Öljyosavaltio suuntaa uusiutuviin energioihin

Kuva: Colin Lea, flickr.com, ccby2.0 TransAlaska-putki vie öljyä etelään. Alaskassa pyritään kasvattamaan uusiutuvien osuutta. Kuva: Colin Lea, flickr.com(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Huomattava osa Alaskan väestöstä asuu alueilla, joissa ei ole energiainfrastruktuuria. Tämä osa väestöstä turvautuu lähinnä dieselgeneraattorien tuottamaan sähköön. Öljyn kalleus ja sen hinnan vaihtelut ovat johtaneet uusiutuvien energiamuotojen vahvempaan asemaan myös osavaltiossa, joka vastaa noin 20%. Yhdysvaltain öljyntuotannosta. Tavoite on, että uudet uusiutuvan energian linjaukset johtavat tasaisempiin energiahintoihin niin hajaasutusalueilla kuin lähempänä niin kutsuttua junavyöhykettä, johon kuuluu Anchorage, Fairbanks, ja Mat-Su ja Kenai niemet. Osavaltion asukkaat maksavat jopa viisi kertaa enemmän energiasta kuin keskimäärin Yhdysvalloissa.

Uusiutuviin energiamuotoihin siirtyminen sai alkunsa vuonna 2008 Alaskassa, kun ryhdyttiin tutkimaan energian säästötoimenpiteitä kuten esim. eri osavaltio-ohjelmia, aloitteita ja päämääriä, jotka säästäisivät loppukäyttäjän energian kuluja $840 miljoonalla seuraavan viiden vuoden aikana. Samaan aikaan osavaltion lainsäädäntöelin osoitti 360 miljoonaa talojen eri energiatehokkuuden parannusohjelmiin. Samana vuonna hyväksyttiin myös House Bill 152, joka antoi valtuudet Alaskan energiaviranomaiselle perustaa uusiutuvan energian avustusohjelman.

Kesäkuun 16. päivänä kuvernööri Sean Parnell allekirjoitti kaksi viranomaisten hyväksymää energialakialoitetta, jonka tavoitteet ovat varmistaa kestävän kehityksen Alaskan energiasektorille. Senaatin (Senate Bill 220, the Alaska Sustainable Energy Act) - ja edustajanhuoneen lakialoitteet (House Bill 306, Establishing a Statewide Energy Policy) sisältävät koko osavaltion kattavan energiatoimintaohjeen ja tavoitteen joka määrää, että 50% osavaltion energiasta tuotetaan uusiutuvista lähteistä vuonna 2025. Tähän tavoitteeseen on tarkoitus päästä pääsääntöisesti vesivoimaa hyödyntäen. Energiatoimintaohjeen tarkoitus on myös virtaviivaistaa säännönmukaisia prosesseja koko osavaltiossa samalla kun tavoite on houkutella uusia investointeja osavaltion energia sektorille.

Potentiaaliset uusiutuvat energialähteet osavaltiossa ovat: bioenergia, geoterminen energia, vesivoima, aaltoenergia, aurinko- ja tuulivoima. Näistä suurin on talla hetkellä vesivoima, joka palvelee osavaltion kaakkoisaluetta. Sähköenergian tutkimusinstituutti (Electric Power Research Institute) on arvioinut, että Alaskassa on 50% Yhdysvaltain aaltoenergia- ja yli 90% maan vesivoimavaroista.

Suurin ongelma uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiselle on energia infrastruktuurin puute. Osavaltiossa on yli 200 itsenäistä energiaverkostoa jotka palvelevat useita etäisiä alueita. Älykkään energiaverkoston rakentaminen on Alaskan suurin haaste. Paikallisen uusiutuvan energian tuotanto tulee nähtävästi olemaan kustannustasoltaan paras vaihtoehto dieselille ja antaa nain myös mahdollisuuden
Alaskalle saavuttaa päästötavoitteensa.

Renewable Energy Alaska Project (REAP), jonka tavoite on edistää uusiutuvia energianlähteitä, on toistamiseen järjestänyt osavaltion suurimman alan konferenssin. REAP:iin kuluu niin energiajärjestöjä, eri elinkeinoelämän edustajia että osavaltion- ja liittovaltion edustajia.

Kuva: Colin Lea, flickr.com(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)