Meksikon talouskatsaus: maalis-huhtikuu 2016

Talouden kasvu kiihtyi vuoden alkuneljänneksellä, mutta koko vuoden kasvuarvioita on tarkistettu alaspäin. Vienti, kulutus ja luottamus talouteen ovat niin ikään olleet laskusssa ja Pemexin taloudellinen tilanne aiheuttaa huolta.

Meksiko on aikaistanut bensiinin myynnin vapauttamista.

Puhtaan energian huutokauppaa pidettiin onnistuneena. Italialainen ENEL voitti oikeudet lähes puoleen tuotettavasta energiasta.

Kongressi hyväksyi lain erityistalousalueista, joilla pyritään kohentamaan köyhimpien osavaltioiden taloutta. Kongressi vetäytyi istuntotauolle hyväksymättä uusia korruptiolakeja.

Makrotalous

Vahva alkuneljännes... Vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen aikana Meksikon talous kasvoi 2,9 %, joka on nopein kasvuvauhti sitten vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen.  Kasvua ajoivat etenkin palvelut (+3,7 %) ja maatalous (+3,0 %).

… mutta loppuvuosi synkempi. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on leikannut Meksikon talouden kasvuennustettaan vuosille 2016 ja 2017 johtuen öljyn alhaisesta hinnasta ja Yhdysvaltain kysynnän laskusta. IMF:n ennuste tälle vuodelle on nyt 2,4 % (aikaisemmin 2,6 %). Myös useat muut toimijat, kuten YK:n alueellinen talouskomissio CEPAL ja Meksikon teollisuusalan kauppakamarien yhteenliittymä (CONCAMIN) ovat laskeneet ennusteitaan. Keskuspankki laski ennusteensa helmi-maaliskuun vaihteessa 2–3 %:iin.

Vienti laskussa. Meksikon vienti laski vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen aikana 5,8 %, joka on suurin lasku sitten vuoden 2009. Alakulon taustalla on tehdasteollisuus (-8,2 %) ja ennen kaikkea auto- ja terästeollisuus. Meksikon viennistä noin 80 % suuntautuu Yhdysvaltoihin, minkä vuoksi kysynnän muutokset pohjoisessa vaikuttavat nopeasti Meksikon teollisuuteen. Öljynvienti putosi vuoden alkuneljänneksen aikana alimmilleen sitten vuoden 2002. Pudotus johtui sekä alhaisesta öljynhinnasta että vähentyneestä vientivolyymistä.

Kauppa EU:n kanssa väheni. Meksikon ja EU-alueen välinen kauppa laski viime vuonna 4,3 %. EU:n tilastojen mukaan kaupan kokonaisarvo oli USD 62 miljardia. Kauppa oli EU:lle USD 25 miljardia ylijäämäinen (vienti USD 44 miljardia, tuonti USD 18 miljardia). Sekä vienti että tuonti Meksikosta laskivat, mutta tuonti enemmän. Autojen ja autonosien tuonti Meksikosta kuitenkin kasvoi huomattavasti. Öljyntuonnin arvo laski 40 %.

Inflaatio pysynyt alhaisena. Keskuspankki mittasi maaliskuussa inflaatioksi 2,6 %. Peson arvonlasku on pysähtynyt ja sen kurssi on pysynyt vakaana helmikuusta lähtien.

Kulutus kääntyi laskuun. Julkinen kulutus väheni 7,3 % vuoden 2016 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana verrattuna samaan ajankohtaan edellisenä vuotena. Kulutus pysynee alhaalla myös jatkossa; valtiovarainministeriön arvion mukaan valtiolta jää vuonna 2017 saamatta 17 miljardin dollarin tulot veroista ja muista maksuista öljyntuotannon vähenemisen ja alhaisen öljynhinnan vuoksi. Yksityinen kulutus kääntyi vakaan nousun jälkeen laskuun helmikuussa. Maalis- ja huhtikuun tilastoja ei ole saatavilla.

Luottamus talouteen heikentynyt. Kuluttajien luottamus talouteen on painunut laskuun vuoden alkukuukausien aikana. Huhtikuussa indeksi oli 2,6 % alhaisemmalla tasolla kuin edellisen vuoden samana ajankohtana. Myös yrittäjien luottamus talouteen on ollut hieman edellisvuotta alhaisemmalla tasolla, mutta osoitti kohenemisen merkkejä huhtikuussa.

”Ei uusia veroja, ei velkaa”. Valtiovarainministeriö odottaa, että Meksikon julkinen velka nousee vuoden 2016 aikana 48,6 %:iin (vuoden 2015 lopussa 45,7 %), mutta alkaa laskea vuonna 2017. Presidentti Peña Nieto toisti huhtikuussa hallituksensa lupauksen olla korottamatta tai määräämättä uusia veroja tai kasvattamatta Meksikon velkaa. Hallitus pyrkii pitämään valtion budjetin tasapainossa leikkauksilla. Jotkut analyytikot odottavat julkisen velan kuitenkin nousevan seuraavien vuosien aikana.

Moody’s: negatiiviset näkymät. Luottoluokittaja Moody’s vahvisti maaliskuun lopussa Meksikon luottoluokituksen (A3), mutta muutti samaan aikaan näkymät vakaista negatiivisiksi. Moody’s perusteli muutosta heikentyneillä ulkoisilla olosuhteilla ja Pemexin tilanteella, joka saattaa vaikuttaa negatiivisesti julkiseen talouteen.
Moody’s laski maaliskuun lopussa Pemexin luottoluokitusta uudestaan, nyt Baa1:stä Baa3:een ja arvioi sen näkymät negatiivisiksi. Edellinen lasku tehtiin marraskuussa. Valtiovarainministeriö on ilmoittanut pääomittavansa Pemexiä noin 4,2 miljardilla dollarilla. Pemex myös myy kannattamattomia toimintojaan, esimerkiksi jalostamoja, ja leikkaa kustannuksiaan, esimerkiksi irtisanomalla 8000 työntekijää aiemmin ilmoitettujen 13 600 lisäksi.

Köyhyys lisääntyi. YK:n alueellisen talouskomission CEPALin mukaan köyhyys lisääntyi Meksikossa viime vuonna, kuten myös vuosien 2010–2014 välisenä aikana. CEPALin mukaan köyhyys lisääntyi aikavälillä 51,6 %:sta 53,2 %:iin. Myös hallituksen edellisenä vuonna valmistunut köyhyystutkimus osoitti kielteistä kehitystä, joskin hallituksen lukema vuodelle 2014 oli 46,2 %.

Rahalähetykset ennätysvauhdissa. Rahalähetykset Meksikoon nousivat tammi-maaliskuussa 6,2 miljardiin dollariin, joka on 14 % edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän ja suurin summa sitten tilastojen aloittamisen vuonna 1995. Rahaa lähetetään eniten Kaliforniasta Yhdysvalloista ja otetaan vastaan eniten Michoacánin osavaltiossa Meksikossa. Viime vuonna rahalähetykset nousivat öljynvientiä suuremmaksi tulonlähteeksi Meksikossa.

Kaupan ja talouden uutisia

Huoltoasemat vapautumassa. Meksiko vapautti huhtikuun alusta lähtien bensiinin ja dieselin maahantuonnin yksityisille toimijoille. Vapauttaminen on suunniteltu osa energiareformia. Se kuitenkin toteutettiin kahdeksan kuukautta etuajassa. Toistaiseksi yksinoikeus maahantuontiin ja vähittäismyyntiin on ollut Pemexillä (Meksikon kaikki huoltoasemat ovat olleet franchising-periaatteella toimivia Pemexin asemia). Vapauttamisen myötä myös muut toimijat voivat tuoda maahan polttoainetta ja perustaa huoltoasemia. Tiettävästi useat kansainväliset öljyalan toimijat ovat olleet yhteydessä meksikolaisiin yhtiöihin yhteistyön rakentamiseksi. Polttoainehinnat ovat Meksikossa yhä säädeltyjä, mutta säätelystä on tarkoitus luopua myöhemmin.

Puhtaan energian huutokauppa. Meksikon ensimmäisen puhtaan energian huutokaupan voittajat ratkaistiin maaliskuun lopussa. Kansallinen sähkökomissio (CFE) ostaa 11 yksityiseltä toimijalta 5,4 TWh edestä aurinko- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä. Installoitu kapasiteetti tulee olemaan 2 085 MW ja investointien yhteisarvo USD 2,6 miljardia seuraavien kolmen vuoden aikana. CFE piti tarjouskilpailua suurena menestyksenä, sillä 85 prosenttiin kilpailutuksessa olleesta tuotannosta saatiin hyväksyttävä tarjous. Italialainen ENEL Green Power voitti kolme projektia, jotka käsittävät lähes puolet installoitavasta kapasiteetista. Samaan aikaan huutokaupattiin myös puhtaan energian sertifikaatteja.

Iberdrolalle jättiprojekti. Espanjalainen energiayhtiö Iberdrola on voittanut urakan 400 MUSD kombisyklivoimalaitoksen rakentamisesta Sinaloan osavaltioon. Voimalaitoksen teho on 887 MW ja se on määrä ottaa käyttöön 2019. Iberdrola omistaa voimalaitoksen, operoi sitä ja myy sähkön CFE:lle 25 vuoden sopimuksella.

Erityistalousalueista nostetta. Kongressi on hyväksynyt lain erityistalousalueista. Lain nojalla kymmeneen osavaltioon on määrä luoda erityistalousalueet, joiden avulla pyritään vähentämään osavaltioiden köyhyyttä ja piristämään niiden taloutta. Yrityksiä houkutellaan erityistalousalueille esimerkiksi yrityksille verohelpotuksilla. Ensimmäiset erityistalousalueet luodaan Veracruzin, Oaxacan, Chiapasin, Guerreron ja Michoacánin osavaltioihin.

Ford saapuu San Luis Potosiin. Autoteollisuuteen tehtiin vuonna 2015 Meksikon historian suurimmat investoinnit, yhteensä 5,6 miljardia dollaria, 36 % enemmän kuin edellisvuonna. Suorat investoinnit ulkomailta kaikille sektoreille kasvoivat 11 % edellisvuodesta. Investoinnit Meksikon autosektorille ovat olleet väkevästi nousujohteisia viime vuosina ja Meksiko odottaa huomattavia investointeja autoteollisuuteen myös tänä vuonna. Ford on ilmoittanut 1,5 miljardin dollarin investoinnista San Luis Potosiin. Rakennustöiden on määrä alkaa kesällä ja tehtaan aloittaa toimintansa vuonna 2018. Kia Motors puolestaan odottaa aloittavansa tuotannon Meksikossa Nuevo Leonin osavaltiossa tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Investoinnin ilmoitettu arvo on miljardi dollaria.

Oluen vuosi. Hollantilainen olutjätti Heineken on ilmoittanut kahden miljoonan dollarin investoinneista Meksikoon vuoteen 2019 mennessä. Oluttehtailijat ilmoittivat vuonna 2015 yli 5 miljardin dollarin investoineista Meksikoon tulevina vuosina. Meksiko on maailman suurin olutviejä ja sen odotetaan ohittavan tuottajalistalla Venäjä ja Saksa tämän vuoden aikana.

Uudet kuvernöörit valitaan kesäkuussa. Kesäkuussa pidetään aluevaalit 12 osavaltiossa. Niistä yksitoista valitsee myös uuden kuvernöörin.

E-kaupassa kehittämisen varaa. Meksiko sijoittuu viime vuonna käyttöön otetulla UNCTADin e-kaupan B2C-indeksillä (business to consumer) sijalle 63/137. Sijoitus on Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen keskikastia. Edellä ovat esimerkiksi Brasilia, Uruguay ja Costa Rica, perässä Kolumbia, Ecuador, Jamaika ja suurin osa Keski-Amerikasta. Suomi on vertailussa sijalla 6, Luxemburg ykkönen. Heikoimmat osapisteet Meksiko sai online-luottokorttiostoksista.

Ilmansaasteista sadan miljoonan kustannukset. Meksikon kilpailukykyinstituutin (IMCO) tekemän tutkimuksen mukaan ilmansaasteisiin liittyvät sairaudet ja niihin liittyvät poissaolot töistä aiheuttavat pääkaupungissa Méxicossa vuosittain noin sadan miljoonan dollarin kustannukset.

Meksiko ohitti Venäjän matkakohteena. YK:n alaisen Maailman turismijärjestön (UNWTO) mukaan Meksiko nousi maailman yhdeksänneksi vieraillummaksi maaksi vuonna 2015 ja ohitti Venäjän. Maahan tehtiin 32 miljoonaa vierailua. Viime vuosina vuosikasvu on ollut yli yhdeksän prosenttia. 80 % vierailijoista on yhdysvaltalaisia.

Uusi ilmailusopimus. Meksikon senaatti on ratifioinut Meksikon ja Yhdysvaltain välistä ilmailuliikennettä koskevan sopimuksen. Meksiko odottaa liberaaliksi kuvaillun sopimuksen, joka allekirjoitettiin 2015 joulukuussa, vapauttavan matkustaja- ja rahtiliikennettä ja johtavan turismitulojen lisääntymiseen. Sopimus ei vaadi Yhdysvaltain kongressin ratifiointia.

Korruptiolait yhä kongressissa. Meksikolaistyönantajien yhteenliittymä Coparmex vaatii senaattia hyväksymään vielä kevään aikana pitkään takellelleet antikorruptiolait, jotka määrittelevät maan uuden kansallisen antikorruptiojärjestelmän toiminnan. Kongressi vetäytyi istuntotauolle huhtikuun lopussa, mutta Coparmex pyysi kirjeessään senaattia kutsumaan tarvittaessa koolle ylimääräisen istunnon.

Räjähdys Pemexin tehtaalla. Pemexin ahdinkoa on syventänyt Pajaritosin petrokemian tehtaalla 20. huhtikuuta tapahtunut räjähdys, joka aiheutti 32 ihmisen kuoleman. Yli sata loukkaantui. Räjähdyksen syy tarkka ei ole selvillä, mutta Pemexin mukaan kyseessä oli onnettomuus. Pemexin edellinen onnettomuus sattui helmikuussa, kun öljynporauslautalla tapahtunut räjähdys surmasi kolme työntekijää. Vuonna 2013 Pemexin päämajassa tapahtunut kaasuräjähdys surmasi 37 ihmistä ja vuonna 2012 Tamaulipasissa kaasulaitoksella tapahtunut räjähdys 33 ihmistä. Pajaritosin tehtaan räjähdys luo Pemexille entisestään paineita turvallisuuden parantamiseen.

Sata kaupunkia lisää. Meksikon energiaministeriö odottaa, että vuoteen 2029 mennessä maassa on sata kaupunkia enemmän kuin nyt (nykyinen määrä 406). Tämä luo uusia tarpeita energiansiirtoon ja liikenteeseen. Hallituksen projektioiden mukaan Meksikossa on tuolloin 167 miljoonaa asukasta (nyt 120 miljoonaa), joista 90 % asuu kaupungeissa.

Meksikon sijoitus laski kaivoslistalla. Kanadalainen ajatushautomo Fraser laski Meksikon sijoitusta kaivossektorin investointikohteena 13 sijalla uusimmassa vertailussaan. Meksiko on nyt 37/109 houkuttelevin kohde listalla, joka sisältää sekä maita että alueita. Meksikon sijoitusta laskivat epäedullinen kaivospolitiikka sekä kaivospotentiaalin heikentyminen. Meksiko on vertailussa yhä Latinalaisen Amerikan toiseksi houkuttelevin maa Perun jälkeen. Läntinen Australia johtaa vertailua, Suomi on viidennellä sijalla.

4G-hankkeen ratkaisu syyskuussa. Meksikon 4G-hankkeen (Red Compartida, suom. jaettu verkko) tarjouskilpailun ratkaisua on siirretty eteenpäin kuukaudella. Voittaja on määrä nyt julistaa 28. syyskuuta. Hanke lukeutuu Team Finlandin prioriteettialueisiin Meksikossa. Hankkeen tarkoitus on tuottaa nopea laajakaistaverkko, joka kattaa vähintään 85 prosenttia väestöstä. Odotettu investointi tulevina vuosina on noin 7 miljardia dollaria. Lisätietoja: http://www.sct.gob.mx/red-compartida/index-eng.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Meksiko ja Brasilia toisella neuvottelukierroksella. Meksiko ja Brasilia ovat päättäneet toisen neuvottelukierroksen maiden välistä kauppaa säätelevän ACE 53 -sopimuksen päivittämiseksi. Osapuolet raportoivat edistyksestä esimerkiksi markkinoillepääsyä ja alkuperäsäännöksiä koskevissa kappaleissa.

Vapaakauppasopimus Meksikon ja Etelä-Korean agendalla. Meksiko ja Etelä-Korea sopivat aloittavansa tunnustelut vapaakauppasopimuksen luomiseksi jälkimmäisen maan presidentin Park Geun-hyen vieraillessa Meksikossa huhtikuussa. Maat allekirjoittivat 17 sopimusta ja yhteisymmärryspöytäkirjaa mm. puhtaan energian, teknologian ja innovaation ja korkeakoulutuksen, telelääketieteen ja poliittisen yhteistyön tiimoilta.

Presidentti Tanskassa. Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto vieraili puolestaan huhtikuussa Tanskassa ja Saksassa. Tanskassa presidentti Peña Nieto liputti puhtaan energian investointien puolesta. Maat allekirjoittivat seitsemän sopimusta koskien yhteistyötä esimerkiksi koulutuksen, energian ja terveyden aloilla.

Tapahtumia

kauppa