Saksan talouden tila: mitä uutta talousviisailta?

Saksan talousviisaiden raportin mukaan vuonna 2010 saavutetaan lähes neljän ja ensi vuonna noin kahden prosentin kasvu.   Raportin mukaan pelkästään vientivetoinen kasvu saattaa ilman tarvittavia sisäpoliittisia reformeja kääntyä nopeaan laskuun. Tämän vuoksi asiantuntijat peräänkuuluttavat vahvempia toimia sisämarkkinoiden vahvistamiseksi ja kotitalouksien kysynnän nostattamiseksi edelleen.

”Talousviisaat” (Sachverständigenrat) julkaisee joka vuosi syksyisin raporttinsa talouden tilasta ja lähitulevaisuuden talousnäkymistä ja esittelee sen suoraan liittohallitukselle. Niin sanotut talousviisaat ovat hallituksen tärkein neuvova toimielin talouskysymysten hallinnassa. Neuvova raati koostuu viidestä liittopäivien valitsemasta talousalan asiantuntijasta, joiden tehtävänä on neuvoa hallitusta ja parlamenttia kansantaloudellisissa kysymyksissä.

Saksan taloudessa selkeät näkymät

Vuoden 2010 raportissa, ”Chancen für einen stabilen Aufschwung”, Saksan todetaan lähteneen voimakkaaseen kasvuun ja vuoden 2010 aikana BKT on noussut huimat 3,7 %. Seuraavalle vuodelle talousviisaiden raportissa ennustetaan kuitenkin hieman vaatimattomampaa noin 2,2 prosentin kasvua. Talouskriisin jälkiä ollaan kuitenkin vielä vasta korjaamassa, sillä vuoden 2010 BKT nousi vasta vuoden 2006–2007 tasolle. Asiantuntijoiden mukaan kriisiä edeltänyt taso tullaan saavuttamaan uudelleen
vuoden 2011 loppupuolella.

Sisämarkkinoiden kulutus on noussut vuoden 2010 aikana ennätykselliset 1,6 % johtuen osin palkkojen 2,5 % nousseesta tasosta. Vuonna 2011 palkkojen ennustetaan vielä nousevan 2,8 %.

Hallituksen toiveisiin täystyöllisyydestä raportin kirjoittajat suhtautuvat varauksella. Heidän mukaansa vuoden 2011 loppupuolen työttömyysprosentti tulee olemaan samoissa lukemissa kuin nyt, eli noin seitsemässä prosentissa.

Tasainen nousu tarjoaa kuitenkin Saksan taloudelle hyvät mahdollisuudet jatkuvalle talouskasvulle myös tulevaisuudessa. Vahvistavana tekijänä kasvulle toimii tällä hetkellä erityisesti sisämarkkinoiden kysynnän tasainen elpyminen varsinkin kotitalouksien kohdalla. Vahva sisämarkkinoiden kysyntä tasapainottaa talouden kasvunäkymiä suhteessa epävakaisempaan vientiin perustuvaan talouteen, sillä iskihän edellisten vuosien talouskriisi pahimmin juuri vientivetoisiin aloihin. Raportin kirjoittajat muistuttavatkin, että Saksan talouskasvu vaatii jatkuakseen talouspoliittisesti tukevia toimia koalitiohallitukselta.

Näihin tukitoimiin tulisi kuulua ainakin reaalipalkkojen nostaminen ja tuonnin lisääminen sisämarkkinoiden vahvistamiseksi ja aktivoimiseksi edelleen. Sisämarkkinoiden kysyntää tukee myös korkojen pitäminen nykyisellä historiallisen matalalla tasollaan sekä yksityisen sijoittamiseen kannustaminen
entistä vahvemmin.

Uutta talousihmettä ei odotettavissa

Samaan aikaan raportin kirjoittajat kuitenkin huomauttavat, että viennin osuutta
tasaiseen talouskasvun merkityksessä ei tule väheksyä, sillä tasainpainoinen talouskasvu syntyy kaikkien talouden osa-alueiden ollessa tasapainossa.
Talousviisaat ovat yleisestikin raportissaan varovaisia talousbuumin suhteen. Heidän mukaansa talous on vakaassa kasvussa, mutta varsinaisesta uudesta Saksan talousihmeestä ei kuitenkaan vielä voida puhua.

Talouskasvun varmistaminen vaatisikin asiantuntijoiden merkittäviä reformeja eri aloilla.
Raportin tekijät antavatkin pyyhkeitä hallituskoalitiolle (CDU/CSU ja FPD) haluttomuudesta ja kyvyttömyydestä tehdä tarvittavia uudistuksia talouskasvun jatkumon varmistamiseksi. Viisaiden mukaan nykyinen hallitus korjaa vain edellisen suuren koalition työmarkkina- ja yrittäjäveroreformien hedelmiä.

Kotimarkkinoiden vahvistaminen tärkeää

Raportin kirjoittajat varoittavat, että nykyinen vientiin erittäin vahvasti nojaava talouskasvu vai kääntyä hyvin helposti ja nopeasti myös uuteen laskuun. Terve talous seisoo aina kahdella jalalla ja siksi sisämarkkinoiden vahvistaminen on talouskasvun kannalta elintärkeää. Raportin kirjoittanut talousviisaiden viisikko peräänkuuluttaa koalitiolta suurempia valmiuksia uudistuksiin ja julkaisi raportissaan kymmenen kohdan reformiohjelman Saksan talouskasvun ja taloudellisen tasapainon varmistamiseksi myös tulevana vuonna. Kirjoittajat listaavat tärkeiden uudistusten
olevan tarpeen muun muassa maan rahoitusjärjestelmässä, tiettyjen alojen verotuksessa sekä työmarkkinapolitiikassa.

Asiantuntijoiden mukaan rahoitusjärjestelmää tulee muuttaa ennen kaikkea niin, että se ei ole enää niin herkkä maailmantalouden notkahduksille. Verotuksessa kirjoittavat kehottavat hallitusta yksinkertaistamaan verotusta erityisesti liikevaihtoveron osalta sekä hylkäämään toistaiseksi ajatukset merkittävistä  veronalennuksista, sillä niihin ei tässä tilanteessa vielä ole varaa. Työmarkkinoilla viisikko kehottaa
maltillisiin ratkaisuihin niin palkkakehityksessä kuin ulkomaisen työvoiman hankinnassakin.

Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi talousviisaat ehdottavat merkittäviä reformeja terveydenhuollon rahoitukseen kuntien rahoitukseen sekä eläke- että hoitovakuutuspolitiikkaan. Lisäksi talousviisaat peräänkuuluttavat EU-komission roolin vahvistamista talousunionin tulevaisuuden vakauttamiseksi ja raati kannattaakin muun muassa Merkelin esittämiä sanktiota taloutensa heikosti hoitaneille jäsenmaille. Erityisen tärkeäksi asiantuntijat nostavat Saksan koulutusjärjestelmän ja –politiikan reformit.

Raportin mukaan luonnonvaroiltaan köyhän maan on panostettava erityisesti toimivan, laadukkaan ja  ennen kaikkea tiivisen koulutuksen tuottamiseksi maan voimavaraksi.
Toimivien ja harkittujen uudistusten avulla Saksalla on talousviisaiden mukaan kuitenkin hyvät mahdollisuudet jatkaa talouskasvuaan ja vahvistaa asemiaan maailmanmarkkinoilla.