Naisilla Kiinan upporikkaiden kärkisijat

Kiinassa on yli sata henkilöä, joiden omaisuuden arvo ylittää miljardin dollarin. Sadasta rikkaimmasta 40 on kiinteistöalalla. Guangdongin provinssissa yli miljardin dollarin omaisuuden haltijoita asuu 27, Shanghaissa ja Pekingissä molemmissa 12 .

Upporikkaiden kärkisijoja pitää hallussaan kaksi naista. Kiinteistösijoittaja Yang Huiyanin omaisuuden arvo oli lokakuussa 16,5 miljardia dollaria ja paperitehtaiden omistajan Zhang Yinin 10 miljardia dollaria.

Zhangin yritys Nine Dragon Paper Company käyttää raaka-aineenaan USA:sta ja Euroopasta tuomaansa jätepaperia.Yritys on ostanut viime vuosina yli kymmenen kartonkikonetta, joista useita Metsolta. Kantonin EU-maiden pääkonsuleilla on ollut tilaisuus tavata molemmat upporikkaat naiset.

Talouslehti Forbesin lokakuussa julkaiseman listan mukaan Kiinassa on jo yli sata henkilöä, joiden omaisuuden arvo ylittää miljardin dollarin. Kiinan rikkaimmat henkilöt, kiinteistösijoittaja Yang Huiyan sekä paperitehtaiden omistaja Zhang Yin ovat molemmat naisia. Yang Huiyanin omaisuuden arvo lokakuun lopulla oli 16,5 miljardia dollaria ja Zhang Yinin perheen omaisuuden arvo 10 miljardia dollaria.

Sadasta rikkaimmasta kiinalaisesta lähes 40 on kiinteistösijoittajia. Lukuisat muut ovat vaurastuneet perustamalla ensin tehtaita ja viemällä ne sitten pörssiin. Rikkaimmat kiinalaiset asuvat yleensä kehittyneimmillä alueilla. Guangdongin provinssissa yli miljardin dollarin omaisuuden omaavia henkilöitä on 27 Shanghaissa ja Pekingissä molemmissa 12, Jiangsussa 11, Zhejiangissa 7 ja Fujianissa 6. Neljä Manner-Kiinan rikkaista asuu Hongkongissa.

Kantonin EU-maiden pääkonsuleilla on ollut mielenkiintoinen tilaisuus tavata kaksi Kiinan rikkainta henkilöä edellisen puheenjohtajamaan Saksan pääkonsulin järjestämillä päivällisillä.

Country Garden Holdings Ltd

Kiinan rikkaimmaksi naiseksi nousi viime vuonna 26-vuotias Yang Huiyan, jonka isä Yang Guoqian siirsi toissa vuonna tyttärelleen osuutensa omistamistaan Kiinan suurimman kiinteistöyhtiön Country Garden Holdings Ltd:n osakkeista. Yhtiöllä oli yleisöanti Hongkongin pörssissä viime keväänä, jolloin se sai 1,66 miljardia dollaria riskipääomaa. Samaan aikaan osakkeen arvo nousi 37 prosenttia. Yhtiö on rekisteröity Cayman-saarille. Yleisöanti oli suurin kiinteistöyhtiön koskaan järjestämä Hongkongin pörssissä.

Viime vuonna Country Garden yhtiö rakensi lähes 37 000 asuntoa.Todettakoon, että Kiinan sadan rikkaimman henkilön joukossa on neljä muuta Country Garden -yhtiön omistajaa, joiden kunkin omaisuuden arvo lokakuussa oli 1,5-3 miljardia dollaria. He kaikki asuvat Kantonin naapurissa, Foshanin kaupungissa.

Kiinteistösijoittaja Yang Huiyan oli isänsä ja nuoremman sisarensa kanssa vieraana Saksan residenssissä marraskuun lopulla.

Yang opiskeli Yhdysvalloissa Utahin ja Ohion yliopistoissa vuosina 1999-2005. Sen jälkeen hän on ollut töissä Country Garden yhtiössä. Yang Huiyan kertoi vaatimattomasti, että vaikka hän on yhtiön toimitusjohtaja, hän vasta opiskelee kiinteistöalaa ja toimii isänsä neuvojen mukaan. Yang vaikutti pikemminkin opiskelijalta kuin Kiinan suurimman kiinteistöyhtiön toimitusjohtajalta.

Mielenkiintoista oli, että isä, Country Garden yhtiön hallituksen puheenjohtaja, Yang Guoqiang kehui, että hänellä ei ole enää lainkaan yhtiön osakkeita, kuten ei myöskään perheen kahdella muulla tyttärellä. Perheen nuorin tytär myös Yhdysvalloissa opiskellut 19-vuotias Agatha Yang toimii yrityksessä isänsä apulaisena. Hän näytti olevan tyytyväinen siihen, että saa vapaasti käyttää luottokorttia. Keskusteluissa ei selvinnyt, miksi koko osakesalkku oli siirretty yhden tyttären nimiin. Yleensä pääseminen Forbesin laatimalle Kiinan rikkaimpien henkilöiden listalle ei ole tuottanut onnea, sillä monet ovat seuraavana vuonna löytäneet itsensä vankilasta.

Hallituksen puheenjohtaja Yang Guoqiangin mukaan Country Garden yhtiö yksityistettiin vuonna 1993, jonka jälkeen kasvu on ollut nopeaa. Yhtiön palveluksessa on yli 50 000 henkilöä ja tänä vuonna työvoima tulee kaksinkertaistumaan. Yhtiö keskittyy rakentamaan suuria asuinrakennuskohteita taajamien reunoille. Tärkein kohdealue on Guangdongin provinssi, mutta rakennuskohteita on ympäri Kiinaa. Yhtiö keskittyy asuinrakentamisen lisäksi myös hotellien rakentamiseen ja niiden johtamiseen.

Yhtiöllä on rakenteilla yli 20 omaa hotellia ympäri Kiinaa. Työvoimakustannusten nousu ei Yangin mukaan rakennusalalla ole ongelma, sillä niiden osuus rakennuskustannuksista on vain 20-30 prosenttia. Yang toi voimakkaasti esille yhtiön harjoittaman hyväntekeväisyystoiminnan, josta on laadittu monisivuinen näyttävä esite. Yhtiö käyttää vuosittain kymmeniä miljoonia euroja hyväntekeväisyyteen. Yhtiö on muun muassa perustanut 800 köyhälle opiskelijalle koulun, jossa on opiskelijoita 25 provinssista. Yhtiö kustantaa myös heidän jatko-opintonsa.

Kiinteistövoitot hallinnon silmätikuiksi

Kiinteistösektorilla tehdään suuria voittoja, kun asuntojen hinnat nousevat. Maanhankinnassa tapahtuu laittomuuksia, eikä rakennusmaan huutokaupat toimi suunnitellulla tavalla.

Päämisteri Wen Jiabao varoitti viime kuussa, että hän on kuullut "voimakkaita valituksia" tavallisilta kansalaisilta liittyen asuntojen hintojen jatkuvaan nousuun ja kiinteistöyhtiöiden kohtuuttoman suuriin voittoihin. Keskushallitus on äskettäin lähettänyt lukuisia tarkastusryhmiä eri kaupunkeihin tutkimaan kiinteistöyhtiöiden maanhankintaa. Lyhyessä ajassa on löytynyt jo tuhansia väärinkäytöksiä. Kiinassa on vuodesta 2004 ollut voimassa laki, jonka mukaan maata voidaan myydä vain järjestämällä tarjouskilpailu tai huutokauppa. Erityisesti toisen ja kolmannen tason kaupungeissa määräyksiä kierretään tekemällä maankäyttösuunnitelmat tietyn rakentajan kanssa, jonka jälkeen maa huutokaupataan. Kilpailijat eivät silloin ehdi mukaan, maat menevät halvalla ja paikalliset viranomaiset saavat osansa voitoista.

Maan hankintaan liittyvissä tarkastuksissa on myös Country Garden-yhtiö joutunut vaikeuksiin. Lehdet kirjoittivat loppuvuonna, että Country Garden-yhtiö oli hankkinut Hunanin provinsissa suuren maa-alueen lähes ilmaiseksi. Se oli maksanut maasta 15,7 miljoonaa dollaria, mutta paikallishallitus oli antanut siitä loppujen lopuksi 97 prosentin alennuksen. Paikalliset virkamiehet oli tiettävästi lahjottu. Chongqingin kaupungissa yhtiö on myös ongelmissa, sillä se on maksanut 6.300 hehtaarin maa-alueesta 270 miljoonaa dollaria eli selvästi markkinahintaa matalamman hinnan. Kiinteistösijoittaja Yang Huiyanin omaisuuden arvo lokakuun jälkeen on laskenut jo peräti neljä miljardia dollaria, kun osakkeen arvo Hongkongin pörssissä on romahtanut.

Nine Dragon Paper Company Ltd

Nine Dragon paperiyhtiön hallituksen puheenjohtajan 50-vuotiaan Zhang Yinin menetystarina tunnetaan hyvin Kiinassa, ja hän on uuden Kiinan sankareita. Zhang syntyi Guangdongin provinssissa ja oli kahdeksanlapsisen perheen vanhin tytär. Hänen isänsä oli kansan vapautusarmeijan upseeri.

1980-luvun alussa Zhang muutti Shenzheniin, jossa hän oli töissä ulkomaisessa yrityksessä, joka kävi kauppaa paperituotteilla. Vuonna 1985 hän perusti Hongkongiin oman yrityksen, jonka liikeideana oli tuoda Kiinaan jätepaperia. Kun Hongkong osoittautui liian pieneksi, hän muutti Taiwanissa syntyneen brasililaisen miehensä kanssa Yhdysvaltoihin, jossa perusti America Chung Nam-nimisen yrityksen ja jatkoi menestyksekästä jätepaperikauppaa.

Vuodesta 2001 lähtien tämä perheyhtiö on ollut USA:n suurin jätepaperin viejä. Kun Kiinan avautuminen jatkui ja ulkomaiset investoinnit saivat merkittäviä veroetuja, Zhang pääti perustaa Guangdongiin USA:ssa olevan yrityksensä omistuksessa olevan kartonkitehtaan vuonna 1995. Tehdas saa raaka-aineensa tuodusta jätepaperista. Nine Dragon-yhtiön pääkonttori sijaitsee Dongguanissa 50 km päässä Kantonista.

Yrityksen kasvuvauhti on ollut hurjaa. Nine Dragon Paper Companyn kartonkikoneiden kapasiteetti kasvoi 4,5 miljoonaan tonniin tänä vuonna ja ensi vuonna kapasiteetti kasvaa lähes kahdeksaan miljoonaan tonniin. Vuonna 2009 kapasiteetti ylittää jo 10 miljoonaa tonnia. Yhtiö on tilannut parin viime vuoden aikana runsaat kymmenen kartonkikonetta. Metso on yhtiön merkittävä konetoimittaja, ja sen tilauskirjoissa on useita konetoimituksia. Dongguanin lisäksi Nine Dragon-yhtiöllä on tehtaita Chongqingissa ja Taicangissa, Shanghain lähellä. Uusin tehdas rakennetaan Tianjiniin.

Jätepaperia paluukonteissa Kiinaan

Saksan pääkonsulin virka-asunnossa kesäkuussa päivällisvieraana ollut Zhang Yin antoi vakuuttavan kuvan liikkeenjohtajan taidoistaan. Hän kertoi, että yrityksen johtavana strategiana on ollut tuoda jätepaperia paluurahtina tyhjissä konteissa sekä USA:sta että Euroopasta. Pakkauskartongin kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti, joten yhtiön tuotteille on riittänyt kysyntää. Tehdasinvestoinnit on hoidettu omalla tulorahoituksella sekä listautumalla Hongkongin pörssiin.

Metson kanssa yhtiöllä on läheiset suhteet. Kerroin Zhang Yinille, että Metso rakentaa Kantoniin paperikoneiden huoltokeskuksen, joten Nine Dragon Paper Companyn koneista tullaan pitämään hyvää huolta jatkossa. Tulevaisuudensuunnitelmista Zhang ei halunnut todeta muuta, kuin että yhtiön kapasiteetti nousee yli 10 miljoonan tonnin, kun kaikki tilatut yli kymmenen kartonkikonetta ovat käynnissä. Sen jälkeen on tarkoitus varmistaa raaka-ainelähteitä hankkimalla omia istutusmetsiä ja sellutehdas Etelä-Amerikasta.

kauppa