Ruotsin perustuslakivaliokunta arvostelee Löfvenin hallituksen työskentelyä

Ruotsin perustuslakivaliokunta kritisoi yksimielisesti ja voimakkaasti hallituksen työskentelyä. Eilen julkistettu perustuslakivaliokunnan raportti nosti esille yli 20. vuoteen laajimman, kymmenen kohdan kritiikkiluettelon. Kritiikki kohdistui mm. Tukholman ohitustien rakentamisen jäädyttämispäätökseen ja Bromman lentokentän tulevaisuutta koskevaan toimintaan. Palestiinan valtion tunnustamiseen liittyvän prosessin käsittely ja susijahtia koskevat ympäristöministerin lausunnot saivat oman osansa perustuslakivaliokunnan historiallisen laajasta kritiikistä.

Ruotsin eduskunnan perustuslakivaliokunta on saanut päätökseen vuosittaisen hallituksen tarkastelunsa. Valiokunta on käsitellyt 30 kansanedustajien ilmoitusta, jotka ovat koskeneet hallituksen ja eduskunnan suhdetta, hallituksen käsittelemiä asioita ja vastuita, valtion yrityksiä ja ministereiden viranhoitoa.

Perustuslakivaliokunta kritisoi Löfvenin hallitusta kymmenen kohdan listallaan. Laaja, täysin yhtenäinen kritiikki on herättänyt suurta huomiota. Valiokunnan puheenjohtajan mukaan mitään edeltävää hallitusta viimeisen 20. vuoden ajalta ei ole kritisoitu yhtä voimakkaasti. 

Osansa kritiikistä saavat infrastruktuuriministeri Anna Johansson (S) Tukholman ohikulkutien rakennustoimien jäädyttämiseen ja Bromman lentokentän tulevaisuuteen liittyvistä menettelytavoista. Ympäristöministeri Åsa Romsonia kritisoidaan voimakkaasti omavaltaisesta toiminnasta koskien mm. susikysymystä ja pääministeri Löfven saa osansa koskien Saudi-Arabian kauppasopimuksen käsittelemisestä. Ulkoministeri Wallström olisi voinut toimia toisin Palestiinan tunnustamisprosessissa.

Hallituspuolueiden keskinäiset välit ovat huonontuneet, mikä oli havaittavissa toukokuun viimeisen viikonlopun sosiaalidemokraattisen puolueen puoluekokouksessa. Käytännönläheisenä pidettyä sosiaalidemokraattista puoluetta kritisoidaan julkisuudessa ja ihmetellään, miksi Löfven ei esimerkiksi neuvotellut ympäristöpuolueen kanssa kiistanalaisista kysymyksistä etukäteen. Nyt ratkaisemattomat kiistat vaikeuttavat hallitustyöskentelyä. Ympäristöpuolueen tulisi ryhdistäytyä ja ottaa osaltaan vastuu hallitustyöstä eikä vain ajaa omaa ideologiaansa.

Juuri julkistettujen (DI 3.6.) toukokuun mielipidemittaustulosten (SCB:n suuri puoluetutkimus) mukaan blokkien välinen ero on pieni, vasemmiston kuitenkin johtaessa. Molemmat hallituspuolueet menettävät kannatustaan jonkin verran, kun taas allianssin piiristä oikeistopuolue moderaatit kasvattavat hieman kannatustaan. Blokkien välinen ero on tässä tutkimuksessa 2,9 %. Huomionarvoista on Ruotsidemokraattien edelleen nouseva kannatus. Se on nyt 14,5 %.