Papua-Uusi-Guinea; bisnesmahdollisuuksia riskinsietokykyisille

Papua-Uusi-Guinea; bisnesmahdollisuuksia riskinsietokykyisille

Kuva: Antti Niemelä
Port Moresbyn kaupunki.
Port Moresbyn kaupunki.

Papua-Uusi-Guinea on mahdollisuuksien maa, joka ampuu itseään vain usein jalkaan hypätessään kehityksessä eteenpäin. Tämä eteläisen Tyynenmeren taloustiikerinpentu tarjoaa kuitenkin myös suomalaisille yrityksille kasvavia bisnesmahdollisuuksia. Tosin riskinsietokyvyn pitää maassa olla kohdallaan. Helpoksi liiketoimintaympäristöksi sitä ei luonnehdi kukaan.

Tarina on surullisen tuttu – luonnonvaroiltaan harvinaisen rikas kehitysmaa on hyppäämässä kehityksen kelkkaan, mutta jääkin ponnistushetkellä kiinni mutaan. Papua-Uusi-Guinea (PNG) on pyörinyt tässä hyppyjen ja mutaan putoamisen välissä koko itsenäisyytensä, reilut 40 vuotta.

Kaikki kehitysmaan ongelmat ovat esillä. Suuri osa väestöstä on lapsia; 75 prosenttia väestöstä elää omavaraismaataloudessa ja vain noin 15 prosenttia on mukana virallisessa taloudessa. Tämän lisäksi PNG on kaiken huipuksi erittäin kallis maa, esimerkiksi maan sisäisen matkustamisen kalleus rajoittaa yrittäjyyttä ja talouskasvua. Yli 70 prosentilla väestöstä ei ole sähköä ja melkein puolet ei joko käy koulua tai jättää sen aikaisin kesken.

Silti Papua-Uusi-Guinea on myös mahdollisuus esimerkiksi suomalaisille yrityksille. Ainakin niille, jotka tuntevat olonsa kotoisiksi kehitysmaaolosuhteissa. Koska PNG on haastava liiketoimintaympäristö, siellä voittomarginaalit ovat myös suuret. Lisäksi toisin kuin monessa muussa kehitysmaassa, PNG:ssä periaatteessa on rahaa – ainakin tulevaisuudessa kun maakaasuverotulot (LNG) alkavat virrata valtion kassaan.

ExxonMobilin maakaasuprojektin valmistuminen suunniteltua nopeammin sekä budjetin puitteissa luo uskoa tulevienkin investointien onnistuneelle toteutukselle. Kyseisen projektin onnistuminen on parantanut maan imagoa ulkomaisten yritysten keskuudessa. Sen lisäksi LNG-projekti koulutti ammattitaitoista työvoimaa myös tulevien investoijien käyttöön. Lisää bisnesmahdollisuuksia on esimerkiksi muussa infrastruktuurissa, vaikkapa telekommunikaatioverkoissa.

Pääministeri Peter O'Neill korostaa Oxford Business Groupin PNG-maaraportissa, että maahan tulleiden sijoitusten tuottoprosentit ovat maailman kärkitasoa.

Taloustiikerinpennun kasvukivut

PNG:llä on edellytykset olla Tyynenmeren uusin taloustiikeri. Maan talous kasvoi viimeksi kuluneet viisi vuotta keskimäärin lähes seitsemän prosentin vuosivauhtia maakaasuinvestointien vetämänä. Samalla vuosituhannen alun lamasta huolimatta bruttokansantulo per henki kasvoi kahdessa vuosikymmenessä (1994–2014) kaksinkertaiseksi (Maailmanpankki). Samassa ajassa väkimäärä kasvoi lähes 70 prosenttia. Maassa asuu pian kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Mineraalien lisäksi PNG:n maaperä on harvinaisen rikasta maatalouskäyttöön. Nyt malesialainen yritys on saanut öljypalmun tuottamisen kannattamaan ja samalla vetämään maatalousvientiä eteenpäin. Yleensä kuitenkin karmivan puutteellinen infrastruktuuri ja maanomistusolot rajoittavat maatalouden kasvua.

Seuraavat vuodet talous kasvaa EIU:n (Economist Intelligence Unit) arvion mukaan keskimäärin noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Inflaatio laukkaa tänä vuonna yli seitsemässä prosentissa. Reilut kaksi vuotta sitten EIU ennusti vielä tuplasti suurempia kasvulukuja – tämä kertoo raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen raa'asta vaikutuksesta PNG:n talouteen.

Voiko talous monimuotoistua?

Papua-Uusi-Guinea kärsii hollannintaudista. Kaivossektori rohmuaa kaiken huomion ja resurssit. Tällä hetkellä valtio on jonkinasteisessa kassakriisissä, kun mineraalien alhaisten maailmanmarkkinahintojen ja kaivosprojekteille annettujen anteliaiden verohelpotusten takia tuloja ei tule kassaan.

Kuten kaikissa boom-ja-bust-talouksissa, Papua-Uudessa-Guineassakin pitäisi pystyä monipuolistamaan talouden rakennetta. PNG:ssä on nuorta työvoimaa, joka tosin tarvitsee parempaa koulutusta. Maalla on suuri turismipotentiaali, mutta rikollisuus ja korkeat kustannukset rajoittavat risteilyturismiakin. Maatalouden potentiaali on huomattava, jos maanomistuskysymykset ja perusinfrastruktuuri saataisiin kuntoon.

Papua-Uuden-Guinean pankin (keskuspankki) mukaan maa- ja metsätalous, kalastus ja turismi ovat PNG:lle otollisia sektoreita. Hallitus ymmärtää myös perusinfrastruktuurin merkityksen maatalouden mahdollisuuksille.

Vakauden vaaratekijät

Papua-Uudessa-Guineassa pidetään parlamenttivaalit kesällä. Vakaus on maalle elinehto.

PNG menestyy tulevaisuudessa, mutta sen on sitä ennen vastattava kolmeen perushaasteeseen, jotka voivat vaarantaa maan tulevaisuuden. Nämä ovat hallitsematon väestönkasvu, kyvyttömyys tuottaa julkisia palveluita sekä tietotaitojen heikko kehitys. Viimeinen ongelma pätee sekä heikkolaatuiseen kouluun että yritysten työntekijöiltä vaatimien taitojen puutteeseen.

Suomalaisten yritysten mahdollisuudet

Vaikka Papua-Uusi-Guinea on hukannut ja hukkaa hirvittävän määrän mahdollisuuksia joka vuosi, on se silti kiinnostava bisnesmahdollisuus valikoiduille suomalaisille yrityksille. Kuten pääministeri O'Neillkin totesi, tuottoprosentit ja voittomarginaalit ovat vaikeassa toimintaympäristössä kohdallaan.

Suomalaisista yrityksistä PNG:stä tällä hetkellä vakituisemmin toimivat Wärtsilä ja Cargotec. Näiden yritysten sektorit – energia ja infrastruktuuri – ovatkin otollisimmat sektorit menestyksekkääseen liiketoimintaan.

Vaikka kilpailu PNG:ssä onkin vähäistä ja hintamarginaalit suuria, haasteita silti riittää. Yhden paikallisen arvion mukaan suurimmat haasteet ulkomaisille yrityksille ovat turvattomuus, käteisen merkittävä käyttö, ulkomaanvaluutan saatavuus (voittojen kotiuttaminen), korruptio, hardship-olosuhteet monissa paikoissa ja osaavan työvoiman puute.

Maahan halaville suomalaisille yrityksille voi antaa selkeät ohjeet: pidä suhteista hyvää huolta, vieraile PNG:ssä usein, osoita sitoutumista sekä ymmärrä riskit ja mahdollisuudet.

Heikommasta kasvustaan huolimatta PNG:n talous on osoittautunut varsin vastustuskykyiseksi, eikä maa ole valunut kriisiin. PNG on myös eteläisen Tyynenmeren keskus – tästä paikallinen BSP-pankki (Bank of South Pacific) on hyvä osoitus, se on alueensa suurin pankki.

Antti Niemelä