Sambian kunnanvaltuutetuista vain 9 prosenttia naisia

Sambia on allekirjoittanut monia kansainvälisiä sopimuksia ja politiikkalinjauksia naisten oikeuksien edistämiseksi . Niiden toimeenpanossa on kuitenkin toivomisen varaa.

Esimerkiksi eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADCin sukupuolten tasa-arvoa ja kehitystä koskevan pöytäkirjan tavoite 50 prosentin edustuksesta poliittisissa päätöksentekoelimissä vuoteen 2015 mennessä tuskin toteutuu.

Kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta

Naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen ja heidän asemansa parantaminen on keskeinen teema Suomen kehityspolitiikassa.

Miten naisten oikeudet toteutuvat kumppanimaissamme? Suomen suurlähetystöt raportoivat edistyksestä ja esteistä.

Naisten osuus parlamentissa on nyt 14 prosenttia ja kunnanvaltuustoissa 9 prosenttia. Kiintiöehdotukset eivät menneet läpi parlamentin käsittelyä odottavaan perustuslakiluonnokseen, joten tavoitteen mukaisia suuria muutoksia tuskin on odotettavissa tämän vuoden yleisvaaleissa.

Muutamat puolueet ovat julkisesti maininneet vapaaehtoiset kiintiöt. Esimerkiksi suurin oppositiopuolue Patriotic Front on luvannut asettaa vähintään 30 prosenttia naisia ehdolle tulevissa vaaleissa 2011.

Esteinä naisten osallistumiselle poliittiseen päätöksentekoon ovat mm. alhainen koulutustaso, vaalikampanjointiin tarvittavien varojen puute, sitoutuminen perhe-elämään ja tuen puute aviomieheltä ja kotoa sekä yleinen mielipide, joka pitää politiikkaa miesten alueena.

Samat esteet pätevät myös naisten etenemiseen muilla yhteiskunnan aloilla. Kulttuuriset normit ja perinteet rajoittavat naisten osallistumista. 

Agness Kabuwa kirjaa ylös Samuel Lungon kertomusta. Kuva: Laura Heiskanen Oikeusneuvoja Agness Kabuwa kirjaa ylös Samuel Lungon kertomusta. Kuva: Laura Heiskanen

 

Naisiin kohdistuva väkivalta

Oikeuskäytännössä otettiin merkittävä askel eteenpäin, kun vuosia keskusteltu sukupuoleen perustuvan väkivallan vastainen asetus saatiin viime vuoden lopussa parlamentin käsittelyyn, jossa se nyt odottaa hyväksyntää.

Lakiehdotus määrittelee sukupuoleen perustuvan väkivallan laajasti. Ehdotus tyydyttää myös aktiivista kansalaisyhteiskuntaa.

Toisaalta uutta perustuslakiluonnosta ei pidetä kovin edistyksellisenä, ja se saikin kritiikkiä maassa joulukuussa 2010 vierailleelta YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan erityisraportoijalta Rashida Manjoolta.

Luonnos sallii edelleen syrjiviä lakeja ja käytäntöjä erityisesti tapaoikeuden piirissä.

Naisten seksuaalinen terveys ja oikeudet

Varhaiset avioliitot ja moniavioisuus ovat tavallisia ja laissa hyväksyttyjä. Monet heimot maksavat edelleen morsiushintaa (lobola) uudesta vaimosta. Tämä edesauttaa varhain solmittuja avioliittoja köyhällä maaseudulla.

Naisten sairastuvuus HI-virukseen on arviolta 16 prosenttia – huomattavasti miesten 12 prosentin tasoa korkeampi. Kaupungeissa naisten HIV-sairastuvuus on merkittävästi korkeampi (23 %) kuin maaseudulla (11 %).

Äitikuolleisuus on maailman korkeimpia Sambiassa (591 kuolemantapausta 100 000 synnytystä kohti), mutta hallituksen ja avunantajien erityisohjelmista on saatu hyviä tuloksia.

Joitakin naisten terveyttä altistavia kulttuurisia käytäntöjä on edelleen käytössä, kuten eräiden heimojen käyttämä seksuaalinen puhdistus. Siinä leskeksi jäänyt nainen joutuu harrastamaan seksiä toisen miehen kanssa puhdistuakseen miesvainajastaan.

Naiset ja omistusoikeus

Sambiassa valtaosa maasta on perinteisten heimopäälliköiden ja tapa-oikeuden alaisuudessa. Erityisesti maaseudulla perinteiset normit ja kulttuuri estävät naisia omistamasta maata. Myös maan ja omaisuuden takavarikoiminen leskiltä on yleistä.

Voimassa olevan lain mukaan leskellä on oikeus periä 20 prosenttia miesvainajan omaisuudesta, mutta tätäkään on vaikea taata.

Naisten rajoitetut mahdollisuudet omistaa maata ja muuta varallisuutta vähentävät heidän mahdollisuuksiaan saada lainaa, koska heillä ei ole vaadittavia takuita.

Tukea naisten oikeuksille

Suurlähetystö tukee paikallisen yhteistyön määrärahasta hankkeita, joilla edistetään naisten oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa.

Raitapaitaiset oikeusavustajat ryhmäkuvassa. Kuva: Laura Heiskanen Raitapaitaiset oikeusavustajat ryhmäkuvassa. Kuva: Laura Heiskanen

Tukea annetaan esimerkiksi Mansa District Women’s Development Associationin oikeusapuhankkeelle. Järjestön 120 vapaaehtoista oikeusapuneuvojaa antaa ilmaisia palveluja esimerkiksi seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja maanomistuskysymyksiin liittyvissä kysymyksissä. Naispuoliset oikeusapuneuvojat ovat nostaneet naisten yhteiskunnallista asemaa, kun myös miehet hakevat neuvoa järjestön koulutetuilta naisilta.

Leskien oikeuksia ajava Justice for Widows and Orphans -verkosto on edustuston monivuotinen kumppani. Zambia Land Alliance puolestaan ajaa naisten maanomistusoikeuksia. Lisäksi Suomi antaa tukea YK:n kehitysohjelman koordinoimalle vaalihankkeelle, joka edistää naisten osallistumista päätöksentekoon.