Mediakatsaus: Ruotsin pääministerin sijaisen valinta herättää kummastusta ruotsalaisessa mediassa

Mediakatsaus: Ruotsin pääministerin sijaisen valinta herättää kummastusta ruotsalaisessa mediassa

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (sosiaalidemokraatit) teki sairaalakäynnin torstaina 16.8.2015, minkä johdosta julkisuudessa keskusteltiin laajasti siitä, kenelle sijaisuusvastuu kuuluu pääministerin ollessa estynyt.

Nykyisen hallituksen ympäristöministerin ja varapääministerin Åsa Romsonin (ympäristöpuolue) oletettiin automaattisesti toimivan Löfvenin sijaisena, mutta näin ei käynyt, vaan sijaisena toimii suurimman ministerikokemuksen omaava, ulkoministeri Margot Wallström (sosiaalidemokraatit).

Ruotsin mediassa on viime päivinä herättänyt vilkasta keskustelua pääministerin sijaisen valinta. Perinteisesti pääministerin sijaisen virkaa on hoitanut varapääministeri, ja esimerkiksi Ruotsin edellisessä hallituksessa varapääministeri oli toisesta hallituspuolueesta.  Varapääministerinä toimivan Åsa Romsonin on keskusteluissa oletettu sijaistavan pääministeriä.

Pääministeri Löfven joutui torstaina 16.8. käymään sairaalassa, minkä seurauksena keskustelu nousi pinnalle. Pääministerin sijaiseksi ei noussutkaan oletetusti varapääministeri, vaan ulkoministeri Margot Wallström.

Ruotsin perustuslain mukaan tilanteissa, joissa pääministeri ei ole virallisesti nimittänyt varapääministeriä sijaisekseen, siirtyy sijaisuusvastuu suurimman ministerikokemuksen omaavalle. Löfvenin hallituksen tapauksessa sijaisena toimii silloin ulkoministeri Margot Wallström (Svenska Dagbladet 19.7.2015).

Tapaus on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa. On pohdittu, miksi nimitys jätettiin tekemättä, ja pääministerin sijaisuutta ei tarjottu ympäristöpuolueelle, vaan pääministerivastuu haluttiin pitää sosiaalidemokraattisen puolueen sisällä. (Hallituksen salkuista kaksi kolmasosaa on sosiaalidemokraateilla). Myös ympäristöpuolueen maltillinen suhtautuminen tilanteeseen on hämmästyttänyt. Ympäristöpuolueelta olisi odotettu suurempaa reagointia varapääministerin "näennäisvirkaan" ja epätasaisesti jakautuneeseen toimivaltaan (Dagens Industri 21.7.2015).