Saksan vienti vetää – mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille

Saksan tavaraviennissä saavutettiin viime vuonna jälleen uusi vientiennätys. Saksan merkittävä vienti antaa mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Saksalaistuotteissa on usein osia muualta kuin Saksasta, joten myös suomalaisyrityksillä on mahdollisuus osallistua toimitusketjuihin ja näin päästä osalliseksi Saksan vientimenestyksestä. 

Foto: David Schiersner/Flickr CC by 2.0
Frankfurt

Saksan talous on hyvässä kunnossa, ja myös viennin ennustetaan säilyvän korkealla tasolla. Suomen tullin tammi-marraskuun 2015 tietojen mukaan Saksa oli Suomen suurin kauppakumppani myös viime vuonna. 

Saksan vientiennätys

Saksan tavaraviennin arvo oli 1 195,8 miljardia euroa vuonna 2015 Saksan tilastotoimiston mukaan.  Tuonnin arvo oli 948 miljardia euroa.  Kauppataseen ylijäämä oli näin ollen ennätyksellinen 247,8 miljardia euroa.  Vienti kasvoi 6,4 % ja tuonti kasvoi 4,2 % edellisvuodesta. 

Viennistä yli puolet suuntautui EU-maihin (693,9 mrd), josta 435 mrd euroalueelle ja 258,9 mrd euroalueen ulkopuolisiin EU-maihin. Vienti EU:n ulkopuolisiin maihin oli arvoltaan 501,9 mrd euroa.

Saksan 10 suurinta vientimaata olivat Yhdysvallat, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta, Alankomaat, Kiina, Italia, Itävalta, Puola, Sveitsi ja Belgia. Uutta oli Yhdysvaltojen nouseminen suurimmaksi vientimaaksi. Vienti Yhdysvaltoihin oli 113,89 mrd, Ranskaan 103 mrd ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 89,2 mrd euroa.

Tuonnista pääosa tuli EU-maista (621,6 mrd), josta 426,5 mrd euroalueelta ja 195,1 mrd euroalueen ulkopuolisista EU-maista. Tuonti EU:n ulkopuolisista maista oli 326,5 miljardia euroa. Suurimmat tuontimaat olivat Kiina, Alankomaat, Ranska, Yhdysvallat, Italia, Puola, Sveitsi, Tshekki, Yhdistynyt kuningaskunta ja Itävalta.

Saksan arvoltaan merkittävimpiä vientituoteryhmiä ovat perinteisesti olleet ajoneuvot ja niiden osat, koneet ja kemialliset tuotteet.  Nämä säilyttivät asemansa tärkeimpinä vientituotteina myös viime vuonna. Myös tietojenkäsittely- ja sähkölaitteita vietiin merkittävässä määrin.

Mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille

Saksan merkittävä vienti antaa mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Saksalaistuotteissa on usein osia muualta kuin Saksasta, joten myös suomalaisyrityksillä on mahdollisuus osallistua toimitusketjuihin ja näin päästä osalliseksi Saksan vientimenestyksestä. 

Saksan talous on hyvässä kunnossa. Saksan hallitus ennustaa on BKT:n kasvavan tänä vuonna 1,6 %. Ennusteen mukaan suuri osa kasvusta tulee kotimaan kysynnästä, mutta viennin ennustetaan myös kasvavan. Hallitus ennustaa viennin kasvavan 3,2 % ja tuonnin 4,8 % tänä vuonna.   Laajaan yrityskyselyyn perustuvassa Saksan kauppakamarien ennusteessa viennin ennustetaan kasvavan 3 %.

Suomen suurin kauppakumppani

Saksan vienti Suomeen oli Saksan tilastotoimiston mukaan arvoltaan 9,048 miljardia euroa viime vuonna. Suomi oli Saksan 29. suurin vientimaa. Saksaan tuotiin tavaroita Suomesta 8,781 mrd eurolla. Näin Suomi oli Saksan 23. suurin tuontimaa. Viennin ja tuonnin yhteenlaskettu arvo on 17,829 mrd euroa. Tällä tavoin Suomi sijoittuu sijalle 24. Saksan vienti-  ja tuontimaiden joukossa.

Suomen tullilta ovat käytettävissä tiedot tammi-marraskuulta 2015. Niiden mukaan Saksa oli Suomen suurin kauppakumppani myös viime vuonna, kuten myös vuotta aiemmin. Suomen tullin mukaan merkittävimmät vientituoteryhmät Suomesta Saksaan olivat tammi-marraskuussa kuljetusvälineet (25,5  %), puu- ja paperituotteet (24,6  %), metallit ja metallituotteet (17,8 %), kemialliset aineet ja tuotteet (7,9 %) sekä teollisuuden koneet (7,8 %). 

Merkittävimmät tuontituoteryhmät Saksasta Suomeen olivat kuljetusvälineet (19,3  %), teollisuuden koneet (17,1  %), kemialliset aineet ja tuotteet (15,8 %), sähkökoneet ja laitteet (8,8  %) sekä metallit ja metallituotteet (8 %).

kauppa