Shanghain Radical Design Week yhdistää kulttuurin ja bisneksen

Shanghain Radical Design Week yhdistää kulttuurin ja bisneksen

Radical Design Weekin logo.

Kiinasta on tullut kiinnostava kulttuuriviennin kohde lyhyessä ajassa. Shanghain maailmannäyttely vuonna 2010 muodosti ainutlaatuisen ponnahduslaudan suomalaiselle kulttuuriviennille Kiinaan. Sittemmin näkyvin kulttuuriviennin tulos on vappuaattona avattu suomalaisten PES-Arkkitehtien suunnittelema Wuxin oopperatalo. Syksyllä on vuorossa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoteen liittyvä kulttuuriviennin suurponnistus, Radical Design Week, joka yhdistää kulttuurin ja liiketoiminnan. Tapahtuma järjestetään Shanghaissa 26.10-4.11.

Shanghain maailmannäyttelyn menestyksen saattamana Kiinasta onkin tullut Suomen kulttuuriviennin kohdemaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla on tuettu kulttuurivientiohjelmaa Kiinaan, ja myös Finpron luovien alojen ohjelma on ollut aktiivinen. Viestintää tukee vuonna 2011 avattu This is Finland (Linkki toiselle verkkosivustolle)-sivuston kiinankielinen versio ja siihen liittyvä aktiivinen kiinalaisen sosiaalisen median käyttö. 

Kiinaan Team Finland -hengessä

Syksyllä on vuorossa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoteen liittyvä kulttuuriviennin suurponnistus, Shanghaissa järjestettävä Radical Design Week. Yli 40 tapahtumasta koostuva 10-päiväinen ”viikko” kokoaa huomattavan joukon suomalaisyrityksiä ja muita toimijoita. Radical Design Week onkin WDC -hankkeen suurin satelliittitapahtuma ulkomailla. Siinä yhdistyvät kulttuurivienti ja alueelle keskittyneiden suomalaisyritysten intressit.

RDW:n PR-toiminta on jo vauhdissa sosiaalisessa mediassa. 4. elokuuta Suomessa vierailevat suomalaisen designtahdon lähettiläät Mr ja Ms Zan.

RDW on eräänlainen maailmannäyttelyosallistumisen jatkumo ja saumaton osa Suomen maakuva- ja julkisuusdiplomatiatyötä Kiinassa. Siinä muotoilu näyttäytyy modernilla tavalla laajasti ymmärrettynä, mikä on herättänyt kiinalaisten kumppanien kiinnostuksen: RDW on osa Shanghain omaa kansainvälistä Shanghai Design Weekiä huippukokouksineen. Kun Suur-Shanghain alueella on yli 160 suomalaisyritystä, ei ole ihme, että suomalainen teollisuus on nähnyt hankkeessa otollisen väylän ja panostanut vahvasti RDW-kumppanuuteen.

Paikalla olevista Suomen julkisista toimijoista koostuva Team Finland (Suomen edustuston osana mm. Finpro, Tekes ja koko FinNode Kiina -verkosto) toimii erinomaisena kontaktiverkostona. Yritykset, kaupungit ja kulttuuritoimijat ovat tervetulleita nykyistä enemmän hyödyntämään paikallisen Suomi-tiimin kontakteja, asiantuntija- ja arvovaltapalveluja sekä jo olemassa olevaa yhteistyötä Kiinan kanssa. Kulttuurivientiin, kuten muuhunkin vienninedistämiseen pätee yksi ja sama sama sääntö: Kiinassa on resurssien haaskausta yrittää yksin.

Kiina kansainvälistyy

Elintason nousu on muovaamassa Kiinasta maailman suurinta luksus-tuotteiden markkinaa vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille kulutustuotteille, jotka ovat aiemmin olleet Nokiaa lukuun ottamatta tuntemattomampia. Avartella on Shanghaissa huonekalutuotannon lisäksi oma StudioKukkapuro, Marimekko on suuntautumassa Kiinaan uudella tasolla ja suomalaisen muotoilun brändit alkavat olla vahvemmin läsnä.

Uudenlainen kokonaisvaltainen kaupunkiyhteistyö on yhdistämässä kulttuurin muuhun taloudelliseen yhteistyöhön. Kaupunkien lisäksi korkeakoulut ovat vahvasti mukana, mistä esimerkkinä Shanghaissa sijaitsevat Aalto- ja Tongji-yliopistojen ainutlaatuinen yhteisponnistus Sino-Finnish Centre sekä Fudan-yliopiston pohjoismainen keskus.

Kiinan avautumisen myötä myös suomalainen musiikki on alkanut kiinnostaa. Maailmannäyttelyn yksi vetonaula oli suomalainen metallimusiikki, joka keräsi yleisöennätyksen näyttelyalueella. Suomalaiset orkesterit ja kuorot ovat alkaneet liittää reitteihinsä Japanin ja Etelä-Korean lisäksi myös Kiinan, ja ovat saaneet yleisöä myös kaupalliselta pohjalta.

Teksti perustuu pääkonsuli Matti Heimosen raporttiin.

Radical Design Week (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
RDW Facebookissa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
RDW Twitterissä(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Shanghain pääkonsultaatti(Linkki toiselle verkkosivustolle)


 

kauppa
kulttuuri