Pietari kokosi yhteen suomalaisyrittäjät ja opiskelijat

Pietari kokosi yhteen suomalaisyrittäjät ja opiskelijat

Millaista on tehdä töitä Venäjällä?  Mitä osaamista tarvitaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastattiin Vaihdosta Duuniin -tapahtumassa Pietarissa, johon osallistui noin 70 opiskelijaa ja parikymmentä Venäjällä toimivaa suomalaistyönantajaa.

Pietari. Kuva: Rob LeePietari. Kuva: Rob Lee

Kolmatta kertaa järjestettävän tapahtuman takana ovat idean isäntä, nuoremman polven suomalaisyrittäjien Venäjä-Klubi sekä Suomen Pietarin konsulaatti ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.  Ideana on yksinkertaisesti saattaa yhteen työnantajat ja opiskelijat, joilla on kiinnostusta maahan. Työnantajat esittelivät opiskelijoille Pietarissa ajankohtaisia työpaikka- ja gradupaikkatarjouksiaan, lisäksi CIMO kertoi tarjoamistaan harjoittelumahdollisuuksista Venäjällä. Eniten paikalla oli kaupallisen alan opiskelijoita, mutta myös tekniikan ala ja humanististit olivat hyvin edustettuina.

Venäjällä tarvitaan asennetta

Riikka Kaijansinkko Lemminkäiseltä, Artem Kansin Itellalta, Tomi Meriläinen Sokos Hotellilta, Kai Mykkänen Elinkeinoelämän keskusliitosta ja  Jonne Pöyhtäri Betsetiltä kertoivat näkemyksiään Venäjällä työskentelystä tilaisuudessa järjestetyssä keskustelussa. 

Vilkkaassa vuoropuhelussa yleisön kanssa nousi esille monenlaisia erityispiirteitä: ”Työympäristö on vivahteikkaampi ja vauhdikkaampi kuin suomalainen” – ” Venäjällä pärjää, jos on asennetta” – ”Venäjällä ylenee monesti vikkelämmin sekä pääsee kiinni nopeammin suuriin hankkeisiin ja vastuisiin kuin vaikkapa esimerkiksi Suomessa tai Saksassa” – ”Luovuus kehittyy lähes pakosta, sillä Venäjällä tapahtuu koko ajan. Kokemusta karttuu muutamassa kuukaudessa saman verran kuin muualla vuodessa”.

VenäjäseminaariVenäjäseminaari

Ammattitaito on tärkein rekrytointiperuste

Keskustelijat korostivat, että tärkein rekrytointiperuste on ammatillinen kompetenssi, vaikka venäjän taito onkin eduksi. Venäjälle rekrytoidaan usein myös suoraan Suomesta alan osaajia, niinpä Venäjällä työskentelystä kiinnostuneen tulee osata myydä itsensä ja osaamisensa työnantajalle. Venäjä nähtiin maaksi, jonne huiput tähtäävät nykyään – useat yritykset panostavat nykyisin vahvimmin juuri Venäjän markkinoille. ”Täällä ollaan totuttu myös vahvoihin naisjohtajiin, naisten on jopa helpompaa toimia työelämässä kuin Suomessa”, Riikka Kaijansinkko kertoi.

Ilta päättyi vapaamuotoiseen keskusteluun. Opiskelijat jututtivat innokkaasti paikalla olleita työnantajia ja kyselivät  harjoittelumahdollisuuksista sekä kertoivat omista opiskelukokemuksistaan Venäjällä. Venäjä-kokemus avaa maassa uusia ovia, sillä nykyisten työnantajienkin joukosta löytyi entisiä CIMOn harjoittelijoita. Tapahtuman konseptia pidettiin onnistuneena, ja esimerkiksi suomalaistyönantajien Kiinassa toivottiin järjestävän vastaavia.

Jaana Mutanen ja Sini Piippo, CIMO