Saunakiinnostus on kasvanut Britanniassa – mahdollisuuksia suomalaistoimijoille

Britanniassa on selkeästi nähtävillä saunabuumi, joka on osa kansainvälistä kiinnostusta hyvinvointiin (wellness). Tämä tarjoaa suomalaiselle laajalle saunaosaamiselle markkinamahdollisuuksia saunojen rakentamisen kevytratkaisuista hyvinvointiin liittyviin kuluttajatuotteisiin. Eurooppalaisia sauna-alan yrityksiä on jo Britannian markkinoilla. Käynnissä on suurikokoisiakin 30 saunan sauna- ja spa-hankkeita, ja kuluttajatuotteissa saunakulttuuriin liittyvää kirjallisuutta ja hyvinvointiin liittyviä tuotesarjoja. Ikean Marimekko-sauna -sarjasta on uutisoitu näkyvästi. Myös talviuintiharrastus on kasvussa Britanniassa. Suomen suurlähetystön vuosi sitten käynnistämä Diplomatic Sauna Society on kerännyt paljon mediakiinnostusta. Saunadiplomatia on vahvistanut niin Suomen maakuvaa kuin tuonut esiin suomalaista saunaosaamista. Allaolevan mediakoonnin toivotaan hyödyntävän myös UK:n markkinoille tulevia suomalaisyrityksiä ja toimijoita.

Mediakoontia - Saadusta mediahuomiosta maakuvallista apua vienninedistämiseen?

The Times -sanomalehti uutisoi maaliskuussa Britannian saunabuumista ja kirjoitti näin: “The British Sauna Society, founded in 2014 by Nordic and Baltic expats, has been a driving force behind the surge in “sauna-preneurs” popping up by beaches, lakes, on clifftops and in other open-air locations, rather than in gyms, health clubs or hotels.” Lehti kiitteli suomalaista saunadiplomatiaa jopa pääkirjoituksessaan. 

Britannian ensimmäinen saunafestivaali Saunaverse järjestettiin maaliskuun alussa Lontoon Hackneyssa, ja kiittävän vastaanoton jälkeen järjestäjät suunnittelevat uusia saunatapahtumia. Artikkeli Saunaversestä: How London became obsessed with Sauna(Linkki toiselle web-sivustolle.)s.

Joulukuussa 2022 Monocle Radio kertoi saunasta ja nauhoitti haastattelun Suomen suurlähettilään residenssin saunassa. Monoclen sisarjulkaisu Konfekt pyysi suurlähetystön lehdistöneuvos Heli Suomista kirjoittamaan heille esseen saunadiplomatiasta. Esseestä julkaistiin myös äänitetty audioversio(Linkki toiselle web-sivustolle.) Konfektin verkkosivuille.

Tammikuussa 2023 BBC4:n radio-ohjelma World at One teki laajan reportaasin Diplomatic Sauna Societystä lähetyksessään. Se esitettiin myös BBC World Servicessä ja aiheesta tehtiin luettu verkkojuttu ”Will the UK warm to Finland's naked sauna diplomacy?”  BBC:n uutinen saunadiplomatiasta Britanniassa levisi laajalti, ja sitä siteerattiin useissa maissa.

Helmikuussa 2023 Financial Times julkaisi matkailusivuillaan artikkelin ”Postcard from the Finnish Embassy”, jossa toimittaja saunoi Suomen suurlähettilään kanssa residenssissä.

Lisätietoja antaa: Matias Salo, Terhi Bunders