Mosambikin tulvista valtavat tuhot

Mosambikin tulvista valtavat tuhot

Mosambikissa viikkoja jatkuneet rankkasateet ja tulvat ovat aiheuttaneet valtavia vahinkoja. Toipumiseen tarvitaan mittavaa ulkopuolista apua.

Ihmiset ovat menettäneet veden mukana karjaa, omaisuutta ja varastonsa. Mosambikin maatalousministeriön arvion mukaan noin kolme prosenttia koko maan viljelyalasta on jäänyt tulvien alle ja näiden alueiden sadot on menetetty.

Rankkasateet ovat jatkuneet viime viikkoina Mosambikissa. Lokakuussa alkaneen sadekauden aikana kymmeniä ihmisiä on kuollut ja kymmenet tuhannet ovat kärsineet sateiden aiheuttamista vaurioista. Sade ja tulvat ovat huuhtoneet mukanaan satoja asumuksia ja muita rakennuksia eri puolilla maata.

Mosambik, tulvatMaputon kadut ovat olleet veden vallassa rankkasateiden jälkeen. Kuva on otettu tammikuun puolivälissä. Kuva: Ritva Parviainen

Sadekausi jatkuu maaliskuuhun saakka, ja tulvatuhoja voitaneen odottaa vielä lisää. Mosambikin hallituksen mukaan tilanne on hallinnassa, mutta maan omat voimavarat alkavat olla lopussa.

Mosambikin hallituksen vuosibudjettiin varaama noin neljän miljoonan dollarin summa on jo käytetty. Sekä hallituksen että YK:n ja järjestöjen hätäapuvarastot hupenevat nopeasti, ja avunantajilta odotetaan apua seuraavien kuukausien ajaksi. Hallitus ei ole kuitenkaan esittänyt varsinaista kansainvälistä hätäapupyyntöä.

Sähkönvienti takkuilee

Myös tulvien aineelliset vahingot ovat suuret. Vesi on katkaissut sähköjohtoja, jotka vievät sähköä Teten maakunnassa sijaitsevasta Cahora Bassa -vesivoimalasta Etelä-Afrikkaan. Sähkönvienti Etelä-Afrikkaan on pudonnut selvästi vaurioiden vuoksi.

Pahiten tulvat ovat koetelleet Manican, Zambezian, Nampulan ja Maputon maakuntia sekä Maputon kaupunkia. Tulva-alueita on samaan aikaan eri puolilla maata, mikä vaikeuttaa kriisinhallinnan koordinoimista.

Chokwen alue Gazan maakunnassa on Mosambikin tärkeimpiä viljelysalueita. Siellä koteihinsa palaavat ihmiset tarvitsevat apua ja elintarpeita siihen asti, että tiet, vedenjakelujärjestelmät, koulut ja perusrakenteet saadaan kuntoon ja uudet viljelmät istutettua.

Chokwen alueella vesi on tuhonnut rakennuksia ja infrastuktuuria. Osa teistä on huuhtoutunut tulvien mukana, ja liikkuminen alueella on erittäin hankalaa. Tällä hetkellä ihmiset ja tavarat liikkuvat lähinnä hallituksen väestönsuojeluyksikön veneiden avulla.

Viime päivinä vesi on laskenut Chokwen kaupungn kaduilla, ja Xai Xain kaupunkia tulvat eivät vielä saavuttaneet viime viikonlopun aikana. YK:n arvion mukaan noin 150 000 ihmistä on joutunut siirtymään pois tulvien alta ja tarvitsee humanitaarista apua.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluva Mosambik on Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikainen kumppani.

ilmastonmuutokset
ympäristö