Papua Uusi-Guinea ennenkokemattoman muutoksen keskellä

Papua Uusi-Guinea ennenkokemattoman muutoksen keskellä

Papua Uusi-Guinea rikastuu tulevina vuosina nestekaasulla. Samalla maan keskiluokka kasvaa ja muuttaa yhteiskuntaa. Hallitus työskentelee ahkerasti parantaakseen julkisia palveluita.

Tyynenmeren mahdollisen uuden taloustiikerin haasteina ovat esimerkiksi turvattomuus ja korruptio. Hallitus tiedostaa, että uusien rikkauksien on parannettava myös keskiluokan elämää, muutoin yhteiskuntarauha saattaa jälleen kerran järkkyä.

Papua Uusi-Guinea panostaa vahvasti myös alueelliseen vaikutusvaltaansa. APEC-huippukokouksen isännöinti syksyllä 2018 on maan 40-vuotisen itsenäisen historian suurin kansainvälinen haaste.

Kuva: Hadi Zaher/Flickr
Port Moresby Airport, Papua Uusi-Guinea.
Port Moresby Airport, Papua Uusi-Guinea.

Papua Uuden-Guinean (PNG) pääministeri Peter O'Neill puhui Sydneyn vierailunsa yhteydessä Lowy-instituutissa maansa ja Tyynenmeren saarivaltioiden alueellisesta kehityksestä.

O'Neill korosti, että PNG on ennenkokemattoman muutoksen keskellä. Kuten suuressa osassa Aasiaa, niin myös PNG:ssä keskiluokan kasvu on todellinen ilmiö, joka muuttaa maiden valta- ja yhteiskuntarakenteita.

Mittavia investointeja

Samalla O'Neill kehui hallituksensa saavutuksia neljän prioriteettialueen osalta. Nämä neljä pilaria ovat koulutus, terveydenhoito, laki ja järjestys sekä infrastruktuurin kehittäminen.

O'Neill korosti, että koulutus- ja terveydenhoitoinvestoinnit ovat ennennäkemättömällä tasolla. Kattava, ilmainen kansallinen terveydenhoito saavutetaan. Koulua käy yhä useampi lapsi. Poliisin ja tuomiovallan koulutus tuottaa tuloksia ja kansalaiset arvostavat lisääntyvää turvallisuutta. Infrastruktuuria kehitetään jatkuvasti. Teiden lisäksi myös telekommunikaatio- ja internetyhteyksiin satsataan.

O'Neill sanoi, että hallituksen kovat investoinnit tarkoittavat sitä, että ensimmäisen kerran 40 vuoden itsenäisyyden aikana PNG:n yhteisöt näkevät hallinnon läsnäolon kaikkialla. Raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen laskun ei pitäisi vaikuttaa tähän, sillä valtion pienenevät tulot vaikuttavat investointeihin neljän pilarin ulkopuolella, prioriteetteihin ei kosketa vaan niihin investoidaan suunnitelmien mukaan.

Koulutuksen merkitys korostuu

Koulutuksen merkityksen O'Neill näkee erityisen tärkeänä, sillä keski-iältään nuori kansa tarvitsee töitä perinteisen maatalouden ulkopuolelta talouden ja väestön kasvaessa. Mahdollisiksi työllisyysaloiksi O'Neill nimesi turismin, öljy- ja kemianteollisuuden sekä uudistuvan maatalouden. Tulevaisuudessa näille aloille työllistyminen vaatii kuitenkin nykyistä paremman koulutustason.

Maatalouden osalta iso kysymys on maanhallinta. Peräti 97 prosenttia PNG:n maasta on perinteisten maanomistajien (yhteisöjen) hallussa. Hallitus etsiikin keinoja yhteistyöhön siten, että yhteisöt voisivat yhteistuumin vuokrata maitaan isoihin maatalousprojekteihin (esimerkiksi kahvi ja kaakao).

Kysymykseen korruption vastaisesta taistelusta O'Neill vastasi sanomalla, että nykyinen hallitus on tehnyt enemmän korruptiota vastaan kuin yksikään aikaisempi hallitus.

Kasvava alueellinen ote

Pääministeri O'Neill korosti myös Papua Uuden-Guinean kasvavaa johtajuutta alueellaan. Alueellisesti PNG:lle tärkein järjestö on PIF (Pacific Islands Forum). Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö (APEC, Asia-Pacific Economic Cooperation) puolestaan linkittää PNG:n laajempaan alueelliseen talousjärjestelmään ja sen mahdollisuuksiin.

O'Neillin hallitus on hyvin kunnianhimoinen Papua Uuden-Guinean kansainvälisen aseman rakentamisessa. Ensimmäistä kertaa historiassaan maa isännöi suurtapahtumia urakalla tulevina vuosina. Tyynenmeren kisat (Pacific Games) kisataan PNG:ssä heinäkuussa 2015 ja todella iso koitos on APEC-huippukokous 17.–18.11.2018, jota edeltää valtava määrä pienempiä kokouksia.

Aasiassa PNG kaksi tärkeintä partneria ovat O'Neillin mukaan Japani ja Kiina. Japanin merkitystä nostaa entisestään se, että se on tärkein markkina, kun PNG:stä tulee suuri nestekaasun viejä tulevina vuosina.

Antti Niemelä
Kirjoittaja työskentelee edustuston päällikön sijaisena Suomen suurlähetystössä Canberrassa

kauppa
kestävä kehitys