Saksan talousministeri Glosin ero

Saksan talousministeri Glosin eron yhtenä syynä on näkymätön ja heikko rooli talousministerinä. Glos ei ole tehnyt suuria virheitä ministerikaudellaan, mutta hän on jäänyt profiililtaan hieman näkymättömäksi ja värittömäksi. Erityisesti Glos on jäänyt Liittokansleri Merkelin (CDU) ja valtionvarainministeri Steinbrückin (SPD) varjoon talous-ja finanssikriisin hoidossa. 

Glosin seuraaja, CSU:n puoluesihteeri Karl-Theodor zu Guttenberg, kuuluu kristillissosiaaliseen aateliin ja suvulla on vahvat perinteet politiikassa. Liittopäivien jäsen 37-vuotias Guttenberg on ollut vuodesta 2002.

Saksan talous- ja teknologiaministeri Michael Glos (CSU) eroaa. Glosin eroaikeet tulivat julkisuuteen yllättäen lauantaina 7. helmikuuta 2009, jolloin hänen kerrottiin toimittaneen puoluejohtaja Seehoferille kirjeen eroaikeistaan. Ensivaiheessa sekä Seehofer että liittokanselri Merkel (CDU) torjuivat eropyynnön. Glosin seuraajaksi vahvistettiin maanantaina 9. helmikuuta CSU:n pääsihteeri Karl-Theodor zu Guttenberg. 

Hallitusta muodostaessa talousministerin perin paikka oli annettu Baijerin silloiselle pääministerille ja CSU:n puheenjohtajalle Edmund Stoiberille, mutta hän päätti erinäisiin syihin vedoten jäädä kuitenkin entisiin tehtäviin. Glosin nimitystä talousministeriksi tervehdittiin aikanaan tyytyväisyydellä. Jonkin verran epäilyksiä oli hänen kykyynsä puolustaa Saksan etuja maailmalla. 

Vaikka Glos ei ole tehnyt suuria virheitä ministerikaudellaan, on hän jäänyt profiililtaan näkymättömäksi ja värittömäksi. Toisaalta Glosia pidetään liittopäivillä teräväkielisenä puhetaidon mestarina, jota on kutsuttu joskus myös puheramboksi. Glos ei kuitenkaan missään vaiheessa päässyt sisään tehtäväänsä. Häneltä sanotaan puuttuneen riittävää ammattiosaamista useilta eri ministeriön alaisuuteen kuuluvilta aloilta. Joidenkin arvioiden mukaan Glosilta puuttui myös vakuuttamisen taito. Financial Times Deutschland otsikoi ironisesti eropyynnön maanantaina 9. helmikuuta: "Glos sai tahtonsa ensimmäistä kertaa läpi". 

Erityisesti Glos on jäänyt Liittokansleri Merkelin (CDU) ja valtionvarainministeri Steinbrückin (SPD) varjoon talous-ja finanssikriisin hoidossa. Glos on ollut esillä oikeastaan vain silloin kun talousministeriö on julkaissut ennusteita tulevasta taloudellisesta kehityksestä. Kuvainnollisesti Glos on ollut huonojen uutisten tuoja samalla kun Merkel ja Steinbrück ovat taistelleet urheasti Saksan puolesta. Myös mediassa on kriisin aikana ja nyt erouutisen käsittelyssä kysytty: "missä oli Glos?" 

Glos siis mahdollisesti arvioi oman uskottavuutensa olevan riittämätön ja haitallista unionipuolueille (CDU/ CSU) tärkeiden Eurooppa-vaalien ja liittopäivävaalien lähestyessä. Eronpyyntökirjeessään Glos mainitsi muun muassa  henkilökohtaisen uskottavuuden ja CSU:n n uudistumistarpeen (syksyn katastrofaalisten osavaltiovaalien jälkeen). Glos aikoi joka tapauksessa vetäytyä hallitusvastuusta liittopäivävaalien jälkeen ja nyt on hänen mukaansa tärkeä tietää hyvissä ajoin, ketkä poliitikot ovat käytettävissä johtaviin tehtäviin. 

Tässä vaiheessa on vielä aikaista arvioida mitkä ovat Glosin eron vaikutukset unionipuolueille. Mediassa otsikoitiin näkyvästi Glosin syösseen CDU:n ja CSU:n kaaokseen. Saksan sodanjälkeisen historian pahin talouskriisi edellyttää suvereenia kriisijohtamista. Riittääkö aika vain puoli vuotta ennenc vaaleja vakuuttamaan valitsijat CDU/CSU:n kyvyistä uuden talousministerin avulla? 

Glosin seuraaja Karl-Theodor zu Guttenberg 

Glosin seuraaja tulee luonnollisesti myös Baijerin kristillissosiaalisesta unionista (CSU). Uusi ministeri on Karl-Theodor zu Guttenberg, joka ottaa poliittisella urallaan jo toisen merkittävän askeleen eteenpäin muutaman kuukauden sisällä. Viime vuoden marraskuussa Guttenberg valittiin CSUn puoluesihteeriksi puheenjohtajaksi Horst Seehoferin rinnalle uudistamaan puoluetta Baijerin tappiollisten osavaltiovaalien jälkeen. Läheinen suhde Seehoferiin, joka toimii myös Baijerin pääministerinä, on tärkeä tekijä valinnassa, mutta siihen vaikutti myös alueellinen tasapaino. Guttenberg on frankki, kun taas Seehoferin seuraajaksi syksyllä liittovaltion maatalousministeriksi noussut Ilse Aigner tulee Ylä-Baijerista. 

Guttenberg kuuluu kristillissosiaaliseen aateliin ja suvulla on vahvat perinteet politiikassa. Liittopäivien jäsen 37-vuotias Guttenberg on ollut vuodesta 2002. Hän on ollut aktiivinen ulkopoliittisissa kysymyksissä, toimi viime marraskuiseen puoluesihteerinimitykseensä asti muun muassa CDU/CSU-ryhmän puheenjohtajana ulkoasianvaliokunnassa. Kokemusta liiketoiminnasta oikeus- ja valtiotieteitä opiskellut Guttenberg on hankkinut perheyrityksen johdossa toimiessaan. 

Saksan talousministeriö

Saksan talousministeriöllä on uljas historia, mutta viime vuosina sen vaikutusvalta on heikentynyt. Ministeriön historia ja toiminta kulminoituu Saksan talousihmeen luojaan ja ensimmäiseen talousministeriin Ludwig Erhardiin (CDU 1949–1963). Talousministeriön uudelleenjärjestely alkoi liittokansleri Schröderin ensimmäisellä kaudella. Vuonna 1998 finanssiministeri Oskar Lafontaine (tuolloin SPD) siirsi osan talousministeriön Eurooppa-toimivallasta ja eräitä muita osia omaan tuolloin Bonnissa ja Duisburgissa sijaitsevaan ministeriöönsä. Vuosina 1998–2002 ministeriön nimi oli talous- ja teknologiaministeriö. 

Vuonna 2002–2005 talousministeriöön yhdistettiin työministeriö uudeksi talous- ja työministeriöksi. Ministeri Wolfgan Clementin (SPD) aika meni pääasiassa kotimaassa ja työmarkkinareformissa. Tämän jälkeen erityisesti teollisuutta ja kauppa lähellä olevat yrittäjäjärjestöt ovat kritisoineet ministeriön toiminnan keskittyneen liikaa työmarkkinareformiin. Tärkeä elinkeinopolitiikka ja Saksan etujen ajaminen globaalissa maailmassa on jäänyt taka-alalle. Nykyinen hallitus palautti ministeriön nimeksi jälleen talous- ja teknologiaministeriön.