Meksikon kauppa- ja talouskatsaus 2/2023

Meksiko, noin 130 miljoonan asukkaan jatkuvasti kasvava ylemmän keskitulotason talous, sijaitsee strategisella paikalla maailman suurimman markkinan eteläpuolella, mikä tekee siitä houkuttelevan nearshoring-kohteen globaaleille yrityksille. Meksiko on vientivetoinen teollisuuskeskus, joka on integroitunut vahvasti kansainvälisiin markkinoihin ja arvoketjuihin. Sillä on yhteensä 14 vapaakauppasopimusta, jotka kattavat yli 50 valtiota ja mahdollistavat pääsyn 60 prosenttiin maailman bruttokansantuotteesta. Meksikon elinkeinoministeriön marraskuussa julkaisemien tilastojen mukaan ulkomaiset suorat sijoitukset Meksikoon kasvoivat 30 prosenttia vuoden 2023 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana verrattuna samaan jaksoon edellisvuonna, yltäen 32,9 miljardiin dollariin. Meksiko on maailman 15. suurin talous ja Latinalaisen Amerikan toiseksi suurin talous Brasilian jälkeen. IMF ennustaa Meksikon talouskasvun olevan 3,2 prosenttia vuonna 2023. Talouskasvu vaihtelee suuresti osavaltioiden kesken. Viranomaiset ovat pitäneet julkisen velan kurissa. OECD ennustaa inflaation hidastuvan 5,9 prosenttiin vuonna 2023. Meksikon keskuspankki Banco de México (Banxico) on nostanut ohjauskorkoa asteittain 11,25 prosenttiin. Työttömyysaste on historiallisen matala (2,9 prosenttia), mutta 55 prosenttia työllisistä toimii epävirallisessa taloudessa. Rahalähetykset jatkuvat suurina. BBVA-pankin mukaan Meksiko sai 5,6 miljardia dollaria tuloja rahalähetyksinä syyskuussa 2023, joka vastaa 11,4 prosentin kasvua vuositasolla. Yhteensä Meksiko on vastaanottanut rahalähetyksiä 47,1 miljardin dollarin edestä tammikuusta syyskuuhun 2023. Meksikon peson kurssi oli 15. marraskuuta 18.64 euroa kohden. Euron arvo on laskenut merkittävästi Meksikon pesoa kohden vuoden 2020 huhtikuun huipusta, jolloin peson kurssi oli yli 27 yhtä euroa kohden.

Talouskasvu ja työllisyys

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n lokakuussa 2023 julkaistussa säännöllisen konsultaation loppulausunnossa ennakoidaan Meksikon talouden kasvavan 3,2 prosenttia vuonna 2023. Maan sisällä on kuitenkin suuria kasvueroja: pohjoiset osavaltiot vetävät talouskasvua ja investointeja, kun moni eteläinen osavaltio ei ole päässyt vielä vuoden 2018 tasolle. Erityisen vahvoina näyttäytyvät palveluala, rakentaminen ja autotuotanto. OECD puolestaan ennustaa talouden kasvavan tänä vuonna 2,6 prosenttia ja hidastuvan 2,1 prosenttiin vuonna 2024. Yksityinen kulutus on keskeinen kasvun veturi. Viennin kasvua hidastaa Yhdysvaltojen talouden taantuma ja tiukan rahapolitiikan jatkuminen, mutta Meksiko hyötyy silti syvästä integraatiosta teollisuuden arvoketjuissa.

Viranomaiset ovat pitäneet julkisen velan kurissa ja rahapolitiikka on keskittynyt inflaation hillitsemiseen. OECD ennustaa budjettialijäämän kasvavan 3,7 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2023. Julkisen velan odotetaan vakiintuvan noin 50 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Järjestön mukaan Meksikon finanssipolitiikka on edelleen varovaista, ja hallinto asettaa etusijalle tietyt sosiaaliset ohjelmat sekä infrastruktuurihankkeet etelässä. Veropohjan laajentaminen auttaisi vastaamaan kasvaviin tarpeisiin koulutuksen, infrastruktuurin ja terveydenhuollon aloilla.

Budjetti vuodelle 2024

Presidentin Morena-puolueen ja sen liittolaisten hallitsema edustajainhuone hyväksyi 8. marraskuuta liittovaltion vuoden 2024 julkisen menobudjetin, jonka suuruus on noin 514 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Puolustusministeriö Sedena saa tulevalle vuodelle noin 131,8 prosentin lisäyksen vuodelle 2023 hyväksyttyyn summaan, eli noin 14,8 miljardia dollaria. Hallitus teettää monia infrastruktuurihankkeita Sedenan kautta. Myös sosiaaliohjelmista vastaava hyvinvointiministeriö Bienestar sai 31,2 prosentin lisäyksen vuoteen 2023 verrattuna, yhteensä noin 31,1 miljardia dollaria. Lisäresursseja sai myös presidentti Lopez Obradorin lippulaivahanke Tren Maya, jonka rakentamisesta vastaa asevoimat. Hallitsevan blokin edustajat hyväksyivät lisäksi viime hetkellä valtion öljy-yhtiö Pemexin budjetin korotuksen, ja se sai lopulta 27,5 miljardia dollaria. Pemexin taloudellinen tuki on kasvanut voimakkaasti koko nykyisen hallinnon ajan. Lisärahoituksen tavoitteena on parantaa Pemexin luottoluokitusta ja taloudellisia näkymiä.

Leikkauksia tehtiin puolestaan oikeuslaitokseen ja joihinkin itsenäisiin elimiin. Kaiken kaikkiaan oikeuslaitos saa lähes 363 miljoonaa dollaria vähemmän kuin se oli pyytänyt syyskuussa, noin 4,5 miljardia dollaria, keskellä vastakkainasettelua, jossa hallitus syyttää niitä resurssien tuhlaamisesta. Itsenäinen elin, jonka resursseja leikattiin eniten, on Kansallinen vaali-instituutti INE, joka vastaa muun muassa Meksikon liittovaltiovaalien järjestämisestä ja kaikkien vaalien kampanjakulujen valvonnasta. Sen budjetti on noin 1,87 miljardia dollaria.

Toistuva teema keskusteluissa oli opposition pyyntö erityisrahaston perustamisesta Acapulcon ja sitä ympäröivien yhteisöjen jälleenrakentamiseen Guerreron osavaltiossa, jossa hurrikaani Otis aiheutti lokakuussa valtavia tuhoja. Hallitus hylkäsi ehdotuksen ja kannatti tilalle siirtymäpykälää, jonka avulla oikeuslaitosten säätiöiden varat käytettäisiin tähän tarkoitukseen. Tämän suunnitelman läpimeno ei ole varma, sillä liittovaltion tuomari on jo antanut päätöksen, joka kieltää hallitusta käyttämästä oikeuslaitokselta otettuja varoja muihin tarkoituksiin. Otis on pahin maata kohdannut luonnonkatastrofi sitten vuoden 2017 Mexico Cityn maanjäristyksen. Aikaiset arviot hurrikaanin aiheuttamista vahingoista ovat 11–15 miljardia dollaria, mutta summa voi kasvaa.

Työttömyys historiallisen alhainen

Syyskuussa 2023 Meksikon taloudellisesti aktiivisen väestön määrä oli 60,8 miljoonaa ihmistä, selviää kansallisen tilasto- ja maantieteen laitoksen INEGIn kansallisesta ammatti- ja työllisyystutkimuksesta (ENOE). Heistä työllisiä oli 59,1 miljoonaa (97,1 prosenttia). Heidän joukossaan oli 4,8 miljoonaa (8,2 prosenttia) alityöllistä – niitä, jotka ilmoittivat tarvetta ja mahdollisuuksia tehdä enemmän työtunteja. Työttömiä oli 1,8 miljoonaa ihmistä ja työttömyysaste oli 2,9 prosenttia.

El País -sanomalehden kesäkuussa julkaiseman artikkelin mukaan Meksikossa on kuitenkin hieman yli 32 miljoonaa ihmistä, jotka toimivat epävirallisessa taloudessa, mikä on 55,23 prosenttia maan työllisestä väestöstä. Tältä osuudelta työllisistä puuttuu esimerkiksi perussosiaaliturva. Naiset syrjäytyvät edelleen eniten työelämästä; miesten osallistumisaste oli 75,9 prosenttia ja naisten 46 prosenttia. Tämä sukupuolten välinen ero on OECD:n jäsenmaiden korkeimpien joukossa. IMF on ehdottanut uudistuksia kuten samapalkkaisuuden varmistamisen samasta työstä, äitiys-, isyys- ja vanhempainloman parantamista, investointeja äitien terveydenhuoltoon ja lastenhoitoon, koulutuksen eriarvoisuuteen puuttumista sekä varmistamista, että naiset voivat turvautua täysimääräisesti julkiseen eläkkeeseen.

Rahalähetykset jatkuvat suurina

BBVA-pankin mukaan Meksiko sai syyskuussa 5,6 miljardia dollaria tuloja rahalähetyksinä, joka vastaa 11,4 prosentin kasvua vuositasolla. Yhteensä Meksiko on vastaanottanut rahalähetyksiä 47,1 miljardiin dollarin edestä tammikuusta syyskuuhun 2023. Rahalähetysten ovat kasvaneet 41 peräkkäistä kuukautta.

Inflaatio ja peson arvo

OECD:n mukaan kokonaisinflaatio (headline inflation) on alkanut hidastua, huhtikuussa 2023 se oli 6,2 prosentin vuositasolla. Pohjainflaatio (core inflation) puolestaan on edelleen 7,7 prosentin tasolla, ruokaan liittyvien palveluiden inflaation ollessa nousussa. OECD ennustaa inflaation hidastuvan 5,9 prosenttiin vuonna 2023 ja 3,7 prosenttiin vuonna 2024, mutta näkymät ovat epävarmat. Vastatakseen kasvaviin inflaatiopaineisiin Meksikon keskuspankki Banco de México (Banxico) on nostanut ohjauskorkoa asteittain 11,25 prosenttiin. Sen odotetaan pysyvän ennallaan vuoden 2023 loppuun asti, jolloin sitä alettaisiin asteittain laskea. IMF arvioi, että mikäli ohjauskorko säilytetään nykyisellä tasolla noin vuoden 2024 puoliväliin asti, voisi inflaatio palata keskuspankki Banxicon kolmen prosentin tavoitetasolle vuoteen 2025 mennessä.

Meksikon peson kurssi oli 15. marraskuuta 17,39 Yhdysvaltain dollaria kohden ja 18.64 euroa kohden. Euron arvo on laskenut merkittävästi Meksikon pesoa kohden vuoden 2020 huhtikuun huipusta, jolloin Meksikon peson kurssi oli yli 27 yhtä euroa kohden.

Nearshoring: varhaisessa vaiheessa oleva ilmiö

Meneillään oleva globaalien toimitusketjujen uudelleenmuotoilu ja tavoite tuoda tuotantoa lähemmäs Yhdysvaltain markkinoita on tärkeä mahdollisuus Meksikolle. Konsulttiyritys Deloitte arvioi heinäkuussa julkaistussa raportissaan, että nearshoring voisi kasvattaa Meksikon BKT:tä lähes kolmella prosentilla seuraavan viiden vuoden aikana. Uusia työpaikkoja voisi syntyä 1,1 miljoonaa.

Valtiovarainministeriö (SHCP) julkaisi 11. lokakuuta asetuksen, joka kannustaa yrityksiä kymmeneltä eri talouden toimialalta nearshoringiin Meksikossa. Edut sisältävät 56–89 prosentin nopeutetun investointivähennyksen vuosina 2023–2024 ja 25 prosentin lisävähennyksen kolmen vuoden aikana työntekijöiden koulutuskuluista. Se koskee muun muassa autojen valmistusta, puolijohteita, elektroniikkaa, lääketeollisuutta ja maatalousteollisuutta. Kannustimia ei ole rajoitettu tiettyihin osavaltioihin.

IMF:n mukaan nearshoringin tuoman potentiaalin hyödyntäminen ja kilpaileminen muiden tuotantopaikkojen kanssa edellyttää kuitenkin Meksikon pitkäaikaisiin rakenteellisiin haasteisiin vastaamista ja varovaisen makrotalouspolitiikan jatkamista. Yksityisen pääoman houkutteleminen sekä kasvun tekeminen osallistavammaksi ja kestävämmäksi vaatisivat paremmin kohdennettuja julkisia investointeja, infrastruktuurin parantamista, hallinnon vahvistamista, kotimaisten rahoituslähteiden saatavuuden lisäämistä, naisten osuuden lisäämistä työvoimassa sekä kulutuksen suuntaamista puhtaampiin energialähteisiin.

Samoilla linjoilla oli Inter-American Development Bankin (IDB) energiaosaston johtaja Marcelino Madrigal Martínez energiayhdistysten kongressissa lokakuussa. Riittämätön sähkö ja vesi ovat kaksi tekijää, jotka muodostavat esteen nearshoringille Meksikossa. Meksikon on laajennettava uusiutuvan energian tarjontaa, rakennettava lisää infrastruktuuria ja siirtoverkkoja vastatakseen kysyntään, Madrigal Martínez sanoi puheessaan. Energiankulutuksen kasvu maan pohjoisrajalla on jopa 12 prosenttia, mikä ylittää muun maan 8 prosentilla. Puhtaan energian tarjonta on kilpailukysymys. Jos Meksiko ei tarjoa edullisia ehtoja, yritykset etsivät muita vaihtoehtoja pääomansa uudelleen suuntaamiseksi, Madrigal Martínez totesi.

Uusiutuvien energialähteiden osuus energiavalikoimasta on tällä hetkellä pienempi kuin useimmissa muissa OECD-maissa. Aurinko- ja tuulivoimaan siirtyminen kannustaisi myös OECD:n mukaan investointeihin, sillä monikansalliset yritykset sisällyttävät ympäristönormeja sijaintipäätöksiinsä.

Investoinnit

Meksikon elinkeinoministeriön marraskuussa julkaisemien tilastojen mukaan ulkomaiset suorat sijoitukset Meksikoon kasvoivat 30 prosenttia vuoden 2023 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana verrattuna samaan jaksoon edellisvuonna, yltäen 32,9 miljardiin dollariin. 58 prosenttia sijoituksista tehtiin viiteen osavaltioon, joista Mexico City keräsi 10,5 miljardia dollaria vastaten 32 prosenttia kokonaisinvestoinneista maahan. Seuraavina tulivat Nuevo León (9 %), Sonora (8 %), Chihuahua (5 %) ja Meksikon osavaltio (4 %). 53 prosenttia suorista sijoituksista kohdistuu valmistavaan teollisuuteen, erityisesti kuljetusväline-, metalli-, juoma- ja tupakkateollisuuteen, kemianteollisuuteen sekä tietokone- ja sähkölaitteisiin.

Yhdysvallat pysyi Meksikon tärkeimpänä kauppakumppanina, jota seurasivat Espanja, Saksa, Argentiina, Japani, Kanada, Iso-Britannia, Alankomaat, Ranska ja Sveitsi.

Meksiko on Euroopan unionin toiseksi suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla, ja Euroopan unioni puolestaan on Meksikon kolmanneksi suurin kauppakumppani ja toiseksi suurin sijoittaja maassa. Eurostatin vuoden 2021 tilaston mukaan Suomi on EU-maista 14. suurin viejä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi presidentti Andrés Manuel López Obradorin Meksikossa kesäkuussa. He sopivat nopeuttavansa neuvotteluja, jotta Euroopan unionin ja Meksikon välinen globaalisopimuksen uudistaminen saataisiin päätökseen ennen tämän vuoden loppua. Neuvottelut alkoivat jo vuonna 2015 ja osapuolet hyväksyivät periaatesopimuksen huhtikuussa 2020, mutta tämän jälkeen lopulliset neuvottelut pitkittyivät.

Äärimmäistä rikkautta ja äärimmäistä köyhyyttä

Meksikossa köyhyys ja tuloerot ovat yksi OECD:n korkeimmista. Sosiaalisen kehityksen politiikan kansallisen arviointineuvoston (El Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social, Coneval) julkaisemien tilastojen mukaan köyhien osuus väestöstä vuonna 2022 oli 36,3 prosenttia (46,8 miljoonaa ihmistä) ja äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus väestöstä 7,1 prosenttia (9,1 miljoonaa ihmistä). Äärimmäisessä köyhyydessä olevien määrä on kasvanut pandemiaa edeltävältä tasolta. Terveyspalveluiden ulkopuolella oleva, haavoittuvassa asemassa olevan väestön osuus oli 39,1 prosenttia väestöstä (50,4 miljoonaa ihmistä) vuonna 2022 verrattuna 15,6 prosenttiin väestöstä (18,8 miljoonaa) vuonna 2016.

 

Kirjoittaja: Hanna Öunap, vastuuvirkamies, kauppa ja talous