Saudi-Arabian kiinteistöalan kasvu voi tarjota mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille

Kuva: Sandra Backelid Saudi-Arabian rakennusala on voimakkaassa kasvussa asuintalojen ja infrastruktuurin suhteen. Rakennusbuumi sai uutta puhtia, kun Kuningas Abdullah lupasi rakennusalalle puolen miljoonan asuintalon rakentamiseksi 67 miljardia dollaria. Tukipaketti oli osa 18. maaliskuuta annettuja kuninkaallisia määräyksiä, jotka tähtäsivät köyhimpien aseman parantamiseen ja kuningaskunnan yleiseen kehittämiseen.

Vain 40 % Saudeista omistaa itse asuntonsa, mikä koetaan maassa suureksi huolenaiheeksi. Ongelmana on muun muassa asuntolainamarkkinoiden puuttuminen. Asuntolainojen määrä on vain 2 % brutto-kansantuotteesta (vertaa 9 % Qatarissa, 50 % Yhdysvalloissa ja 70 % Britanniassa). Alle prosentti kodinostoista rahoitetaan lainoilla.

Kohonneet hinnat yhdistettynä lainojen puuttumiseen ovat kuitenkin johtaneet tilanteeseen, jossa monet uudet asuinrakennukset jäävät myymättä. Pankit ovat haluttomia myöntämään lainoja, koska laki ei suojaa niitä tilanteessa, jossa asiakas ei maksa lainaansa takaisin. Islamilaisten periaatteiden mukaan on epäinhimillistä häätää asukas, esimerkiksi leski tai orpo, pois talostaan. Suurin osa lainoista haetaan valtion organisaatiolta REDF:ltä (Real Estate Development Fund), joka muistuttaa enemmän hyväntekeväisyysorganisaatiota kuin pankkia. Pehmeäehtoisen lainan saamiseksi on tällä hetkellä noin 18 vuoden jono.

Kotien hinnat Saudi-Arabiassa koetaan huippukorkeiksi. Hintoja nostaa muun muassa tilanpuute. Saudi-Arabia on harvaan asuttu maa, eikä maanpula sinänsä olekaan ongelma. Suurin osa maasta on kuitenkin aavikkoa, jolle ei ole asennettu tarvittavaa infrastruktuuria, kuten vesijohtoverkot ja sähköt. Tyypillinen perhe Saudi-Arabiassa asuu suuressa, muurin ympäröimässä omakotitalossa. Kotien suuri pinta-ala entisestään pahentaa tilanpuutetta, eivätkä neliömetrikohtaiset hinnat ole suuret kansainvälisessä vertailussa.

Kaksi kolmasosaa saudeista on alle 30-vuotiaita. Asuntojen järjestämistä uudelle sukupolvelle pidetään haasteellisena. Perinteisesti suvut auttavat nuoret perheet alkuun, ja asunnot oli tapana maksaa käteisellä. Saudi-Arabia on parhaillaan siirtymävaiheessa perinteisestä sukuun nojautuvasta rahoitussysteemistä myös pankkien käyttöön.

Suomalaisten yritysten mahdollisuudet erikoisosaamisalueilla

Suomalaisilla rakennusyrityksillä oli Saudeissa vankka jalansija 80-luvulla, mutta sen jälkeen ne ovat lähes kadonneet markkinoilta. Suomalaisten yritysten mahdollisuudet voisivat Saudeissa olla niin sanotuissa service providing -toiminnoissa, eli arkkitehtuurissa, suunnittelussa ja konsultoinnissa, sekä etenkin sellaisilla erikoisosaamisalueilla, jotka eivät maassa vielä ole vahvana, esimerkiksi elementtirakentamisen puolella.

Suomalaisia tuotteita pidetään Saudi-Arabiassa laadukkaina, mutta kalliina halvan hintatason maiden tuotteisiin verrattuna. Suomalaiset rakennusliikkeet ovat jääneet junasta Saudi-Arabian markkinoilla. Markkinaraon löytämiseen jollekin erikoistuotteelle olisi kuitenkin mahdollisuudet.

Ulkomaisten yritysten markkinoille tuloa on helpotettu lainsäädännöllisesti. Ennen niiden oli käytettävä paikallista agenttia, mutta nykyään ne voivat jo rekisteröityä suoraan SAGIA:an (Saudi Arabian Ge-neral Investment Authority). Kulttuurisista syistä Saudi Arabia kuitenkin pysyy maana, jossa markkinoille pääsy vie edelleen aikansa. Joint venture – järjestelyillä olisi mahdollista nopeuttaa markkinoille pääsyä.

Tove Lind, harjoittelija, Suomen suurlähetystö, Riad
 

kauppa