Nigerian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Nigeria on Afrikan suurin talous ja ja markkina. Lagos on todellinen liiketoimintakeskittymä koko Afrikkaa ajatellen. Liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille löytyy useilta aloilta: digitalisaatio on yksi hallituksen kärkiteemoista talouden monipuolistamisessa ja kahittämisessä, ja siihen haetaan ulkomaisia investointeja; energiasektorilla on suuri uudistusprosessi menossa, joka on myös investointivetoinen ala; Kysyntää suomalaiselle koulutusosaamiselle on valtavasti; myös terveyssektori, kiertotalous/ympäristöteknologiat sekä maa- ja metsätalous- ja ruokatuotantoteknologiat tarjoavat potentiaalia kaupalliseen toimintaan. Suomalaisilla firmoilla on hyvää liiketoimintaa myös liikenteeseen/logistiikkaan liittyen (GPS, sääteknologia) sekä rakennustekniikassa (esim. hissit, rakennukset, konevuokraus, jne).

Nigeria on Afrikan suurin talous ja ja markkina. Suuri osa sen taloudellisesta aktiviteetista on keskittynyt Lagosiin. Lagosin merkitystä kuvaa se, että jos se olisi maa, sen BKT on 5. suurin Afrikassa, mm. suurempi kuin Marokon, Angolan, Etiopian tai Kenian. Lagos on siten koko Afrikan mittakaavassa todellinen talouskeskittymä, joka tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille kasvavilla sektoreilla. Lagos on myös hyvä paikka koko Afrikan markkinoita ajatellen: jos liikeidea toimii Lagosissa, se toimii myös muualla.  


Liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille löytyy useilta aloilta. Digitalisaatio on yksi hallituksen kärkiteemoista talouden monipuolistamisessa ja kahittämisessä. Sitä ohjaa digitalouden strategia ja ICT infrastruktuurin investointisuunnitelmat. Toinen kiinnostava liiketoiminta-alue on energiasektori. Energia on ollut koko teollisen kehityksen pullonkaula Nigeriassa jo pitkään, ja nyt energiasektorilla on suuri uudistusprosessi menossa. Se tuo liiketoimintamahdollisuuksia energian tuotantoon, uusiutuviin energialähteisiin, energian varastointiin ja sähköverkkojen uusimiseen ja ylläpitoon liittyen. Kolmas suomalaisia kinostava liiketoiminta-alue on koulutus. Kysyntää suomalaiselle koulutusosaamiselle on valtavasti. Sen haasteena on kuitenkin julkisen sektorin investointien hitaus. Koulutusviennissä opeiskelupaikkojen tarjoaminen Suomessa voisi olla helpompi markkina, koska perheillä on varaa lähettää nuorisonsa opiskelemaan ulkomaille. Kysyntä on valtava. Muita suomalaisia kiinnostavia liiketoiminta-alueita ovat terveyssektori, kiertotalous sekä maa- ja metsätalous. On muistettava että Nigerian suurin taloussektori on maatalous ( n. 22% osuus BKT:sta), seuraava on ICT (14%) ja vasta sitten öljy (8%), joka on kuitenkin n. 90% Nigerian viennistä.  Johtuen suurista sisäisistä markkinoista, Suomen ympäristö ja metsäosaaminen sekä ruokatuotannon ja prosessoinnin sekä pakkaamisen teknologiat ovat mahdollisesti hyviä vientisektoreita. Suomella ei ole ollut perinteisesti liiketoimintaa maatalouden ja ruokatuotannon aloilla Nigeriassa, vaikka muute euroopan maat, ml. Tanska ja Norja ovat olleet siinä hyvin aktiivisia. Nigerian yli 200 miljoonaa ihmistä syö ja kuluttaa joka päivä. 


Nigeria ja Lagos eivät ole kuitenkaan kaikkein helpoimpia markkinoita. Hyvä valmistautuminen ja luotettava kumppani on Nigeriassa avain kannattavaan kauppaan ja liiketoiminnan käynnistämiseen. Nigerian politiikka suosii paikalliseen tuotantoon sijoittamista. Tämä näkyy myös menestyneiden suomalaisten yritysten toiminnassa. Ne operoivat paikallisen sisaryrityksen kautta.  Suomen vienti Nigeriaan on ollut useina vuosina noin 40-50 miljoonan euron luokkaa, viime vuonna noin 90 miljoonaa euroa. Suomalaisten suurimpien firmojen markkinaosuudet, kauppa ja palvelut Nigeriassa ovat laskettavissa jo sadoissa miljoonissa. Markkinapotentiaali on valtava ja riskit hallittavissa huolellisella valmistelulla. Nigerian Team Finland -toimijoiden palvelut ovat tässä avain asemassa.

Jyrki Pulkkinen, Suomen suurlähettiläs, Nigeria