Pieni mutta rikas Brunei pohtii öljynjälkeistä tulevaisuutta

Nykyarvioiden mukaan öljy loppuu Bruneista parinkymmenen vuoden kuluessa, ja sulttaanikunnassa laaditaan tulevaisuuden selviytymissuunnitelmia. Brunei tarjoaa jo nyt liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Jatkossa niitä avautunee lisää.

Seitsemän suomalaisyritystä osallistui kauppavaltuuskuntaan, joka vieraili Bruneissa 5.-7. marraskuuta. Valtuuskuntaa johti Lauri Korpinen, joka toimii Suomen suurlähettiläänä sekä Malesiassa että Bruneissa.

Vierailunsa aikana valtuuskunta tapasi muiden muassa Brunein kommunikaatioministerin, teollisuusministerin, kehitysministerin, opetusministerin ja varapuolustusministerin. Brunein taloudellisen kehityksen neuvosto järjesti pyöreän pöydän tilaisuuden, johon osallistui satakunta henkilöä. Valtuuskunta puolestaan järjesti vastaanoton, johon kutsuttiin yritysten kontaktihenkilöitä ja virkamiehiä. Samoin järjestettiin lehdistötilaisuus. Vierailu huomioitiin Brunein tiedotusvälineissä näyttävästi jokaisena vierailupäivänä.

 

Valtuuskunta tapasi mm. viestintäministeri Pehin Dato Seri Abu Bakarin. Valtuuskunta tapasi mm. viestintäministeri Pehin Dato Seri Abu Bakarin.

Kauppavaltuuskuntaan kuuluivat Fintec Asia Pasific, Jeks Engineering, Kone, Nokia, Nokia Siemens Networks, Wärtsilä ja Vaisala. Yritysedustajien mukaan matka oli hyvin hyödyllinen ja antoi korkeantason tapaamisten myötä paljon sellaista tietoa, jota tähän mennessä ole ollut saatavilla.

Liikeneuvotteluja käynnistyi jo matkalla

Matkan aikana avautui kiinnostavia konkreettisia yhteistyömahdollisuuksia ja -kohteita. Eräät yritykset kävivät jo matkan aikana ensimmäisiä keskusteluja bruneilaisten kumppanien kanssa. Yritysten kertoman mukaan lupaavia yhteistyöaloja ovat muun muassa säähavaintoteknologian, rakentamisen, laitetoimitusten ja verkkotoimitusten sektoreilla.

Valtuuskunnan jäsenet olivat jossain määrin yllättyneitä saamastaan erittäin lämpimästä vastaanotosta Bruneissa. Näytti siltä, että bruneilaiset olivat aidosti kiinnostuneita Suomesta ja suomalaisyrityksistä. Tapaamisiin oli valmistauduttu hyvin, ja niissä saatiin toivottua tietoa Brunein taloudesta, kaupasta ja liiketoimintamahdollisuuksista.

Kauppavaltuuskuntaan kuului seitsemän suomalaisyritystä. Kauppavaltuuskuntaan kuului seitsemän suomalaisyritystä. Brunei sijaitsee Borneon saaren luoteiskulmassa.

Vierailun ajankohta oli otollinen, sillä Bruneissa mietitään jo nyt, miten maan teollista ja taloudellista pohjaa voitaisiin laajentaa niin, että oltaisiin valmiita siihen tilanteeseen, jolloin vaurautta tuova öljyntuotanto päättyy. Päättymisajankohdasta kuultiin useitakin arvioita, mutta yleisimmin mainittu aikamäärä oli 20 vuotta.

Brunein hallitus onkin käynnistänyt joitakin suurprojekteja, joiden avulla pyritään teollisen ja palvelupohjan vahvistamiseen ja laajentamiseen. Näissä projekteissa saattaa tarjoutua myös suomalaisille yrityksille yhteistoimintamahdollisuuksia.

Rikas sulttaanikunta ei tunne tuloveroja

Bruneissa on vajaat 400 000 asukasta, mutta maa on vauras. Talous perustuu pääosin raakaöljyn ja maakaasuun vientiin, joista kertyy 90 prosenttia vientituloista, ja hallituksen tuloista 80 prosenttia. Bruttokansantuote henkeä kohti on noin 25 000 dollaria.

Öljy viedään pääasiassa Japaniin, Etelä-Koreaan, Yhdysvaltoihin, Australiaan, Uuteen Seelantiin, Kiinaan ja Intiaan. Öljytuotantoa hallitsee BSP-yhtiö, joka on Shellin ja Brunein hallituksen puoliksi omistama.

Hallitus tarjoaa kansalaisilleen ilmaisen terveydenhuollon, hintatuettuja elintarvikkeita sekä asuntoja. Haaste tulee talouden yksipuolisesta rakenteesta, joka nojaa lähes kokonaan öljy- ja kaasutuloihin, huomattaviin valtion tukiin, suureen valtionsektoriin työnantajana (yli puolet työvoimasta), valtion kontrolliin talouselämästä sekä alhaiseen verokantaan. Tuloveroa ei maassa tunneta.

Brunei on viime vuosina pyrkinyt kehittämään talouttaan monipuolisemmaksi. Suunnitelmat ovat liittyneet logistiikkaan, kuten satamien ja laivakuljetusten kehittämiseen, ICT:hen, finanssipalveluihin, kumin tuotantoon sekä metsätalouteen.

Suomen ja Brunein välinen vierailuvaihto on ollut melko vähäistä viime aikoja lukuunottamatta. Syyskuun 2006 ASEM-huippukokouksen yhteydessä Brunein sulttaani Haji Hassanal Bolkiah tapasi presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen Helsingissä. Toukokuussa 2007 Brunein opetusministerin vieraili Suomessa laajan valtuuskunnan kanssa.