Marokon markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille
Marokon 14 km läheisyys Euroopasta ja sen pitkäaikaiset taloudelliset suhteet Euroopan kanssa luovat hyvät puitteet viennin edistämiselle. Marokko profiloituu porttina Afrikkaan ja sen solmimat vapaakauppasopimukset Afrikan maiden kanssa antavat mahdollisuuden Marokkoa laajempaan liiketoimintaan. Liiketoimintaympäristö muistuttaa enemmän kehittyvää eurooppalaista maata kuin Afrikan mantereen valtavirtaa. Marokko on keskitulotason maa, joka panostaa kehittyvään teknologiaan ja jalostusasteen lisäarvoon. Marokosta löytyy korkeasti koulutettuja, infrastruktuuri on kehittynyttä ja tutkimukseen ja kehitykseen panostetaan. Englannin kieli yleistyy varsinkin kaupallistaloudellisissa asioissa.
MAAN KYSYNTÄTILANNE JA POTENTIAALISIMMAT MARKKINAMAHDOLLISUUDET SUOMALAISYRITYKSILLE
Vihreä siirtymä, digitalisaatio sekä koulutus-, sosiaaliturva- ja terveysektorin laajat uudistukset ovat hallituksen politiikan painopisteitä. Marokko hakee ratkaisuja vakavaan kuivuuskriisiin ja muihin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Suomi-kuva Marokossa on hyvä ja Suomi tunnetaan Marokossa mm. laadukkaasta koulutuksesta ja kestävien teknologisten ratkaisujen osaajana. Suomen tavoitteena on tulla kestävän kehityksen keskeiseksi kumppaniksi.
Vihreää siirtymää edistävät energiamuodot, energiatehokkuus ja veden käyttöön liittyvät ratkaisut ovat suomalaisen osaamisen kannalta tärkeitä sektoreita. Marokon hallitus priorisoi vihreän talouden hankkeita ja Marokko pyrkii kärkeen esimerkiksi vihreän vedyn tuottajana. Teollisuuden ja maatalouden digitalisointi, tuotannon tehostaminen ja jalostusarvon lisääminen ”Made in Morocco” tarjoavat uusia mahdollisuuksia suomalaisille innovaatioille. Kiertotaloudessa tarvitaan suomalaista osaamista.
EU rahoittaa vihreään siirtymään liittyviä merkittäviä hankkeita Marokossa EU:n ja Marokon välisen vihreän kumppanuuden toimeenpanoon liittyen. Nämä hankkeet voivat tarjota mahdollisuuksia myös suomalaisille toimijoille.
Marokko järjestää vuonna 2025 Africa Cup of Nations ja vuonna 2030 FIFA jalkapallon maailmanmestaruuskisat yhdessä Portugalin ja Espanjan kanssa. Kisojen järjestäminen edellyttää mittavia investointeja mm. infrastruktuuriin ja digitalisaatioon. Suomalaisille yrityksille tarjoutuu hankintojen kautta kaupallisia mahdollisuuksia mm. 5G-ratkaisujen ja kyberturvallisuuden osalta.
Marokko toimii porttina markkinoille Länsi- Afrikkaan. Logistiikkaketjut hakevat uusia reittejä ja Marokko pyrkii vahvistamaan asemaansa logistisena keskuksena myös Euroopan suuntaan. Välimeren suurin satama TangerMed on Marokossa. Marokko valmistautuu EU:n hiilirajamekanismin käyttöönoton vaatimuksiin, ja suomalaiset päästöjä vähentävät teknologiat erityisesti auto-, lentokone-, ja kaivosteollisuudessa voivat tarjota suomalaisyrityksille vientimahdollisuuksia.
Teksti: Marjaana Sall, Suomen suurlähettiläs, Marokko