Meksikon kauppa- ja talouskatsaus 2/2017

Meksikon talous on kehittynyt odotettua myönteisemmin vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen aikana kumoten pelot pahimpien talousskenaarioiden toteutumisesta lyhyellä aikavälillä. Myös Suomen vienti Meksikoon on kääntynyt nousuun vuoden alkukuukausina.

NAFTA-neuvottelut, joiden Meksiko odottaa käynnistyvän elokuussa, ja laajemmin presidentti Donald Trumpin Meksikon-politiikka pysyvät kuitenkin keskeisenä epävarmuustekijänä.

Meksiko valmistautuu kesäkuun kuvernöörivaaleihin. Valtapuolue PRI pyrkii puolustamaan asemiaan tärkeässä Estado de Méxicon osavaltiossa. Vaalin tuloksen odotetaan tarjoavan viitteitä ensi vuoden presidentinvaalien asetelmista.

Makrotalous

Hyvä ensimmäinen neljännes. Meksikon talous kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,6 % edelliseen neljännekseen verrattuna ja 2,7 % vuositasolla. Luvut olivat odotettua paremmat. Tavaravienti nousi edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 11,2 %, osittain öljynhinnan kohoamisen siivittämänä. Tehdasteollisuuden vienti nousi 13,9 % ja investointihyödykkeiden tuonti 10,5 %.

Työttömyys laski maaliskuussa 3,5 %:iin, alimmilleen yli kymmeneen vuoteen, joskin työpaikkojen laadusta kertova indeksi on heikentynyt.  Kuluttajaluottamusindeksi oli huhtikuussa vahvistunut 83,8:aan tammikuun pohjalukemista (68,5), mutta on yhä 5,7 % edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa alhaisemmalla tasolla.

Monet taloustoimijat ovat nostaneet ennustetta vuoden talouskasvuennustettaan ylöspäin. Esimerkiksi JP Morgan ennustaa kahden prosentin kasvua. Keskuspankin yrityksille tekemässä kyselyssä ennuste nousi 1,7 %:iin. Keskuspankki itse odottaa 1,3–2,3 % kasvua.

Inflaatio kiihtyy. Vuositason inflaatio nousi huhtikuussa 5,82 %:iin (-0,47 maaliskuusta) polttoaineen hinnankorotuksen ja heikon peson vaikutusten levitessä ruokakoriin. Keskuspankin johtaja on kertonut odottavansa inflaation kääntyvän laskuun vuoden jälkipuoliskolla ja asettuvan ensi vuoden tammi-helmikuussa neljän prosentin alapuolelle. Inflaation kasvuvauhti on nopeinta sitten vuoden 2009.

Peso heikkeni. Peso on heikentynyt toukokuun alkupuolella dollariin nähden jälleen haamurajan (1 USD:19 MXN) alapuolelle. Käytyään lähellä 1:22-vaihtokurssia tammikuussa, peso oli ennen laskua ehtinyt vahvistua noin 1:18,5:een. Analyytikot arvioivat, että heikentymisen taustalla ovat öljyn hinnanlasku, odotukset Yhdysvaltain keskuspankin korkopolitiikasta sekä Yhdysvaltain määräämät kanadalaisen puun tuontitullit toimet.

Keskuspankki nosti taas viitekorkoa. Meksikon keskuspankki nosti viitekorkonsa 6,5 %:iin maaliskuun lopussa Yhdysvaltain keskuspankin koronnoston vanavedessä inflaatiopaineiden hallitsemiseksi. Nosto (25 pisteen nosto) oli neljäs viiden kuukauden aikana. Joulukuun 2015 alun jälkeen Meksiko on korottanut korkoa jo 350 pisteellä.

Rahalähetykset ennätyskorkealla. Rahalähetykset nousivat maaliskuussa korkeimmalle tasolleen kahdeksaan ja puoleen vuoteen. Summa oli 15 % korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Syiksi jatkuvasti nouseville lähetyksille on esitetty Yhdysvaltain parantunutta taloustilannetta, heikkoa pesoa sekä siirtolaisten huolta tulevasta: Yhdysvallat kiristää siirtolaispolitiikkaansa ja muurin yhdeksi rahoitusmalliksi on esitetty julkisuudessa meksikolaisten rahalähetysten verottamista. Rahalähetysten arvo nousi viime vuonna 27 miljardiin dollariin.

Luottoluokitus pysyy. Moody’s päätti huhtikuun lopussa pitää Meksikon luottoluokituksen ennallaan A3:ssa. Moody’s toteaa Pemexiin liittyvien talousriskien pienentyneen. Moody’s kuitenkin vahvistaa negatiiviset luottonäkymät, mitä se perustelee NAFTA-neuvotteluihin liittyvillä riskitekijöillä. Moody’s toteaa pitävänsä todennäköisimpänä skenaariona maltillisia muutoksia vapaakauppasopimukseen, mutta äärimmäisissä skenaarioissa – kuten sopimuksen kaatuessa – vaikutukset Meksikoon olisivat hyvin kielteiset.

Politiikka, ihmisoikeudet ja turvallisuus

Vaalit lähestyvät. Valtapuolue PRI:n ehdokas Alfredo del Mazo ja nousevan Morena-puolueen ehdokas Delfina Gómez ovat ennakkosuosikit tärkeänä pidetyn Estado de Méxicon kuvernöörivaalissa 4.6.2017. Ehdokkaat ovat käytännössä rinta rinnan, sillä eri medioiden teettämät mielipidekyselyt nostavat ehdokkaat vuoron perään voittajaksi.

Osavaltion vaalien odotetaan toimivan tuuliviirinä seuraavan vuoden presidentin- ja kongressivaalien suhteen. Luottoluokittaja Fitchin Latinalaisen Amerikan johtaja totesi meksikolaismedialle toukokuussa, että kyselyjen tämänhetkisen vahvan nimen, Morenan vasemmistopopulistiksi usein luonnehditun presidenttiehdokkaan Andrés Manuel López Obradorin, voitto saattaisi aiheuttaa poliittista epävarmuutta, volatiliteettia ja makrotaloudellisia seurauksia Meksikossa. Fitch perusti kommenttinsa López Obradorin taloussuunnitelmiin sekä odotuksiin riittävän tuen puutteesta uudessa kongressissa.

Osavaltio- ja paikallisvaalit järjestetään Estado de Méxicon (vain kuvernöörivaali) lisäksi myös Coahuilan ja Nayaritin (kuvernööri-, kongressi- ja kunnallisvaali) sekä Veracruzin (vain kunnallisvaali) osavaltioissa.

Korruptiosyyttäjän nimitys viivästyy. Pitkään valmisteilla ollut antikorruptiojärjestelmä lanseerattiin virallisesti huhtikuussa, kun sen toimintaa ohjaava koordinaatiokomitea aloitti toimintansa. Järjestelmä aloitti ilman keskeistä elementtiä, korruptiosyyttäjää, sillä senaatti ei ole päässyt sopuun nimityksestä. Nimityksen odotetaan nyt venyvän heinäkuulle.

Kaksi korruptiosta syytettyä entistä kuvernööriä saatiin kiinni huhtikuussa. Veracruzin entinen kuvernööri Javier Duarte pidätettiin Guatemalassa, jossa hän odottaa luovutusta Meksikoon. Päätös voi viedä vuodenkin, jos Duarte vastustaa luovutusta. Tamaulipasin entinen kuvernööri Tomás Yarrington pidätettiin Italiassa. Hänet luovutetaan Italiasta Yhdysvaltoihin, jossa häntä syytetään rahanpesusta ja yhteyksistä huumekartelleihin.

Meksikossa tutkitaan parhaillaan yhteyksiä laajasta korruptiosta syytettyyn brasilialaisyhtiö Odebrechtiin. Kiinnostus on kohdistunut erityisesti Pemexin ja Odebrechtin välisiin sopimuksiin.

Toimittajat tulilinjalla. Kansalaisjärjestö Articulo 19:n mukaan maaliskuu oli toimittajien kannalta väkivaltaisin kuukausi sitten tilastonpidon aloittamisen. Seitsemää toimittajaa ammuttiin ja kolme heistä menehtyi vammoihinsa. Huhtikuussa Morelosin osavaltiossa murhattiin radiotoimittaja, mikä nosti vuoden neljän ensimmäisen kuukauden uhrimäärän viiteen. Viime vuonna murhattiin 11 toimittajaa. Presidentti Enrique Peña Nieto vannoi toukokuussa ryhtyvänsä konkreettisiin toimiin toimittajien turvallisuuden parantamiseksi. Hän  aikoo esimerkiksi vaihtaa sananvapausrikosten erikoissyyttäjää.

Optimismia oikeuslaitoksessa. Yhdysvaltalaisen San Diegon yliopiston ohjelma Justice in Mexico on julkistanut raportin, jossa tutkitaan Meksikon syyttäjien, tuomareiden ja puolustusasianajajien vaikutelmia rikosoikeusreformista. 51 % tuomareista uskoo, että uusi järjestelmä auttaa vähentämään rikollisuutta ja 82 % uskoo sen vähentävän korruptiota. 90 % uskoo, että reformilla on myönteinen vaikutus heidän osavaltioissaan. Huomattava osa tutkimukseen vastanneista syyttäjistä kuitenkin (40 %) uskoo, että reformi suosii rikollisia. Reformin keskeinen elementti on siirtyminen suullisiin käsittelyihin, jotka parantavat syytettyjen oikeusturvaa.

Marihuanan lääkekäyttö sallitaan. Kongressi on hyväksynyt lain, joka sallii marihuanan lääkinnällisen käytön sekä käytön tieteelliseen tutkimukseen. Laki menee nyt presidentti Peña Nieton allekirjoitettavaksi. Laki on osa Meksikossa pidempään jatkunutta keskustelua mietojen huumausaineiden laillistamisesta. Presidentti esitti vuosi sitten lakia, joka sallisi omaan käyttöön tarkoitetun marihuanan hallussapidon 28 grammaan asti ja lieventäisi rangaistuksia lievistä huumerikoksista.

Kaupan ja talouden uutisia

Suomen vienti nousussa. Tavaravienti Suomesta Meksikoon on lisääntynyt vuoden 2017 kahden ensimmäisen kuukauden aikana 13 % (39,9 MEUR) ja tuonti Meksikosta 28 % (40,3 MEUR) verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kauppa on kallistunut Suomelle alijäämäiseksi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009.

Lyhyt NAFTA-kriisi.  Huhtikuun lopulla julkisuudessa esitettiin tietoja, että presidentti Trump aikoisi vetäytyä NAFTAsta ennen uusien neuvottelujen aloittamista. Tieto aiheutti tuoreeltaan spekulaatiota Meksikossa, ja peso kääntyi laskuun. Trump ilmoitti kuitenkin jo seuraavana päivänä, ettei Yhdysvallat sittenkään aio vetäytyä NAFTAsta. Meksikolaispankki BBVA Bancomerin pääekonomisti luonnehti Financial Timesille tapahtumia ”bluffiksi”.

NAFTA osiin? Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross kertoi toukokuun alussa presidentti Trumpin harkitsevan, että NAFTA korvattaisiin Kanadan ja Meksikon kanssa tehtävillä kahdella erillisellä sopimuksella, koska multilateraalisopimusten tekeminen kestää kauan. Ross sanoi, että sopimukset olisivat ”yhteensopivat ja symmetriset”. Moody Analyticsin Latinalaisen Amerikan johtaja arvioi kyseessä olevan ”hajota ja hallitse” –taktiikka. Meksikossa puolestaan sekä sisä- että ulkoministerit ovat sanoneet, että Meksiko haluaa sitoa turvallisuus- ja siirtolaisteemat neuvotteluihin.

Meksiko odottaa NAFTA-neuvottelujen alkavan elokuun lopussa. Sekä Meksiko että Yhdysvallat ovat tahoillaan todenneet, että jos uudelleenneuvottelujen tuloksena ei synny ”reilua sopimusta”, maat ovat valmiit irtautumaan NAFTAsta.

”Meksiko pysyy vetovoimaisena, vaikka USA laskisi yritysveroa”. Valtiovarainministeri Jose Antonio Meade vakuuttaa, että Meksiko säilyy kilpailukykyisenä, vaikka Yhdysvallat toteuttaisi suunnittelemansa verouudistuksen. Jotkut analyytikot ovat arvioineet, että tämä heikentäisi Meksikon vetovoimaa. Vaikka Yhdysvallat alentaisi yritysverotustaan 15 %:iin, kuten presidentti Donald Trump on kaavaillut, Meksiko olisi Meaden mukaan yhä sosiaaliturvamaksujen ja kokonaisverotuksen kannalta kannattavampi investointikohde. Meade ei myöskään pidä Yhdysvalloille kansantaloudellisesti kestävänä laskea yritysveroa ilman, että vaje korjataan muilla toimilla.

Pemex ja CFE petrasivat. Valtion talousvaikeuksien kanssa kamppailleen öljy-yhtiö Pemexin talous on kehittynyt parempaan päin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Pemex teki noin USD 4,7 miljardin voitot öljynhinnan nousun siivittämänä, kun se vuotta aikaisemmin teki samalla kvartaalilla kolme miljardia dollaria tappiota. Tuloksen parantamista auttoivat myös viime vuoden leikkaukset. Kansallinen sähkökomissio (CFE) puolestaan teki USD 360 miljoonaa voittoa, kun se edellisen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä teki yli miljardin dollarin tappiot.

Pemex pyrkii suojaamaan tämän vuoden talouttaan vakuuttamalla öljytulojaan (hedging). Pemexin hedge-ohjelma vakuuttaa 409 000 barrelin päivätuotannon (touko-joulukuu) barrelihinnalla USD 42. Investoinnin arvo on USD 133,5 MUSD. Meksikon valtiovarainministeriöllä on vastaava ohjelma, jota kuvaillaan markkinoiden suurimmaksi lajissaan, joka on kuitenkin erillinen Pemexin ohjelmasta. Valtiovarainministeriö on käyttänyt ohjelmaansa keskimäärin USD 1 miljardin vuodessa.

EU ja Meksiko kiirehtivät neuvotteluja. Euroopan unioni ja Meksiko kävivät huhtikuun alussa kolmannen neuvottelukierroksen vapaakauppasopimuksen uudistamisesya. Osapuolet kuvailivat kierroksella edistytyn muun muassa markkinoillepääsyä, kaupan esteitä ja SPS-menettelyjä koskevissa kohdissa. EU:n raportti neuvottelukierroksesta on luettavissa osoitteessa http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2017/may/tradoc_155515.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.). EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström totesi Meksikon-vierailullaan toukokuun alussa, että molemmat osapuolet ovat nyt sitoutuneet viemään neuvottelut loppuun vielä tämän vuoden aikana ja ovat siksi sopineet lisäävänsä neuvottelijoiden tapaamistiheyttä.

Meksiko etsii maitotuotteita EU:sta. Maatalousministeri José Calzada kertoo Meksikon kiihdyttäneen pyrkimyksiä uusien vienti- ja tuontimarkkinoiden löytämiseksi maataloustuotteille ja elintarvikkeille esimerkiksi Latinalaisesta Amerikasta, Aasiasta ja Venäjältä. Calzada viittasi kommenteissaan Yhdysvaltojen kehittyvään tilanteeseen. Euroopan unionista Meksiko etsii vientimarkkinoita hedelmille ja on kiinnostunut maito- ja lihatuotteiden tuonnista. EU on käynnissä olevissa neuvotteluissa toivonut, että Meksiko avaisi elintarvikemarkkinoitaan maitotuotteiden osalta.

Vastarinta hidastaa opetusreformia. Reformin keskeisestä elementistä eli opettajien arvioinnista vastaavan viranomaisen (INEE) uusi johtaja Eduardo Backhoff toteaa, että reformi on edistynyt paljon toivottua hitaammin. Valta-osa koko maan opettajakunnan evaluoinneista on yhä tekemättä. Erityisesti 3-4 osavaltiossa (Oaxaca, Michoacan, Chiapas, Guerrero) reformi on kohdannut vastarintaa.

Tullit alas, hankinnat avoimiksi. WTO kehottaa kauppapoliittisessa arviossaan (2012–16) Meksikoa alentamaan muitakin kuin maatalouden tullitariffeja, erityisesti kenkä- ja tekstiiliteollisuuden. Meksikoa kehotetaan myös avaamaan markkinoitaan erityisesti julkisten hankintojen osalta ja jatkamaan työtä tullinmenettelyjen helpottamiseksi. Meksiko sai WTO:lta kiitosta reformeistaan ja sitä onniteltiin hyvästä taloussuorituksesta vaikeiden ulkoisten olosuhteiden edessä.

Meksiko kipuaa oluentuottajien listalla. Meksikon oluentuottajien raportin mukaan maa on ohittanut Saksan ja noussut maailman neljänneksi suurimmaksi oluentuottajaksi. Meksikon edellä ovat yhä Kiina, Yhdysvallat ja Brasilia. Tuotanto kasvoi kahdeksalla prosentilla 2015–16. Olutviennistä 80 % suuntautuu Yhdysvaltoihin. Meksikon kulutus oli 63 litraa asukasta kohden, mikä sijoittaa Meksikon suurten kuluttajamaiden, kuten Tshekin, Saksan ja Itävallan alapuolelle. Olutteollisuus työllistää Meksikossa 55 000 suoraan ja viisinkertaisen määrän epäsuoraan.

Enel rakentaa aurinkovoimaa. Italialaisen energiayhtiö Enelin meksikolainen tytäryhtiö (Enen Green Power Mexico) aloitti maaliskuun lopussa yhtiön suurimman aurinkovoimalan (kapasiteetti 754 MW, vuosituotanto 1700 GWh) rakentamisen Coahuilan osavaltioon. Investoinnin odotettu arvo on 650 MUSD ja sen on määrä valmistua vuonna 2018. Enel rakentaa myös toista pienempää aurinkovoimalaa Guanajuaton osavaltioon. Enel on ollut läsnä Meksikossa kymmenen vuotta, mutta lisännyt toimintaansa voimakkaasti maan tekemän energiareformin jälkeen.

Tapahtumat

Mexican Petroleum Congress 7.–10.6.,  Puebla
http://www.congresomexicanodelpetroleo.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Smart City EXPO LatAm Congress 27.–29.6., Puebla
http://smartcityexpolatam.com/en/home-eng/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

International Congress of the Automotive Industry, 12.–14.6., Mexico City
http://www.ciiam.com/ingles/index.asp(Linkki toiselle web-sivustolle.)

kauppa