Norjan valtio investoi sairaaloihin

Norjan markkinoilla on tarvetta nykyaikaisille terveydenhuollon palveluille. Tilaa on myös suomalaisyrityksille. Norjaan rakennetaan 13 uutta sairaalaa lähivuosina, joiden yhteiskustannukset nousevat yli 80 mrd. kruunuun (8 mrd. €). Norjan moniin sairaalahankkeisiin kaivataan kokonaisratkaisuja. Kuntien terveyspalveluissa voidaan hyödyntää uusia digitaalisia ratkaisuja.

Norjan valtio on rikas erityisesti yli 1000 miljardin euron arvoisen öljyrahastonsa ansiosta, ja sillä on varaa investoida terveydenhuoltoon. Norjassa kansalaista kohden käytetään 7732 USD terveydenhuoltoon, kun Suomessa vastaava luku on 4578 USD.

Norjan demografia kulkee samaan suuntaan Suomen kanssa – väestö vanhenee ja syntyvyys laskee. Tällä hetkellä Norjassa on neljä työssäkäyvää veronmaksajaa yhtä eläkeläistä kohden. Vuonna 2060 suhdeluku on laskenut kahteen. Kehitys aiheuttaa haasteita terveys- ja sosiaalipalveluiden julkiselle rahoitukselle, mutta luo samalla markkinat nykyaikaisille terveydenhuollon palveluille, joilla on tilaa myös suomalaisyrityksille.

Norjaan rakennetaan 13 uutta sairaalaa lähivuosina, joiden yhteiskustannukset nousevat yli 80 mrd. kruunuun (8 mrd. €). Norjan moniin sairaalahankkeisiin kaivataan kokonaisratkaisuja, kun taas kuntien terveyspalveluissa voidaan hyödyntää uusia digitaalisia ratkaisuja.

Kansallisen terveys- ja sairaalasuunnitelman mukaan vuosien 2020 – 2024 aikana valtio investoi noin 93 mrd. kruunua (9,3 mrd. €) uusiin sairaaloihin. Fokuksena erityisesti olemassa olevien sairaalarakennusten kunnostaminen ja lääketeknologian ja IT-ratkaisuiden päivittäminen.

Pohjois-Norjassa kolme suurta sairaalahanketta

Alla yhteenveto Pohjois-Norjan kolmesta sairaalahankkeesta. Pitkien etäisyyksien pohjoisessa digitaaliset ratkaisut kiinnostivat jo ennen koronaa. Tavoitteena on, että erikoissairaanhoidon konsultaatioista yli 15 % tulee olemaan jatkossa digitaalisia. Pohjoisessa etuna on myös se, että meidät suomalaiset tunnetaan.

Pohjois-Norjan Hammerfestiin rakennetaan uutta sairaalaa. Sänkypaikkoja sairaalassa tulee olemaan 89 ja sen kustannukset ovat 2,6 mrd. kruunua (260 milj. €). Arvioitu valmistumisaika on 2025. Consto AS(Linkki toiselle web-sivustolle.) on hankkeen kokonaisurakoitsija, joka toimittaa sairaalan valmiina avaimet käteen –periaatteella. Hammerfestin sairaalasta tulee ns. vihreä sairaala, jossa priorisoidaan energiatehokkaita ratkaisuja. Sairaalan ensimmäisessä kerroksessa tulee sijaitsemaan kunnan terveyskeskus. Lisätietoa hankkeesta löytyy täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Narvikiin rakennetaan uusi yliopistollinen keskussairaala, jonka pääurakoitsija on HENT(Linkki toiselle web-sivustolle.). Sairaala kattaa 29 000 asukkaan sairaanhoitoalueen. Hankkeen arvo on 2,7 mrd. kruunua (270 milj. €) ja sen suunniteltu valmistumisaika on 2024. Narvikin yliopistollisessa keskussairaalassa aiotaan panostaa erityisen paljon digitaalisiin ratkaisuihin. Lisätietoa hankkeesta löytyy täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Helgelandssykehus kattaa kaksi sairaalaa, joista toinen sijaitsee Mo i Ranassa ja toinen Sandnessjøenissä. Jälkimmäisestä tulee alueen pääsairaala. Rakennustöiden olisi tarkoitus alkaa tänä vuonna ja arvioitu valmistumisaika on 2025. Hankkeen arvo on noin 3,4 – 4 mrd. kruunua (340 – 400 milj. €), mutta sille ei ole vielä valittu pääurakoitsijaa.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Norjan Business Finlandin neuvonantajaan Jouni Carlssoniin (jouni.carlsson (a) businessfinland.no)

Teksti: Vanhempi neuvonantaja ja Team Finland–koordinaattori Henna Kvam