Sambian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Digitaaliset oppimis- ja muut ratkaisut, uusiutuva energia, kaivosteknologia ja maatalouden arvoket-jut sekä rakentaminen ja infrastruktuuri tarjoavat mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle.

Perinteisesti Suomen vienti Sambiaan on liittynyt kaivosteknologiaan, mutta kiinnostusta ja tilaisuuksia on yhä enemmän myös muilla aloilla. 

Pandemian myötä uusia mahdollisuuksia on avautunut erityisesti digitaalisuuteen liittyen. Muita lupaavia alueita ovat uusiutuva energia, maatalouden arvoketjut sekä infrastruktuuri ja rakentaminen sekä koulutus. Erityisen aktiivisia Sambiassa ovat viime aikoina olleet digitaalisia oppimisratkaisuja sekä uusiutuvan energian ratkaisuja tarjoavat suomalaisyritykset. Energiaan, liikenteeseen, kauppaan ja matkailuun liittyvät suuret infrastruktuurihankkeet voivat tarjota mahdollisuuksia myös suomalaisille toimijoille.

Vuotuiseen Suomen bisnesviikkoon (Finnish Week of Business) on osallistunut parikymmentä suomalaisyritystä. Kuluvana vuonna lyhyellä varoitusajalla virtuaaliseen muotoon muutetun bisnesviikon tulokset olivat aiempaan tapaan rohkaisevat ja konkreettisia kauppoja ja kumppanuuksiakin syntyi. Bisnesviikko järjestetään seuraavan kerran vuoden 2021 huhtikuussa. 

Suurlähetystö jatkaa aktiivista yhteistyötä Finnpartnershipin sekä Suomen tukemien alueellisten yksityissektoriohjelmien (Southern Africa Innovation Support, Energy and Environment Partnership) kanssa. Mahdollisuuksia tarjoaa myös Suomen rahoittama yksityissektorihanke Accelerated Growth for Zambian MSMEs, jonka yhtenä tavoitteena on maiden välisten yksityissektorin kumppanuuksien vahvistaminen.

Sambian lisäksi suurlähetystö vastaa Suomen suhteista Zimbabween, Malawiin ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan. 

Viimeisimmässä Maailmanpankin  ’Ease of Doing Business’-vertailussa Sambia sijoittui 190 maan joukossa sijalle 85 ja Saharan etelänpuolisessa Afrikassa sijalle viisi.  

Pirjo Suomela-Chowdhury, Suomen suurlähettiläs, Sambia