Puolustusvienti Iso-Britanniaan – suomalaisten yritysten mahdollisuudet kasvussa

Britannia on maailman kuudenneksi ja Euroopan toiseksi suurin talous. Britannian puolustusmenot ovat Yhdysvaltojen jälkeen Naton toiseksi suurimmat. Britannia kasvattaa puolustusmenojaan. Suomen tuleva Nato-jäsenyys lisää suomalaisten yritysten mahdollisuuksia Britannian markkinoilla.

Britannia on maailman kuudenneksi ja Euroopan toiseksi suurin talous. Britannian puolustusmenot ovat Yhdysvaltojen jälkeen Naton toiseksi suurimmat. Britannia kasvattaa puolustusmenojaan. Britannian asevoimien kehittämistä kuvataan sen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa (Integrated Review(Linkki toiselle web-sivustolle.), 2021) ja puolustusselonteossa (Defence Command Paper(Linkki toiselle web-sivustolle.), 2021). Yksityiskohtaisempia tietoja Britannian asevoimien hankkeista ja hankinnoista saa Britannian puolustusministeriöstä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Britannian asevoimia kehitetään laaja-alaisesti. Lähivuosina kehittämiskohteita, joihin suomalaisella teollisuudella on osaamista, ovat mm. kyber-suorituskyvyt, avaruus, digitalisaatio, IT-teknologia, maavoimien liikkuvuus ja johtaminen, merijalkaväen liikkuvuus, koulutus ja simulaattorit, mobiiliteknologian hyödyntäminen ja reserviläisten osaamisen hallinta. Myös innovaatio- ja tutkimusyhteistyössä on mahdollisuuksia.

Suomen tuleva Nato-jäsenyys lisää suomalaisten yritysten mahdollisuuksia Britannian markkinoilla sekä kiinnostusta suomalaisteen osaamiseen. Lisäksi Britannian markkinat voivat toimia ovena Yhdysvaltojen markkinoille.

Team Finland –verkosto Britanniassa tukee yritysten vienti- ja yhteistyöponnisteluita myös puolustussektorilla. Lisätietoja Lontoon suurlähetystöstä: Puolustusasiamies kommodori Mika Raunu, mika.raunu@formin.fi., Team Finland-koordinaattori lähetystöneuvos Terhi Bunders, terhi.bunders@formin.fi.