Menestyksellinen suomalaisyritysten cleantech-delegaatio Kaliforniassa

Los Angelesin pääkonsulaatti ja Piilaakson TF-toimisto toteuttivat yhdessä Finpron kanssa cleantech-yrityksille Team Finland-vienninedistämismatkan Kaliforniaan (Los Angeles 31.5.-1.6. ja San Francisco / Piilaakso 2.-3.6.2016).  Vienninedistämismatkalle osallistuivat BaseN, Danfoss, Elcogen, Enoro, Fortum, Gaia, Neste, NIA, Optiwatti, Solved ja VTT. Matkaa veti TEM:in kansliapäällikkö Jari Gustafsson ja delegaatiossa oli myös Finpron ja Tekesin edustus.

Matkan tulokset yrityksille olivat hyvin konkreettisia. Bisnestä pohjustettiin ja kontakteja luotiin vierailukohteessa kauppojen mahdollistamiseksi. Kalifornian Team Finland toiminnassa juuri yritys ja sen mahdollisimman konkreettinen avustaminen onkin kaiken TF-työn keskiössä. TF-työtä tehdään vain ja ainoastaan yritysten tarpeista. Los Angeles Cleantech Inkubaattorin kanssa solmittiin MoU. Suomen puolella on tarkoitus, että jo kesän-syksyn 2016 aikana LACI:iin valitaan 10-20 suomalaista cleantech-yritystä, jotka pääsevät kahdeksi viikoksi sopimuksen kautta verkottumaan Kalifornian sijoittajien, potentialisten kumppanien sekä alan huippuyritysten ja asiantuntijoiden kanssa.

Mikä matka ja minne?

Suomen Los Angelesin pääkonsulaatti ja Piilaakson TF-toimisto valmistelivat yhdessä Finpron kanssa yhdentoista cleantech-yrityksen vienninedistämismatkan Kaliforniaan. Matkalla vierailtiin sekä Los Angelesissa (31.5.-1.6.) että San Francisco / Piilaaksossa (2.-3.6.2016). Matkan valmistelutyöstä vastasivat pääkonsulaatissa Jussi Salonen ja Aki Luukkainen sekä Piilaakson TF-toimistossa Finpron Hartti Suomela ja Richard Stanaro sekä Tekesin Thuong ”Tonxu” Tan. Helsingissä Finprossa valmistelussa olivat mukana Cleantech Finlandin vetäjä Ilkka Homanen sekä Maria Westerholm.

Kalifornia on USA:n osavaltioista sekä taloudellisesti suurin että myös väkirikkain ja se myös pyrkii näyttämään suuntaa cleantech-kehityksessä Yhdysvalloissa. Los Angeles on puolestaan varsin ripeästi viime vuosien aikana kehittynyt USA:n yhdeksi selväksi ”cleantech-hub’iksi”. Kalifornian suurimmassa talouskeskuksessa Los Angelesissa puolestaan esim. toimii viisi vuotta sitten perustettu LA Cleantech incubator (LACI). LACI on rankattu maailman 3. parhaaksi inkubaattoriksi 800 inkubaattorin joukossa maailmalla ja LACI pyrkii nousemaan edelleen maailman ykköseksi.

Vienninedistämismatkalle osallistuivat BaseN, Danfoss, Elcogen, Enoro, Fortum Charge & Drive, Gaia, Neste, Nordic Innovation Accelerator (NIA), Optiwatti, Solved ja VTT. Matkaa veti TEM:in kansliapäällikkö Jari Gustafsson. Delegaatiossa oli myös Finpron ja Tekesin edustus. Finprolta mukana oli tj. Markus Suomi ja Finpro Americas vetäjä Tomi Rauste. Tekesiä edusti Tekesin Piilaakson toimiston vetäjä Tiina Tanninen-Ahonen.

San Franciscossa pidettiin 1.-3.6. samaan aikaan hyvin suuri kansainvälinen energia-alan ministerikonferenssi Clean Energy Ministerial (CEM7). Ministeritason vierailun peruunnuttua Suomen osalta CEM7-konferensissa Suomea edusti TEM:in alivaltiosihteeri Petri Peltonen, joka myös veti cleantech-delegaatiota viimeisenä päivänä. Suomella oli Cleantech Finlandin messuständi tämän konferenssin yhteydessä ns. messualueella.

Vienninedistämismatkan delegaatio LA Port -vierailulla.

Miksi matkalle ja mitkä olivat vierailukohteet?

Nyt tehty Team Finland-vienninedistämismatka on tärkeää ja hyödyllistä jatkoa viime vuosina toteutetuille aiemmille vastaaville matkoille Kaliforniaan, viimeisimpinä ministeri Lenita Toivakan vetämän cleantech-delegaation matka keväällä 2015. Osa tapaamiskohteista olikin relevanttia jatkumoa aiemmille tapaamisille. Vierailukohteiden valinnassa oli luonnollisesti kuultu myös mukaan tulevien yritysten omia toiveita.

Vierailukohteina olivat Los Angelesissa USA:n suurin satama LA Port, tämän sataman naapurissa olevan toisen valtaisan sataman kaupunki, Helsingin kokoinen Long Beach, UCLA-yliopiston Smart Grid tutkimuskeskus, LA Cleantech Incubator (+LADWP), USA:n 3. suurin yksittäinen liikenneoperaattori METRO ja 15-miljoonan asiakkaan energialaitos Southern California Edison. San Franciscossa / Piilaaksossa vierailukohteina olivat Tesla, SRI-instituutti, San Franciscon ja Palo Alton kaupungit, First Solar-yritys, PARC tutkimuslaitos, ympäristöjohtamisen asiantuntijatoimisto Greenbiz ja Cyclotron Road-inkubaattori.

Vierailulla järjestettiin myös pääkonsulin virka-asunnossa liki sadan hengen verkottumis-vastaanotto, jossa mukaan tulleet yritykset pystyivät verkottumaan sijoittajien / investoreiden, asiakkaiden ja partnereiden yms. kanssa. Tapahtumassa yrityksiä esiteltiin ja verkotettiin hyvin aktiivisesti avainkontakteille. Varsinkin Los Angelesissa tapaamiskohteissa päästiin tapaamaan johtotason henkilöitä, joilla on suora päätösvastuu hankinnoista.

Todettakoon tässä, että USA:ssa kaikessa bisneksen TF-edistämistyössä korostuvat tilannetaju ja "tilanneherkkyys" ja erittäin ripeä mahdollisuuksiin tarttuminen. Kukaan ei USA:ssa tarvitse TF-toimijoita, vaan kaikessa TF-työssä on taustalla lähtökohtana oltava "bisnes-to-bisnes" verkottaminen ja yritysten työlle ja yritysten suorille kontakteille pohjan luominen. Kaikki kaikessa USA:ssa ovat kontaktit ja näiden kontaktien luomiselle on paikallinen TF-läsnäolo absoluuttisen välttämätöntä.

Kalifornian Team Finland toiminnassa ja pääkonsulaatin TF-työssä onkin nimenomaan juuri yritys ja sen mahdollisimman konkreettinen avustaminen kaiken TF-työn ja –avustamisen keskiössä. TF-työtä tehdään vain ja ainoastaan yritysten tarpeista ja lähtökohdista käsin. Pääkonsulaatissa yrityksiltä kysymme aina: ”Miten voimme auttaa juuri teitä”.

Matkan tulokset?

Nyt toimeenpannun matkan tulokset yrityksille olivat hyvin konkreettisia. Bisnestä yrityksille oli pohjustettu monessa tapaamiskohteessa jo ennen tätä vierailua sekä aiemmilla cleantech-klusterin TF-matkoilla. Nyt pyrittiin hyödyntämään ja luomaan hyvin konkreettisia yhteyksiä ja kontakteja eri vierailukohteessa kauppojen mahdollistamiseksi.

Mukana olevien yritysten lisäksi asiakkaille esiteltiin heidän tarpeensa pohjalta myös muita suomalaisia yrityksiä, joille vierailut myös avasivat business-mahdollisuuksia. Näistä esimerkkeinä mm. Linkker ja SofiFiltration. Esim. suomalaista sähköbusseja valmistavaa Linkkeriä esiteltiin erikseen METRO-tapaamisessa ja METRO toivoikin osaltaan päivä tapaamisen jälkeen Linkkerin suoria kontakteja Suomessa. SofiFiltration oli puolestaan verkotettu jo muutama viikko aikaisemmin suoriin keskusteluihin METRON kanssa ja nyt lisäksi muihin kontakteihin Los Angelesissa.

Los Angeles Cleantech Inkubaattorin kanssa solmittiin MoU (Momorandum of Understanding) takaamaan jatkoyhteistyö ko. yrityskiihdyttämön ja suomalaisyritysten kanssa. Suomen puolelta allekirjoittajina olivat Finpro ja Tekes. Suomen puolella on tarkoitus, että jo kesän-syksyn 2016 aikana LACI:iin valitaan 10-20 suomalaista cleantech-yritystä, jotka pääsevät kahdeksi viikoksi sopimuksen kautta verkottumaan Kalifornian sijoittajien, potentialisten kumppanien sekä alan huippuyritysten ja asiantuntijoiden kanssa.

MoU-sopimuksen kautta on tarkoitus tuoda myös Suomeen vastavuoroisesti innovatiivisia amerikkalaisia start up-yrityksiä. Haku tähän LACI-ohjelmaan julkistetaan 21.6. Cleanweb-ohjelman yritysaamussa. LACIn tiloissa on yrityksien käyttöön myös laboratorio- ja tuotantotiloja koneineen sekä markkinointi- ja lakipalveluita.

Los Angeles Cleantech Incubatorin kanssa solmittiin MoU (Momorandum of Understanding) takaamaan jatkoyhteistyö ko. yrityskiihdyttämön ja suomalaisyritysten kanssa.
Kuvassa vasemmalta: Markus Suomi, tj. Finpro; Tiina Tanninen-Ahonen, Tekes Palo Alto; Michael Swords, LA Cleantech Incubator ja Ilkka Homanen, Finpro ja Cleantech Finland

Yritysten omia arvioita

Neste / Tuija Kalpala: "Olemme erittäin tyytyväisiä matkan sisältöön ja järjestelyihin. Saimme matkalta useita hyödyllisiä kontakteja, joiden kanssa jatkamme nyt keskustelua. Tämä oli nyt kolmas Team Finland -reissu kahden vuoden sisällä Kaliforniassa ja näistä kaikista on ollut todella paljon hyötyä meille. On tärkeää, että näitä järjestetään säännöllisesti ja kuunnellaan osallistujien toiveita tavattavista tahoista myös jatkossa. Nämä matkat ovat myös hyödyllisiä siltä kannalta, että näissä tutustuu paikallisiin pääkonsulaatin ja Finpron työntekijöihin."

Elcogen / Paul Hallanoro: ”Kiitokset matkan erinomaisista järjestelyistä. Seuraavaksi on paljon followuppia tehtävänä ja toivottavasti myös tulevaisuudessa bisnestä.”

BaseN / Anders Widen: “I think the Team Finland business delegation’s visit with key customer and partner prospects in California was very well planned, organized, and executed. It’s not easy to coordinate such a large group in so many face-face meetings in such a short amount of time, but it worked out really well. The reception at the Consul General’s residence was also a very pleasant experience and further greatly helped increase the amount of relevant contacts we were able to establish.I think it also became clear that Southern California has a stronger potential of producing customer prospects and opportunities, while the Bay Area presents very strong opportunities for studying how brand new ideas and tech companies can evolve very efficiently in very fast-moving tech industries, and for partnering. Maybe these differences should be taken into account when planning future business delegations.”

Lisäksi henkilökohtaiset kiitoksensa esittivät pääkonsulille ennen matkan päättymistä seuraavat yritykset: Fortum Charge & Drive / Rami Syväri  (Fortumille avautui useita konkreettisia bisnesmahdollisuuksia eri vierailukohteessa), Enoro / Henri Heiskanen, Optiwatti / Juha Marjeta sekä Solved / Santtu Hulkkonen (useita konkreettisia bisnesmahdollisuuksia avautui).

Kirjoittajat:  Juha Markkanen, Aki Luukkainen, Jussi Salonen/ PKL Los, Hartti Suomela /Finpro, Thuong Tan /Tekes

kauppa