärkisijalle riippumattoman tutkimusryhmän ITIF:n (Information Technology and Innovation Foundation) innovaatio- ja kilpailukykyvertailussa. Tutkimus tarkasteli 16 eri indikaattoria, jotka sisälsivät muun muassa maan hallituksen ja yritysten tutkimukseen ja tuotekehitykseen (R&D) käyttämien varojen osuuden, korkeasti koulutettujen sekä tutkijoiden osuuden väestöstä, tieteellisten tutkimusten määrän sekä yleisiä talouden lukemia. 

Tutkijoiden osuus Singaporen työntekijöistä on noussut nopeasti, ja nimenomaan tiedeyhteisön jäsenet ovat tutkimusryhmän mukaan innovaatioiden "key drivers". Singapore on luonut jo vuosia sitten innovaatiostrategian, jonka mukaan se investoi voimakkaasti innovaatioihin ja palkkaa johtavia tieteilijöitä ja teknologiaosaajia ympäri maailmaa. 

NY Times sekä muun muassa International Herald Tribune toteavat tutkimustulosta käsitettelevissä uutisissaan Singaporen lisäksi Suomen, Taiwanin ja Kiinan esimerkkeinä maista, joiden politiikkana on järjestelmällisesti ollut kannustaa innovaatioiden luomiseen. Näiden maiden "innovaatioekologia" sisältää lehtien mukaan usein vahvan satsauksen seuraaviin seikkoihin: koulutus, tekijänoikeuksien suojelu ja maahanmuutto. Suomi oli ITIF:n 40 maan vertailussa seitsemäs. 

Tyynenmeren alueen tai vielä tarkemmin Kaakkois-Aasian kannalta tutkimuksen viesti on kokonaisuudessaan hyvin myönteinen: tämä vuosisata näyttäisi muodostuvan Aasian voittokuluksi Euroopan ja Yhdysvaltojen aseman heikentyessä. 

Kansallisen kilpailukyvyn sekä innovaatiokapasiteetin mittaaminen on tietysti hankalaa. Yhdysvallat oli ITIF:n vertailun kuudes, toisin kuin useammassa vastaavassa viime aikoina julkaistussa tutkimuksessa (esimerkiksi World Economic Forum), joissa USA on yhä pitänyt kärkipaikkaa. ITIF:n tutkijoiden mukaan Yhdysvaltojen menestys muissa vertailuissa heijastaa lähinnä maan vanhaa mainetta, ei todellista nykytilannetta. ITIF:n tutkimuksessa huolestuttavinta USA:n kannalta oli maan kehitys innovaatioissa ja kilpailukyvyssä viimeisen vuosikymmenen aikana - USA on kyseisen listauksen hännänhuippu. Ja vaikka Suomi on ITIF:n kokonaissijoituksessa seitsemäs, on senkin kehitys ollut viime vuosikymmenellä vaisua (sijoitus listalla 33/40). Singapore on listakakkonen Kiinan jälkeen. 

Bisneksen tekemisen vaivattomuudessa Singapore on (tämänkin) tutkimuksen ylivoimainen ykkönen.

Singaporen tämän vuoden budjetista on varattu innovaatioiden tukemiseen S$900 miljoonaa (runsaat 450 miljoonaa euroa). Hallituksen julkilausuttuna tavoitteena on luoda koko Singaporesta "elävä laboratorio" (living lab), eli käytännössä luoda yrityksille otolliset olosuhteet ruokkia uusia ideoita, testata innovatiivisia ratkaisuja ja haalia osaajia ympäri maailmaa. Singaporen tavoitteena on nostaa tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen osuus bruttokansantuotteestaan kolmeen prosenttiin ensi vuoteen mennessä. 

The Business Times -lehden kirjoittajavieras, Record TV:n toimitusjohtaja Carlos Nicholas Fernandes arvioi, ettei nykyisen kaltaisessa asenneilmapiirissä olisi mikään mahdottomuus, että pienestä Singaporesta ponnistaisi tulevaisuudessa Facebookin kaltainen mahti-innovaatio. Kolme singaporelaisyritystä löytyy tänä vuonna Red Herring Global 100 -listalta, joka rankkaa vuosittain "kuumimmat" teknologia-alan yritystulokkaat.  Aiemmin listalla on ollut muun muassa Google.