Pohjois-Carolina; kolmio, kustannukset, kuluttajatalous ja koripallo kilpailuvaltteina
Pohjois-Carolinan vahvuus nykymaailmassa on huippuyliopistoissa ja niiden ympärille kasvaneissa yritys- ja innovaatiokeskittymissä. Vanhat vahvuudet – halvat kustannukset ja yritysystävällinen lainsäädäntö – vahvistavat myös edelleen osavaltion kilpailukykyä. Menestys ja suosio syövät kuitenkin kustannusetua vääjäämättä. Suomalaisille yrityksille ja osaamiselle Pohjois-Carolina tarjoaa mahdollisuuksia etenkin terveyssektorilla, startup-yhteistyössä ja valmistavassa teollisuudessa.
Pohjois-Carolina on nopeimmin kasvavia Yhdysvaltojen osavaltioita. Reilun kymmenen miljoonan asukkaan osavaltio on jo nyt asukasluvultaan maan yhdeksänneksi suurin. Kasvusta huolimatta Pohjois-Carolina ja osavaltion kaupungit ovat samassa tilanteessa kuin lukemattomat ”kakkos- ja kolmoskategorian” paikat ympäri maailman – jatkuvassa kilpailussa investoinneista, työpaikoista ja osaajista.
Iso kysymys on sama kuin kaikkialla maailmassa: haluavatko osaajat asua täällä? Pohjois-Carolina markkinoi itseään hyvän elämäntyylin paikkana – moniin muihin maailman kolkkiin verrattuna se voi tehdä tämän uskottavasti. Ruoka, biitsit, vuoret, väljyys ja urheilu tekevät Pohjois-Carolinasta monille kiinnostavan asuinpaikan.
Osavaltion suurin kaupunki Charlotte ja pääkaupunki Raleigh (yhdessä naapuri-Durhamin kanssa) ovat hyvässä kilpailukykyasemassa. Raleigh on koko maan nopeimmin kasvavia kaupunkeja, joka houkuttelee korkeasti koulutettua työvoimaa. Charlotten metropolialueella puolestaan pitää päämajaansa vajaat kymmenen Fortune 500 -yritystä.
Pohjois-Carolinan, varsinkin Raleigh-Durham-alueen kilpailukykyvetovoiman voi sekä Yhdysvaltojen että maailman mittakaavassa tiivistää neljään K:hon: kolmio, kustannukset, kuluttajatalous ja koripallo.
Huippuyliopistojen tutkimuskolmio (Research Triangle) houkuttelee huippuosaajia, jotka usein tutkintonsa jälkeen haluavat jäädä Pohjois-Carolinaan. Tämä on kuluttajavetoinen elämäntyylivalinta. Osaajat taas houkuttelevat paikalle yrityksiä, jotka saavat maata, rakennuksia ja työvoimaa huomattavasti maailman huippumetropoleja halvemmalla. Tämä yhdistelmä puolestaan auttaa yrityksiä muodostamaan ekosysteemejä – toisin sanoen klusteroitumaan, johon taas huippuyliopistot tulevat mukaan.
Ne yliopistot ovatkin kaiken avain. Kolmio rakentuu kolmesta huippuyliopistosta: North Carolina State, University of North Carolina (Chapel Hill) ja Duke. Kaikki ovat todella kovia tutkimusyliopistoja.
Ja yliopistoihin liittyy myös se koripallo. University of North Carolina (UNC) ja Duke ovat yliopistokoripallon kaikkien aikojen menestyneimpien koulujen neljän kärjessä sekä voittojen että mestaruuksien määrässä. UNC:n (joka on valtion yliopisto) koripallosaliin mahtuu reilut 20 000 katsojaa ja se on aina täynnä. Elämäntapaa arvostavat asiantuntijat arvostavat myös huippu-urheilukokemuksia. Toki niitä tarjoavat myös amerikkalaisessa jalkapallossa NFL-ammattilaisliigan Carolina Panthers ja NC Staten yliopistojoukkue sekä jääkiekko-NHL:n Carolina Hurricanes. Koripallo on kuitenkin se iso juttu.
Haasteet
Mukava osavaltio täynnä osaajia (ja mukavia ihmisiä, jotka juovat makeaa teetä), halvat tontit ja asunnot, maan pienin yritysvero ja loistava elämäntyyli. Pohjois-Carolinan markkinointipuhe kuulostaa kieltämättä hyvältä. Todellisuus on kuitenkin myös täynnä haasteita. Yksi niistä on osavaltiota ja etenkin Charlotten kaupunkia vaivaava leima koko Yhdysvaltojen tasolla hyvin eriytyneestä asemasta väestöryhmien kesken. Tieto alueen huonosta menestyksestä kansallisessa vertailussa tuli alueen asukkaille kuitenkin jonkinlaisena yllätyksenä, ja tilannetta on pyritty monin tavoin korjaamaan.
Koko Yhdysvaltoja riivaava työvoimapula näkyy myös Pohjois-Carolinassa, vaikkei siellä aivan pahimmassa kurimuksessa ollakaan vahvan muuttoliikkeen ansiosta. Muuttoliike itse kuitenkin aiheuttaa tutut ongelmat – asuntojen hinnat nousevat, liikenneinfrastruktuuri ei vastaa tarpeita ja niihin koripallopeleihin on vaikea saada lippuja.
Juuri infrastruktuuri näyttäytyykin monen muun kasvuosavaltion tapaan suurena ongelmana. Julkinen liikenne on olematonta, kun on totuttu tilaan ja isoihin autoihin. Nykyisellä kasvuvauhdilla liikenneruuhkat kuitenkin pahenevat entisestään. Asuntojen hintojen nousu puolestaan nostaa vääjäämättä yritysten kustannuksia, vaikka ne saavatkin vielä maata varsin edullisesti. Suosiolla on aina kääntöpuolensa.
Pohjois-Carolina on perinteisesti vahva teollisuusosavaltio osaavan ja kohtuuhintaisen työvoiman sekä helpon yrityslainsäädännön vetämänä. Tämän aseman säilyttäminen muuttoliikkeen aiheuttamassa inflaatiopaineessa on aina haastavaa. Toisaalta taas yliopistojen vetovoima luo uutta bisnestä ympärilleen. Pohjois-Carolinassa satsataankin startup-tiloihin ja muihin uuden talouden vaatimiin rakenteisiin.
Kysymys onkin sitten enää siitä, haluaako startup-yrittäjä vaihtaa San Franciscon pöhinän Pohjois-Carolinan huomattavasti rauhallisempaan elämänmenoon. Kanadalainen ICT-firma Trilliant tällaisen vaihdoksen ainakin teki.
Mahdollisuuksia Suomelle
Team Finland -työssä Pohjois-Carolinassa on edistytty terveyssektorin yhteistyömahdollisuuksien kartoittamisessa. Pohjois-Carolina on kotipaikka monelle useassa osavaltiossa toimivalle terveyskonsortiolle, kuten Atrium Healthille. Suuria terveystaloja ja tutkimuslaitoksia kiinnostaa yhteistyö suomalaisten digiterveysyritysten kanssa, jossa parhaillaan kartoitetaan kiinnostuneita toimijoita.
Winston-Salemin kaupungin kanssa kartoitetaan mahdollisuutta yhteistyöhön terveysalan yrityskiihdyttämöstä, jota kautta yritykset kiinnitettäisiin yhteistyöhön alueen sairaaloiden kanssa. Suurempien terveystalojen kiinnostus Suomeen kohdistuu myös erityisiin tutkimusalan mahdollisuuksien suomalaisten biopankkien kanssa tiettyjen harvinaisten sairauksien osalta. Toiminnan tavoitteena on vuositasolla kiinnittää noin 2-3 suomalaista yritystä alueen toimijoihin.
Kunniakonsulimme on erittäin hyvin verkottunut ja aktiivinen sekä arvostettu toimija, jolla on yli sektorien ja alueiden menevää vaikutusvaltaa, ja siten mahdollisuuksia edistää Suomen etuja.
Antti Niemelä
Heli Hyypiä