Namibiassa puhuttiin vihreistä työpaikoista

Namibian työministeriö (Ministry of Labour and Social Welfare), Kansainvälinen työjärjestö (ILO) ja Suomen Namibian-suurlähetystö järjestivät Windhoekissa huhtikuun puolivälissä seminaarin, joka käsitteli vihreitä työpaikkoja. Vihreät arvot ovat Namibiassa nousemassa valtavirtaan, ja vihreistä työpaikoista toivotaan apua esimerkiksi nuorisotyöttömyyteen.

Työpaikkojen luominen on nostettu keskeisissä politiikkapapereissa ehkä tärkeimmäksi prioriteetiksi Namibiassa. Kuva: Tscherno, Flickr.com, ccby 2.0 Työpaikkojen luominen on nostettu keskeisissä politiikkapapereissa ehkä tärkeimmäksi prioriteetiksi Namibiassa. Kuva: Tscherno(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), Flickr.com, ccby 2.0

Kaksipäiväinen seminaari herätti laajaa kiinnostusta Namibiassa. Tapahtuma veti puoleensa kaikkiaan yli 130 osallistujaa. Osallistujia oli useista ministeriöstä (kaivos ja energia, kauppa ja teollisuus, ympäristö ja turismi, pääministerin kanslia), työnantaja- ja työntekijäliitoista sekä yrityksistä, yliopistoista ja muista järjestöistä.

Seminaarin avasi työministeri Doreen Sioka ja osallistujataso oli varsin korkea, useasta ministeriöstä paikalla oli kansliapäällikkö. Ministerin lisäksi seminaarin avauksessa puhuivat työministeriön kansliapäällikkö George Simataa, ILO:n Pretorian-toimiston johtava asiantuntija Rose Anang sekä Suomen Windhoekin-suurlähetystönasiainhoitaja Anne Saloranta. Myös Namibiassa vierailulla ollut kansainvälisen työnantajaliiton (International Organisation of Employers, IOE) pääsihteeri Brent Wilton piti puheenvuoron. Tapahtuma uutisoitiin laajasti namibialaisessa mediassa ja tapahtuman jälkeen Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba pyysi ministeri Siokalta erityisesittelyä seminaarin tuloksista.

Ympäristökysymyksistä on tulossa valtavirtaa myös Namibiassa

Mikä oli suuren kiinnostuksen taustalla? Ensinnäkin ympäristöön liittyvät kysymykset ovat nousemassa Namibiassa näkyvämmin esiin ja niihin suhtaudutaan nyt aiempaa suuremmalla vakavuudella. Ympäristön haavoittuvuus ja merkitys liiketoiminnalle on tiedostettu myös Namibian kannalta tärkeillä taloudellisilla sektoreilla, kuten matkailussa, kalastuksessa ja kaivostoiminnassa. Energian saatavuus on myös suuri haaste Namibiassa ja uusiutuvista energiamuodoista, kuten aurinkoenergiasta toivotaan ratkaisuja tulossa olevaan energiapulaan. Ympäristön haavoittuvuus on muutaman viime vuoden aikana näkynyt myös konkreettisella tavalla monen tavallisen namibialaisen elämässä niin tulvien kuin kuivuudenkin muodossa, ja on aiheuttanut maassa jopa nälänhätää. 

Toinen tekijä suureen kiinnostukseen on Namibiassa vallitseva erittäin korkea työttömyys etenkin nuorison keskuudessa. Työpaikkojen luominen on nostettu keskeisissä politiikkapapereissa ehkä tärkeimmäksi prioriteetiksi Namibiassa. Samalla työmarkkinoiden olot ovat olleet vaikeat ja ristiriidat työnantajien ja työntekijöiden välillä suuret. Vihreät työpaikat -seminaari osui sikäli hyvään saumaan ja se tarjoaa mahdollisuuden tarkastella sekä työpaikkoihin että ympäristöön liittyviä kysymyksiä uudesta näkökulmasta.

Seminaarin keskeinen tavoite oli käynnistää keskustelu vihreistä työpaikoista Namibiassa, ja siinä se onnistui hyvin. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan Namibiassa; sekä ympäristöön että työpaikkoihin liittyviä kysymyksiä käsiteltiin näin laajasti ja korkealla tasolla nyt yhtä aikaa. Uutta oli myös se, että vetovastuu ei tällä kertaa ollut ympäristöviranomaisilla, vaan työministeriöllä. Tämä on osoitus siitä, että ympäristökysymyksistä on tulossa osa valtavirtaa myös Namibiassa. Uutta oli myös se, että ympäristökysymykset nousivat nyt myös työnantaja- ja työntekijäliittojen agendalle.

Pitkällä aikavälillä vihreä talous on ruskeaa kannattavampaa

Seminaarin yleisosiossa ILO:n ja YK:n ympäristöohjelman UNEP:n asiantuntijat pohjustivat keskusteluja käymällä läpi kestävään kehitykseen, vihreään talouteen ja työpaikkoihin liittyviä määritelmiä ja esittelemällä taustalla vaikuttavia alueellisia ja kansainvälisiä prosesseja. ILO:n määritelmän mukaan vihreät työpaikat ovat työpaikkoja, jotka edistävät merkittävällä tavalla ympäristön säilyttämistä tai eheyttämistä. Vihreät työpaikat voivat liittyä esimerkiksi ekosysteemin ja biodiversiteetin suojeluun, energian ja luonnonvarojen tehokkaampaan hyödyntämiseen, hiilijalanjäljen minimointiin tai jätteiden kierrätykseen. Kestävän kehityksen näkökulmasta vihreiden työpaikkojen tulisi olla myös sosiaalisesti kestäviä (decent jobs). ILO korosti, että vihreiden työpaikkojen edistäminen on prosessi, jossa siirrytään asteittain väriskaalassa aina syvemmän vihreisiin työpaikkoihin. Tarvitaan politiikkakehikko, joka ottaa huomioon makro- (esimerkiksi lainsäädäntö) ja mikrotason (esimerkiksi pk-yritystuet) lisäksi niin sanotut meta-tason toimet, joilla pyritään vaikuttamaan ihmisten asenteisiin ympäristön merkityksestä.

Tärkeää on huomata myös, että talouden ja ympäristön arvot eivät ole keskenään vastakkaisia. UNEP:n tekemien laskelmien mukaan perinteinen, niin sanottu ruskea talousmalli johtaa pidemmällä aikavälillä hitaampaan talouskasvuun, kun ympäristön tilan heikentyminen ja tehottomat tuotantomenettelyt syövät talouskasvun edellytyksiä. Vihreä talous merkitsee käytössä olevien resurssien mahdollisimman tehokasta ja vastuullista hyödyntämistä, mikä on talouden kannalta järkevää pidemmällä aikavälillä. UNEP myös korosti, että vihreä talous avaa merkittäviä vientimahdollisuuksia Afrikalle.

Useissa Afrikan maissa, Namibia mukaan luettuna, on viime vuodet koettu ripeää talouskasvua, joka ei ole kuitenkaan johtanut vastaavassa suhteessa uusien työpaikkojen syntyyn. Vihreä talous ei myöskään ole automaattisesti ratkaisu kehitysmaiden työttömyysongelmaan, mutta se avaa mahdollisuuksia uudentyyppisten työpaikkojen syntyyn (esimerkiksi aurinkopaneelien asentajat tai kierrätysmateriaaleja hyödyntävät pienyritykset). Seminaarissa tarkasteltiin kolmea vihreiden työpaikkojen kannalta keskeistä sektoria: rakennustoimintaa, jätehuoltoa ja turismia.

Huutava pula kohtuuhintaisista asunnoista

Rakennustoiminta on vihreiden työpaikkojen kannalta keskeinen sektori. Ensinnäkin se on merkittävä työllistäjä, joka tarjoaa työllistymismahdollisuuksia myös vähemmän koulutetulle väestölle. Toiseksi Afrikassa on huutava asuntopula ja kestäviä ratkaisuja tarvitaan palvelemaan kasvavaa väestöä. Kolmanneksi asuminen ja rakentaminen ovat merkittäviä ympäristön kuormittajia ja kasvihuonepäästöjen aiheuttaja. Seminaarissa esiteltiin Sambiassa toimiva Suomen rahoittama YK:n vihreän rakentamisen ohjelma. Se herätti suurta kiinnostusta namibialaisten keskuudessa. Sambian keskeiset haasteet – nopea väestön kasvu kaupungeissa, suuret tuloerot, nuorisotyöttömyys ja huutava pula kohtuullisen hintaisista asunnoista – ovat keskeisiä myös Namibiassa. Namibiassa on selvästi potentiaalia hyödyntää omia raaka-aineita paremmin ja luoda siihen liittyen uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja sekä tukea paikallista rakennussektoria ottamaan paremmin huomioon ympäristötekijät.

Jätehuoltoherätti vilkkainta keskustelua seminaarissa. Paikallinen Rent-A-Drum -niminen yritys esitteli toimintaansa kierrätyksen ja jätehuollon parissa. Siitä on muodostunut suhteellisen lyhyessä ajassa tärkeä työllistäjä Windhoekissa ja muutamassa muussa kaupungissa. Se suunnittelee laajentavansa toimintaansa koko maahan. Yritys tekee yhteistyötä myös suomalaisen Molok-nimisen yrityksen kanssa. Rent-A-Drum on tehnyt uraauurtavaa työtä muun muassa kierrätyksen edistäjänä maassa, jossa haasteena ovat pienet jätevolyymit ja suuret välimatkat. Vaikka yrityksen saavutukset ovat merkittävät, se ei yksityisenä perheyrityksenä voi korvata valtion ja kuntasektorin vastuuta jätehuollossa, missä on vielä paljon parannettavaa. Keskustelua herätti myös työpaikkojen laatu jätehuollossa. Ovatko työpaikat myös kestäviä työtekijöiden oikeuksien näkökulmasta (decent jobs)?

Turismi on Namibian  kolmanneksi tärkein talouden sektori kattaen peräti 17 prosentista maan virallisista työpaikoista. Valtaosa Namibiaan suuntautuvasta turismista on niin sanottua luontomatkailua, joten luontoarvojen säilyttämisellä on suuri merkitys sektorin kannalta. Turismin haittavaikutukset voivat myös olla merkittävät maassa, jossa muun muassa erämaa-ekosysteemit ovat erityisen haavoittuvia. Mahdollisuudet vihreiden työpaikkojen luomiseen ovat suuret, mutta toistaiseksi matkanjärjestäjät Namibiassa ovat kiinnittäneet aiheeseen hyvin vähän huomiota. Muutamia poikkeuksia on, joissa matkanjärjestäjä pyrkii aktiivisesti minimoimaan vedenkulutusta, käyttämään uusiutuvia energiamuotoja ja hyödyntämään kestävästi paikallisia tuotantoketjuja. Merkittävä aloite Namibiassa on työ paikallisten yhteisöjen kanssa luonnonsuojelualueilla. Ohjelma kattaa 79 luonnonsuojelualuetta, joissa asuu 235 000 ihmistä. Ohjelman avulla on pystytty synnyttämään paikallisille yhteisöille matkailusta työpaikkoja ja lisätuloja samalla, kun suojelualueiden luonnonvaroja on hyödynnetty kestävästi ja villieläinten määrä on lähtenyt kasvuun.

Rahoitus on tärkeä kysymys vihreiden työpaikkojen edistämisessä. Namibiassa keskeinen toimija on vuonna 2012 perustettu Environmental Investment Fund (EIF). Se pyrkii rahoittamaan hankkeita, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää hyödyntämistä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Toistaiseksi EIF:n tarjoama rahoitus on suhteellisen pientä, mutta sen on määrä kasvaa merkittävästi, kun suunnitteilla olevat ympäristöverot ja maksut otetaan Namibiassa käyttöön. Keskusteluissa nousi esiin, että kansainvälisesti on tarjolla laaja kirjo erilaisia rahoitusinstrumentteja ympäristöaloitteille.

Namibialla mahdollisuus lähteä rakentamaan ympäristöystävällisen maan brändiä

Suomalaiset asiantuntijat professori Eija Nieminen,Helsinki Sustainability Center (HSC),ja Juha Miettinen, Southern African Innovation Support -ohjelma (SAIS), korostivat innovaatioiden merkitystä vihreän talouden näkökulmasta. Nieminen toi esiin, kuinka muodostamalla kestäviä tuote- ja tuotantoketjuja voidaan vahvistaa namibialaisten ja afrikkalaisten valmistajien, yhteisöjen ja yritysten kilpailukykyä. Luonnonmukaisesta raaka-aineiden tuotannosta ja jatkojalostuksesta on mahdollista luoda helposti toisinnettavia tuotantoketjuja. Tämä on Namibian kaltaisen maan tuotteiden voimavara kansainvälisillä markkinoilla, joilla kysyntä vastuullisesti tuotetuista tavaroista ja palveluista on voimakkaassa kasvussa. Miettinen korosti selkeän vision ja asenteen merkitystä, jotta Namibia voisi lähetä rakentamaan itselleen esimerkiksi ympäristöystävällisen maan brändiä. Innovaatioiden edistämisellä on tärkeä merkitys maan kilpailukyvyn kannalta; tässä tarvitaan valtion, yliopistojen ja muiden oppilaitosten, yritysten ja sekä kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutusta. Miettinen korosti myös, että yhä useampi innovaatio syntyy nykyisin ruohonjuuritasolla kansalaisyhteiskunnan piiristä.

Jatkotoimiapohdittiin seminaarin lopussa ryhmätyösessiossa. Monessa puheenvuorossa korostui valtion merkitys vihreän talouden ja työpaikkoja kannustavan toimintaympäristön luomisessa. Se edellyttää laajaa yhteistyötä, jonka ei tulisi kangistua ministeriöiden ja muiden instituutioiden välisiin raja-aitoihin. Sekä työnantaja- että työntekijäliittojen edustajat ilmoittivat puheenvuoroissa nostavansa vihreisiin työpaikkoihin liittyvän tematiikan agendalleen. Työministeriön edustaja kertoi, että parhaillaan tekeillä oleva Namibian työllisyyslinjaus tulee myös sisältämään osion vihreistä työpaikoista. ILO puolestaan suunnittelee laajaa ohjelmaa vihreiden työpaikkojen edistämiseksi niin Namibiassa kuin alueellisesti eteläisessä Afrikassa.

Onnistunut tapahtuma nosti Suomen profiilia Namibiassa kehityspoliittisen toimenpideohjelman painopistealueella ”osallistava ja työllistävä vihreä talous” ja profiloi Suomen osaamista ympäristöteknologiassa. Tästä on hyötyä edustustolle sekä Team Finland - että kehityspoliittisessa yhteistyössä, joissa vihreä talous on yksi painopistealueista. 

Alueellisen yhteistyön merkitys nousi keskusteluissa vahvasti esiin. Esimerkiksi rakennussektorin kokemukset Suomen rahoittamasta hankkeesta Sambiassa kiinnostivat Namibiassa. Vastaavan tyyppistä hyvien käytäntöjen jakamista tulisi harkita laajemminkin alueen edustustojen kesken. Vihreät työpaikat soveltuvat teemana hyvin myös osaksi kauppaa tukevaa kehitysyhteistyötä.

Yksittäiset esitelmät ja työministeriön laatima raportti ovat saatavilla Windhoekin edustustosta pyydettäessä. 

Antti Piispanen

Lue myös: