Protektionismi vahvistuu Etelä-Amerikassa

Protektionismi vahvistuu Etelä-Amerikassa

 Brasilia osallistui Mercosur-huippukokoukseen presidenttinsä Dilma Rousseffin johdolla.Brasilia osallistui Mercosur-huippukokoukseen presidenttinsä Dilma Rousseffin johdolla. Kuva: Blog do Planalto(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tullimuurit kohoavat Etelä-Amerikassa yhä korkeammalle Brasilian, Argentiinan, Uruguayn ja Paraguayn kauppavyöhykkeen Mercosurin kokouspäätösten seurauksena. Kokouksessa myös hyväksyttiin Venezuela Mercosurin täysjäseneksi ja suljettiin Paraguay järjestön päätöksenteon ulkopuolelle maan sisäpoliittisen kriisin takia.

Kesäkuun lopussa Argentiinan Mendozassa pidetty huippukokous sujui alusta lähtien varsin dramaattisissa merkeissä, kun Paraguay suljettiin kokouksesta maan parlamentin syrjäytettyä sen presidentin. Huippukokouksen päätökset tehtiinkin siis Argentiinan, Brasilian ja Uruguayn voimin.

Isäntämaa Argentiina ajoi kokouksessa Mercosurin yleisen ulkotullin nostamista 35 prosenttiin, siis korkeimmalle WTO:n sallimalle tasolle. Brasilia ja Uruguay eivät tätä kuitenkaan hyväksyneet. Lopputuloksena maat sopivat, että että kukin jäsenmaa saa oikeuden laatia 200 tullinimikkeen listan haluamilleen tuotteille, joihin se voi soveltaa 35 % ulkotullia.

Uruguay on suurempia rajanaapureitaan huomattavasti vapaakauppamyönteisempi eikä suhtautunut tehtyyn päätökseen kovinkaan positiivisesti. Maa on ilmoittanut, että kokouksen päätöksestä huolimatta sillä ei ole aikeita omien tulliensa nostamiseen. Uruguayn päätöksellä ei kuitenkaan ole paljon merkitystä Argentiinan ja Brasilian tullimuurien noustessa.

Paraguayn tappio Venezuelan voitto

Paraguay_ei_MercosurissaMuut osallistujamaat päättivät jättää Paraguayn kokouksen ulkopuolelle. Kuva: pablo.cardozo(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Mercosur reagoi myös Paraguayn presidentti Fernando Lugon erottamiseen päättämällä sulkea Paraguayn päätöksentekonsa ulkopuolelle siihen asti, kunnes maahan on saatu vaaleilla valittu presidentti. Paraguayn sääntömääräiset presidentivaalit on määrä pitää huhtikuussa 2013.

Paraguayn sulkeminen päätöksenteon ulkopuolelle mahdollisti myös Venezuelan jäsenyyden Mercosurissa. Vuodesta 2006 lähtien Venezuelan jäsenyyden on estänyt ainoastaan Paraguayn kogressin vastustus. Muodollisesti Venezuelan jäsenyys hyväksytään Rio de Janeirossa 31.7. pidettävässä erityisistunnossa. Paraguayn uusi hallitus tuomitsi jyrkästi molemmat päätökset, koska sille ei annettu mahdollisuutta puolustautua vaan sen osanotto evättiin jo Mendozan kokoukseen.

Mercosurin laajeneminen ei välttämättä pysähdy Venezuelaan. Jo Mendozan kokouksessa sovittiin, että jäsenmaat voivat sopia kahdenvälisiä kauppasopimuksia muiden latinalaisen Amerikan maiden kanssa. Erityisen innokas tähän on Uruguay, joka tavoittelee sopimuksia erityisesti Kolumbian, Chilen ja Perun, kolmen vapaakauppaan ja Aasiaan suuntautuneen ”Tyynenmeren allianssin” maan kanssa.

kauppa