Ruotsin hallitus asettaa parlamentaarisen komitean selvittämään tulevaisuuden energiakysymyksiä

Ruotsin hallitus antoi toimeksiannon parlamentaarisen energiakomitean muodostamisesta maaliskuun alussa. Komitean tehtävänä on kartoittaa tulevaisuuden energiapoliittista tilannetta erityisesti sähköhuoltoon keskittyen. Energiaministeri Ibrahim Baylanin johtamaan komiteaan valitaan jäsenet kaikista eduskuntapuolueista.

Hallituksen lähtökohtana on, että Ruotsin ydinvoimalat korvataan uusiutuvilla energialähteillä ja energiankäyttöä tehostamalla. Allianssipuolueet nojaavat nykyiseen energiasopimukseen, joka sallii vanhojen ydinreaktorien korvaamisen uusilla. Energiakomitean tavoitteena ei ole laatia valmiiksi neuvoteltuja ehdotuksia, joten sen ei tarvitse päästä ydinvoimakysymyksestä yhteisymmärrykseen.

Ruotsin hallitus antoi toimeksiannon parlamentaarisen energiakomitean muodostamisesta 5.3.2015. Komitean tehtävänä on kartoittaa Ruotsin energiapoliittista tilannetta vuosina 2025–2050 erityisesti sähköntuotantoon keskittyen. Komitean tulee antaa konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.

Komitean työskentely jakautuu kolmeen vaiheeseen: Tiedonkeruuvaiheessa komitea käy läpi tulevaisuuden näkymiä. Analysointivaiheessa se erittelee niitä säännöstöjen muutoksia, jotka ovat välttämättömiä tehokkaan energiajärjestelmän takaamiseksi. Neuvotteluvaiheessa komitea laatii pohjan energiapolitiikkaa koskevalle, vuoteen 2050 ulottuvalle sopimukselle.

Ruotsin energiaministeri Ibrahim Baylan johtaa komitean toimintaa. Jäseniksi valitaan kansanedustajia jokaisesta Ruotsin eduskuntapuolueesta eduskuntapaikkajaon mukaisesti. Komitean tulee jättää mietintönsä 1.1.2017 mennessä. 

Vattenfall on jäädyttänyt uuden ydinvoimalan valmistelut

Ruotsin punavihreä hallitus pitää lähtökohtanaan, että ydinvoima korvataan uusiutuvilla energialähteillä ja energiankäyttöä tehostamalla. Ympäristöpuolue lupasi vaalikampanjassaan, että Ruotsissa suljetaan vähintään kaksi ydinvoimareaktoria seuraavan toimikauden aikana. Hallituksen ydinenergiastrategiassa ei kuitenkaan sanota, että ydinreaktoreita lakkautetaan poliittisin päätöksin.

Ydinvoimatuotannon tulee hallituksen mukaan kantaa kuitenkin nykyistä suurempi osuus kansantaloudellisista kustannuksista, ydinvoiman turvallisuusvaatimuksia tulee tiukentaa ja ydinjätemaksuja korottaa. Ympäristöministeri Åsa Romson on tulkinnut tiukentuvien teknisten ja taloudellisten vaatimusten johtavan useamman Ruotsin ydinvoimalan sulkemiseen kuluvan toimikauden aikana, kun ydinvoimatuotanto muuttuu kannattamattomaksi.

Hallituspuolueet ovat sopineet keskenään, että valtion omistaman Vattenfallin suunnitelmat uuden ydinvoimalan rakentamiseksi keskeytetään. Vattenfallista on tarkoitus tulla edelläkävijä kasvatettaessa uusiutuvan sähkön osuutta energiajärjestelmässä. Vattenfall on käyttänyt miljoonia kruunuja selvittääkseen uuden ydinvoiman rakentamisen edellytyksiä, jättänyt hakemuksen säteilyturvaviranomaiselle ja ostanut maata Ringhalsin paikkakunnalta, jonne voimalaa oli kaavailtu. Kaikki suunnitelmat on nyt jäädytetty, Vattenfall seuraa keskustelua. 

Oppositiossa toimivat Allianssipuolueet katsovat, että komitean työn perustana tulee käyttää niiden laatimaa, vuonna 2010 hyväksyttyä energiasopimusta. Sopimuksen mukaan vanhat ydinvoimareaktorit voidaan korvata uusilla. Energiakomitean tavoitteena ei ole laatia valmiiksi neuvoteltuja ehdotuksia, joten sen ei tarvitse päästä ydinvoimakysymyksestä yhteisymmärrykseen. Eduskunta päättää yksittäisistä energiakysymyksistä, kuten tiukennetuista ydinvoimateollisuuteen kohdistuvista vaatimuksista, jo ennen komitean mietinnön valmistumista.