Pankki-, kiinteistö- ja luottoluokituslaitoksen edustajien arvioita Yhdysvaltain taloudesta

Amerikkalaisasiantuntijat suhtautuvat varovaisen positiivisesti Yhdysvaltain talouden tilaan. He uskovat, ettei täysimittaista lamaa ole odotettavissa maan talouden vahvuuden takia. Todennäköistä kuitenkin on, että luottokriisi tulee aiheuttamaan negatiivisia yllätyksiä markkinoilla seuraavien kuukausien aikana.

Kriisin vaikutukset heijastuvat myös Euroopan markkinoille.

Citigroupin pääekonomisti Lewis Alexander oli briiffauksessaan 6.11. varovaisen positiivinen arvioidessaan Yhdysvaltain taloutta, vaikka amerikkalaiset pankit ja rahoituslaitokset ovat tällä hetkellä asuntoluottokriisin kourissa.

Pankit ovat luoneet asuntojen luototusinstrumenteista niin monimutkaisen rakennelman, että todellisia luottotappioriskejä on vaikea arvioida. Tämä saattaa aiheuttaa tulevaisuudessa "talouden miinoja", joiden suuruutta Citigroupin pääekonomisti ei pystynyt arvioimaan.

Alexanderin mukaan rahoituskriisillä ei kuitenkaan ole "merkittävää vaikutusta" isoille amerikkalaisille pankeille, vaikka muun muassa hänen oma työnantajansa, Yhdysvaltain suurin pankki Citigroup on joutunut tekemään viime viikkojen aikana miljardien dollareiden alaskirjauksia ja erottamaan pääjohtajansa. Toistaiseksi tehdyt arvojen alaskirjaukset eivät vielä ole olleet katastrofaalisen suuria, vaikka negatiiviset uutiset ovat merkittävästi heikentäneet usean suuren pankin pörssiarvoja.

Alexander pohdiskeli esityksessään myös sitä, miten kriisiin tullaan mahdollisesti reagoimaan lainsäädännön avulla. Hänen arvionsa mukaan hallinnon mahdollisia ratkaisuja voisivat olla muun muassa standardien luominen lainojen myöntämiselle tai rajoitusten laatiminen ulosmittaukselle.

Alexander muistutti, että julkisuuden huomio on toistaiseksi keskittynyt lähes yksinomaan subprime-asuntolainoihin. Todelliset tappiot tulevat kuitenkin lyhyistä lainoista, joita on myönnetty rahastoyrityksille - jopa alle markkinahintaan. Lyhytkestoisten lainojen ongelmavyyhti on aiheuttanut pankeille mittavia tappiota, joiden todellista suuruutta on vaikea arvioida. Tältäkin osin pankit joutunevat Alexanderin mukaan arvioimaan uudelleen toimintatapojaan.

"New Yorkin kiinteistömarkkinat toipuvat vuoden sisällä"

Globaali kiinteistövälitysyhtiö Newmark Knight Frank (NKF) oli myös varovaisen positiivinen arvioidessaan talouden tilaa. NKF muistutti mittakaavasta kriisiä arvioitaessa. Tiedossa olevien tappioiden suuruus on tällä hetkellä vain kymmenien miljardien luokkaa eli suhteellisen pienestä kriisistä on vielä toistaiseksi kyse.

NKF totesi kysymykseen finanssikriisin spillover-vaikutuksista, että pankit ja rahastoyhtiöt ovat jakaneet riskiä muun muassa Euroopan markkinoille. Siksi esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Saksassa on odotettavissa spillover-vaikutuksia Yhdysvaltain asuntoluottokriisistä puolen vuoden sisällä.

New Yorkin kiinteistömarkkinoilla ei NKF:n mukaan ole odotettavissa mitään merkittäviä takaiskuja. Markkinoiden arvioidaan hiljentyvän seuraavan puolen vuoden aikana, mutta jo vuoden kuluttua ollaan NKF:n mukaan takaisin normaalissa tilassa.

Luottoluokituslaitos Moody´s oli arviossaan USAn taloudesta samoilla linjoilla Citigroupin ja NKF:n kanssa. "Yhdysvaltain talous kasvaa tänä vuonna kolmannella neljänneksellä noin neljän prosentin vauhtia ja jos se jatkuu samana, missä on ongelma?", kysyi Moody'sin edustaja.

Yhdysvaltain talous on Moody'sin mukaan tarpeeksi vahva välttääkseen täysimittaisen laman, mutta inflaatio on sen sijaan uhkakuva. Asuntoluottokriisin todelliset seuraukset eivät ole kuitenkaan vielä täysin tiedossa ja tämä saattaa aiheuttaa "negatiivisia yllätyksiä" seuraavien kuukausien aikana. Tämän takia taantuman mahdollisuus ei Moody'sin edustajan mukaan ole täysin poissuljettu.