Pitkäaikaistyöttömien työllistäminen Ruotsin hallituksen asialistalla

Ruotsin hallitus selvittää, miten voitaisiin hyödyntää sosiaalialan yrityksiä pitkäaikaistyöttömien määrän vähentämiseksi keskustelemalla yritysten kanssa, jotka toiminnallaan pyrkivät suitsimaan työttömyyttä. Selvitys on osa hallituksen työagendaa, jonka tavoitteena on laskea Ruotsin työttömyysprosentti Euroopan unionin alhaisimmaksi vuoteen 2020 mennessä.

Vuoden 2016 budjettiehdotuksessaan hallitus kannustaa työllistymiseen ja kouluttautumiseen tarjoamalla työllistymispaikkoja yksilön tarpeiden ja kykyjen mukaan. Tarkoituksena on lisätä työllisyyttä, ja vähentää tuntuvasti pitkäaikaistyöttömyyttä. Työttömyyden ratkaisuksi on väläytetty korotettua työllistämistukea ja sosiaalialan yritysten tukemista.

Ruotsissa on tällä hetkellä yli 300 pitkäaikaistyöttömyyden torjuntaan erikoistunutta yritystä. Työministeri Ylva Johansson aikoo selvittää elinkeinoministeri Mikael Dambergin kanssa, josko näiden yrityksien merkitystä pitkäaikaistyöttömyyden torjunnassa voitaisiin kasvattaa. Hallitus näkee, että nämä yritykset voisivat toiminnallaan olla merkittävässä asemassa pitkäaikaistyöttömien saamiseksi takaisin työelämään.

Työllistämistuen ja työharjoittelutuen mahdollisuus on osaltaan lisännyt pitkäaikaistyöttömien palkkaamista. Monet ko. sosiaalialan yritykset tarjoavat jo nyt työharjoittelumahdollisuuksia pitkäaikaistyöttömille. Hallitus aikoo kuitenkin selvittää, tulisiko investointeja työllistämistukiin kasvattaa, pitkäaikaistyöttömien työllistämisen helpottamiseksi.

työ