Ruotsin hallituksen tavoitteena EU-maiden alhaisin työttömyys

Ruotsissa vallitsee laaja poliittinen yksimielisyys siitä, että työllisyys kuuluu poliittisten prioriteettien kärkeen. Stefan Löfvenin punavihreän hallituksen ykkösprioriteetti on hallitusjulistukseenkin kirjattu, sosialidemokraattien kunnianhimoinen vaalilupaus; Ruotsissa on EU-maiden alhaisin työttömyys vuoteen 2020 mennessä.

Työvoimatoimiston ennusteen mukaan työllisten määrä kasvaa 46 000 hengellä (0,9 %) vuoden 2015 aikana ja 59 000 hengellä (1,2 %) vuoden 2016 aikana, uusia työpaikkoja syntyy vuosina 2015–2016 yhteensä n. 105 000. Ruotsin yritysmaailmaa edustava Svenskt näringsliv -organisaation laskelmien mukaan Ruotsiin tarvitaan lähes 430 000 uutta työpaikkaa (8,9 %) vuoteen 2020 mennessä, jotta Ruotsi tavoittaisi Itävallan tason, jonka työttömyysaste on ennusteiden mukaan EU-maiden matalin 4,4 % vuonna 2019 (IMF:n arvio).

Oppositiossa olevan allianssin tavoite on, että yli 5 miljoonaa ihmistä on Ruotsissa töissä vuonna 2020. Kaksi kautta hallituksessa toiminut allianssi pyrki työlinjaksi (arbetslinjen) kutsutulla politiikallaan palkitsemaan työntekoa ja vähentämään kansalaisten riippuvuutta avustuksista. Se toteutti hallituskausillaan useita muutoksia, mm. työttömyysturvan ja sairausvakuutuksen ehtoja tiukennettiin ja ansiotuloverotusta vähennettiin.

Hallitus asetti Ruotsin työvoimatoimistolle vuoden 2015 tavoitteeksi työvoiman kysynnän ja tarpeen paremman kohdentamisen, nuorisotyöttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämisen sekä työskentelevien tai opiskelevien etabloimisohjelman suorittaneiden maahanmuuttajien osuuden kasvattamisen. Hallitus kevensi tuntuvasti työvoimatoimiston byrokratiaa vähentämällä aikarajoja ja raportointivaatimuksia.

Työvoimatoimiston uudistukset ovat edenneet aiottua hitaammin, sillä sille varattu 550 milj. SEK lisärahoitus jäädytettiin, kun eduskunta äänesti punavihreän hallituksen vuoden 2015 budjettiehdotuksen nurin joulukuussa 2014. Myöskään hallituksen esittämää tavoitetta tarjota alle 25 -vuotiaille harjoittelu-, koulutus- tai työpaikka 90 päivän sisällä ei ole budjettisyistä voitu pistää käytäntöön.