Ruotsin mediassa kohu kehitysyhteistyörahojen käytöstä turvaneuvostokampanjoinnissa

Ruotsin mediassa on noussut kohu siitä, että Dag Hammarskjöld-säätiö (Dag Hammarskjöldfonden) yhteistyössä Ruotsin ulkoministeriön kanssa on kutsunut viimeisen puolen vuoden aikana pariin otteeseen viitisenkymmentä YK-suurlähettilästä New Yorkista Ruotsiin. Hallituksen on sanottu näin käyttäneen salaa riippumattomalle säätiölle myönnettyä kehitysyhteistyörahaa edistämään Ruotsin TN-kampanjaa. Ulkoasiainministeriön on väitetty käyttäneen rahoja kattamaan ravintola-, hotelli- ja lentokuluja. Kustannukset kohdistuvat lehtitietojen mukaan 27. YK-lähettilääseen, jotka tulevat äänestämään paikasta Turvallisuusneuvostossa.

Ruotsin hallituksen tiedotteen mukaan:

Ruotsin turvallisuusneuvoston jäsenyys

Ruotsi kilpailee Italian ja Alankomaiden kanssa paikasta YK:n turvallisuusneuvostossa 2017–2018. YK on Ruotsin ulkopolitiikan kulmakivi ja Ruotsin politiikka kiinnostaa suuresti ulkomailla.

Dag Hammarskjöld -säätiö yhteistyössä Ruotsin Ulkoministeriön, Stockholm Environment Instituten ja Stockholm Resilience Centerin kanssa on viimeisen puolen vuoden aikana kutsunut kahdesti YK:n lähettiläitä Ruotsiin. Vierailut on rahoitettu Hammarskjöldin säätiön tavanomaisista varoista. Säätiölle myönnetyt apurahat on käytetty tarkoituksensa mukaisesti.

Kutsut on kohdistettu mm. huonoimmassa asemassa olevien kehitysmaiden edustajille tai maille, jotka kärsivät eniten ilmastonmuutoksesta. Vierailujen tarkoituksena on mm. ollut keskustella Pariisin ilmastokokouksesta ja työskennellä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ja seuraamiseksi.

Vierailujen yhteydessä Ruotsi on voinut tehdä tunnetuksi mm. ympäristöteknologiaosaamistaan. Vierailuohjelmiin kuului seminaareja ekosysteemeiden kestävyydestä, yhteyksiä luonnonvarojen ja konfliktien välillä sekä seminaareja ilmastorahoituksesta. Tutkimussidonnainen seminaaritoiminta on noudattaa Hammarskjöld-säätiölle annettua tehtävää. Ulkoministeriö pitää tärkeänä yhteistyötä Dag Hammarskjöld-säätiön kanssa, jonka erityisosaaminen tärkeissä asiakysymyksissä tukee Ruotsin ehdokkuutta.

Ruotsin Ulkoministeriö toimii aina avoimesti ja läpinäkyvästi. Ulkoministeri Margot Wallström kertoi jo ensimmäisen vierailun alla haastattelussaan Aftonbladetille, että vierailulla tulee olemaan merkitystä myös Ruotsin ehdokkuuden kannalta.

Hallitus on vakuuttunut siitä, että Ruotsi YK:n turvallisuusneuvostossa voi parhaiten työskennellä rauhan ja turvallisuuden eteen maailmassa, jossa yli 60 miljoonaa ihmistä on paossa sotaa ja sortoa. Turvallisuusneuvostossa meillä on mahdollisuus olla kriittinen ystävä ja samanaikaisesti kehittää YK:ta organisaationa.

Lue lisää:
Ruotsin hallituksen tiedote(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Dagens Nyheter 4.4.2016(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Dagens Nyheter 5.4.2016(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)