Savua ja pilviä Malesian yllä - korruptioskandaali horjuttaa pääministeriä ja savusumu kiusaa koko aluetta

Malesian pääministeri on sotkeutunut maan historian räikeimpään korruptioskandaaliin. Reiluja vaaleja ja korruption kitkemistä vaaditaan suurmielenosoituksen voimalla, vastustajatkin liikkeellä. Indonesian öljypalmuviljelmien tulipalot aiheuttavat vakavan, jo kahden kuukauden pituisen ja edelleen jatkuvan savuhaitan.

Korruptioskandaali horjuttaa pääministeriä

Malesian politiikkaa ja julkisuudessa käytävää debattia on jo kohta puolisen vuotta hallinnut yksi ainoa teema: valtion investointirahasto 1MDB (1Malaysia Development Berhad). Tilanne on ihmeellisen tuntuinen: pääministeri Najib on jäänyt rysän päältä kiinni epämääräisistä rahansiirroista hänen henkilökohtaiselle pankkitililleen, mutta hän istuu kuitenkin sitkeästi paikallaan.

Kyseessä on Malesian historian pahin korruptioskandaali. Kun pääepäilty on hyvin vahvoilla valtaoikeuksilla varustettu pääministeri, on myös ymmärrettävää, ettei häntä helposti sysätä syrjään. Najib on kuitenkin saanut vastaansa ennen näkemättömän vahvat voimat: parlamentaarisen opposition lisäksi valtapuolue UMNO:n (United Malays National Organisation) sisäinen oppositio, vanha pääministeri Mahathir johtohahmonaan, Najibin erottama entinen varapääministeri Muhyiddin ja koko joukko muita vanhoja ja nuorempiakin puolueen kärkihahmoja. Osavaltioiden malaijihallitsijoiden kokous on ottanut kantaa skandaaliin, vaatinut tapauksen avointa selvittämistä ja ilmaissut vakavan huolensa sen vaikutuksesta myös Malesian talouteen. Politiikkaa visusti karttavien sulttaanien kannanotto on suorastaan historiallinen poikkeus normaalikäytännöstä.

Lisämaustetta tulee ulkomailta. 1MDB:n varainsiirrot ovat rikostutkinnan kohteena Sveitsissä, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Singaporessa, Hongkongissa ja nyt myös Yhdysvalloissa. Najibilla on ollut tapana hyödyntää syyskuinen YK:n yleiskokouskäyntinsä näyttävillä korkean tason tapaamisilla. Tänä vuonna niitä ei ollut, sillä Najibia kartellaan.

Mistä rahat tulivat?

Kun jäät rysän päältä kiinni, mitä teet? Tätä Najib joutui pohtimaan, kun hänen henkilökohtaiselle tililleen ilmestyneestä liki $700 miljoonan summasta saatiin kiistaton näyttö. Mistä sellaiset rahat olivat tulleet? Najibin selitys oli, että rahat tulivat Lähi-idästä taholta, jota hänellä ei ollut lupaa paljastaa. Ne oli tarkoitettu hänen puolueelleen UMNO:lle, ei pääministerille henkilökohtaisesti.

Ovatko malaijien edut tai heidän kunniansa vaarassa?

Malajinkielisissä sanomalehdissä annetaan se kuva, että malaijien ja muslimien asiaa tinkimättömästi puolustava pääministeri on opposition ja katalien ulkomaisten tahojen hyökkäyksen kohteena. Jos pääministeri kaatuu, malaijien etuoikeudet ja uskonto ovat vaarassa.

Piiritysmentaliteetti tuntuu kummalliselta. Eihän kukaan ole edes leikillään vihjaissut siihen suuntaan, että malaijien etuihin oltaisiin puuttumassa, vielä vähemmän islamin asemaan liittovaltion virallisena uskontona. On vaikea ennustaa, miten pitkään tilanne voi jatkua nykyisellään, mutta pikaisia muutoksia tuskin on näköpiirissä. Sosiaalisen median merkitys toki kasvaa. Seuraavalle sukupolvelle ei välttämättä enää kelpaa sama viesti, joka nykyiseen väkeen on purrut niin hyvin.

Keltaisia ja punaisia paitoja Kuala Lumpurin kaduilla

Elokuun lopussa oppositio ja lukuisat kansalaisjärjestöt kokosivat Kuala Lumpuriin mittavan mielenosoituksen vaatimaan vapaita ja reiluja vaaleja, korruption kitkemistä ja pääministerin eroa. Reilun 100 000:n hengen mielenosoitus sujui rauhallisesti ja ilman merkittäviä provokaatioita. Ainoa paha ylilyönti oli muutaman intomielen tekemä Najibin kuvan tallaaminen kadulla. Mitään rodullista tai uskonnollista elementtiä tapahtumaan ei liittynyt, mutta suurin osa mielenosoittajista oli selvästikin kiinalaisia. Poliisi hoiti tilanteen merkillepantavan asiallisesti, vaikka poliisiylijohtaja olikin ehtinyt todeta sen laittomaksi ja kieltänyt keltaisten paitojen käytön. Siitähän kukaan ei piitannut, kaupunkiin virtasi massoittain keltapaitoja.

Opposition voimannäytös ei jäänyt ilman jatkoa. Kaksi viikkoa myöhemmin pääministerin tukijat kokosivat Kuala Lumpurin kaduille oman vastamielenosoituksensa punaisine paitoineen. Teemana oli malaijien kunnian puolustaminen. Pääosin tämäkin mielenosoitus sujui rauhallisesti. Turistien suosimalle kiinalaiselle kauppakadulle tosin oli suuntaamassa noin tuhannen vähemmän rauhanomaisen punapaidan joukko, jonka poliisi joutui pysäyttämään vesitykein. Punapaitojen esiintyminen sai pahimmillaan vahvan rasistisen sävyn, kohteena kiinalaiset. Kynnys väkivaltaan oli vaarallisen lähellä.

Miksi punapaidat lähtivät marssimaan? Taustalla on tässäkin samainen 1MDB. Pääministeri yritti punapaitojen vastamielenosoituksella vahvistaa asemaansa ja suunnata keskustelua ainakin joksikin aikaa pois korruptioskandaalista. Siihen viittaa UMNO:n kenttäväen laaja ja systemaattinen organisointi. Tapahtuma joka tapauksessa jakoi vahvasti myös UMNO:laisia. Etenkin vanhemmat puolueveteraanit kavahtivat sen saamaa rasistista sävyä. Kokemukset vuoden 1969 verisistä rotumellakoista palasivat varmasti mieleen.

Miten tästä eteenpäin

Tapahtumaketjun vaikutus jatkossa jää nähtäväksi. Järjen ääni puolin ja toisin neuvoo varmasti karttamaan kaikenlaisia rasistisia provokaatioita tai tarjoamasta niille sytykettä. Punapaidat siis ehkä saivatkin jotain aikaan: uutta keltapaitojen mielenosoitusta tuskin aivan lähiaikoina järjestetään. Sitä paitsi sen viesti on jo mennyt perille. Punapaitojen uhkaus hyökätä uudelleen kiinalaisten kauppakadulle tyrmättiin myös alkuunsa, kun poliisi pidätti sen johtajan uhkailevan kielenkäytön perusteella.

Diplomaattinen kriisinpoikanen ja Kiinan uusi rooli?

Kiinan Malesian-suurlähettiläs Huang Huikang sen sijaan kävi Chinatownin kauppakadulla. Siitä sikisi pienimuotoinen diplomaattinen kriisi. Suurlähettiläs antoi lausunnon, jossa hän tuomitsi kiinalaisvastaiset mellakat, rasismin ja terrorismin ja vihjaisi, ettei Kiina jää toimettomaksi, jos kiinalaisväestöä uhataan. Lausunnon tarkasta muotoilusta levisi sitten hieman muunneltuja versioita. Osa hallitustasonkin toimijoista innostui tuomitsemaan Huangin oletetun sekaantumisen Malesia sisäisiin asioihin. Ulkoministeri Anifah Aman joutui ojentamaan ministerikollegoitaan näiden lausunnoista. Nyt tilanne on tasaantunut. Merkillepantavaa on joka tapauksessa suurlähettilään vahva kannanotto. Kiinahan ei ole perinteisesti koskaan eikä missään ollut erityisen innokas puolustamaan ulkokiinalaisen väen etuja. Ero vaikkapa Venäjään on tässä suhteessa suuri. Kiinan politiikka on aina lähtenyt siitä, että suhteita pidetään yllä paikalliseen hallitukseen, tekipä se omille kansalaisilleen mitä tahansa. Etnisyys ei ole painanut mitään. Onko tähän nyt tulossa muutos? Huang tuskin lipsauttelisi mitään.

Savusumu piinaa Kaakkois-Aasiaa, hallitukset avuttomia

Indonesian metsäpalojen savut ovat pilanneet ilmaa laajalla alueella jo kohta kahden kuukauden ajan. Siitä syytellään El Nino -sääilmiötä, mutta ei El Nino tiettävästi kulotusta harrasta. Öljypalmuviljelmät sen sijaan harrastavat, senhän on todettu olevan taloudellisesti hyvin edullinen raivausmenetelmä kaikkiin vaihtoehtoihin verrattuna. Malesia ja Indonesia ovat huomattavan riippuvaisia palmuöljytuotannosta. Sadekausi on sentään tulossa, viimeistään marraskuussa. Siihen saakka pysytellään sisätiloissa ja hengitellään varovasti. Ainakin lähivuosina on myös varauduttava savusumun uusiutumiseen.

Kuva: Steven Mak

Savusumulla on välittömät vaikutuksensa: matkailuelinkeino kärsii, terveyspalvelut ovat kovassa paineessa ja kouluja on jouduttu väliaikaisesti sulkemaan. Kansalaisten on vaikea ymmärtää, miksi hallitus ei tee mitään. Jos ongelma jatkuu, sillä voi olla myös poliittisia seurauksia.

Matti Pullinen

Suomen Malesian-suurlähettiläs

Kuala Lumpur