Marokon markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Marokkoa tulisi ajatella enemmän osana Eurooppaa kuin Afrikkaa. Mantereiden solmukohdassa Marokko voi hyödyntää parhaat puolet molemmista. Liiketoimintaympäristö muistuttaa enemmän kehittyvää eurooppalaista maata kuin Afrikan mantereen valtavirtaa. Marokko on keskitulotason maa, joka panostaa kehittyvään teknologiaan ja jalostusasteen lisäarvoon. Marokosta löytyy korkeasti koulutettuja, infrastruktuuri on kehittynyttä ja tutkimukseen ja kehitykseen panostetaan.

MAAN KYSYNTÄTILANNE JA POTENTIAALISIMMAT MARKKINAMAHDOLLISUUDET SUOMALAISYRITYKSILLE

Ilmastonmuutos, energiasiirtymä, digitaalinen siirtymä sekä terveys- ja koulutussektorien uudistukset ovat hallituksen politiikan painopisteitä. Marokko hakee ratkaisuja vakavaan kuivuus- ja energiakriisiin. Suomen tavoitteena on tulla kestävän kehityksen ykköskumppaniksi.

Vaihtoehtoiset energiamuodot, energiatehokkuus ja kiertotalous ovat houkuttelevimmat sektorit. Marokon hallitus priorisoi vihreän talouden hankkeita ja Marokko pyrkii kärkeen esimerkiksi vihreän vedyn tuottajana. Teollisuuden ja maatalouden digitalisointi, tuotannon tehostaminen ja jalostusarvon lisääminen ”Made in Morocco” sekä ympäristötietoisuus tarjoavat uusia mahdollisuuksia suomalaisille innovaatioille. Kiertotaloudessa tarvitaan suomalaista osaamista.

Marokon kasvava kansantalous, 38 miljoonan sisämarkkinat ja kulutuskysynnän kasvu tuovat myös perinteiselle viennille uusia mahdollisuuksia. Maatalouden tekninen kehitys tuo markkinamahdollisuuksia agro-tech ratkaisuille. Terveysteknologia tarjoaa markkinoita suomalaiselle osaamiselle.

Suomi-kuva Marokossa on erittäin hyvä ja Suomi tunnetaan Marokossa mm. kestävien teknologisten ratkaisujen osaajana. Marokossa on kysyntää, joka ei kuitenkaan kohtaa suomalaista osaamista. Marokon Team Finland – Rabatin suurlähetystö ja Business Finland Casablanca – lisäävät markkinatietoutta yhteistyössä Marokon Helsingin suurlähetystön kanssa.

Marokko toimii kaupan keskuksena (bisneshub) markkinoille Länsi- ja Pohjois-Afrikkaan. Logistiikkaketjut hakevat uusia reittejä ja Marokko pyrkii vahvistamaan asemaansa logistisena keskuksena myös Euroopan suuntaan. Autoteollisuudessa ja lentokoneteollisuudessa Marokon asema on kehittynyt ja investointeja tuotantolaitoksiin ja logistisiin ratkaisuihin tullaan tekemään myös jatkossa. Marokon autoteollisuus, lentokoneen osien valmistaminen ja kaivosteollisuus ovat perinteisiä teollisuuden aloja, jotka tarjoavat myös suomalaisille vientimahdollisuuksia.

Marokko ei pysty tarjoamaan työperäiseen maahanmuuttoon laajaa ratkaisua, koska muissa potentiaalisissa maissa englanninkieli on yleisempää. Tästä huolimatta laadullista maahanmuuttoa voidaan kohdentaa ja marokkolaisyhteisön osaamista hyödyntää.

Teksti: Pekka Hyvönen, Suomen suurlähettiläs, Marokko