Maltan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Maltan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Malta on avotalous, jonka finanssisektori on moninkertainen maan BKT:seen nähden. Maltan salliva sääntely-ympäristö tarjoaa suomalaisyrityksille englantia puhuvan testimarkkinan, jossa voi pilotoida uusiin teknologioihin (kuten tekoälyyn) perustuvia tuotteita ja palveluja. Suomalainen koulutusvienti Maltalle jatkuu. Maltalta voi Euroopan lisäksi ponnistaa Pohjois-Afrikan markkinoille.

Maan talous kasvoi koronapandemiaa edeltäneinä neljänä vuotena nopeimmin Euroopassa, 4-5 %:n vauhtia. Ensi vuonna talouden odotetaan jälleen kasvavan 5 %.  Malta on finanssisektorin lisäksi profiloitunut etenkin pelialan (verkkopelit) sekä tekoäly- ja lohkoketjuteknologioiden edelläkävijänä. Kieltämisen sijaan Maltan säännöstö tukee esimerkiksi kryptovaluuttojen kehittämistä. Maltalla on tunnistettavissa lupaavia näkymiä seuraavilla sektoreilla:

 

  1. Tekoälyratkaisut (suopea markkina ja ekosysteemi uusille palveluille)
  2. Life Sciences (koronan tuomat tarpeet etähoitoratkaisujen osalta)
  3. Koulutusvienti (maltalaisia opettajia on koulutettu Suomessa ja Maltalle on viety suomalaisia e-oppimisratkaisuja)

Reilun 500 000 asukkaan Malta ei ole vientimarkkinana merkittävä, mutta uusiin teknologoihin panostavana innovatiivisena maana se voi tarjota suomalaisyrityksille erinomaisen testialustan ja -markkinan. Ulkomaalaisyrityksille on tarjolla paikallisia insentiivejä. Maltan yrityssääntely kannustaa uusien liiketoimintaideoiden koeponnistamiseen. Kun yritys on testannut innovaationsa Maltan englantia puhuvalla pienellä liberaalilla markkina-alueella, se voi edetä laajemmille Euroopan markkinoille. Malta voi toimia yrityksen sillanpääasemana Välimerellä. Maltan logistinen sijainti Euroopan ja Afrikan välissä tarjoaa oivan ponnahduslaudan myös Afrikan markkinoille. 


Suomalais-maltalainen kauppakamari perustettiin Vallettassa vuosi sitten. Maltalla operoivien suomalaisyritysten määrä kasvaa, IT (palvelu)- ja pankkisektori suurimpina. Suomen Italian-suurlähetystö vastaa Maltasta jalkamaanaan ja Suomella on Maltalla paikallinen kunniakonsuli. Maltalla ei ole suurlähetystöä Suomessa. Business Finlandin Länsi-Euroopan aluejohtaja vastaa myös Maltasta.

EU:n elpymisvälineen varat

Malta saa elpymisvälineen kautta 325 miljoonaa euroa seuraavien vuosien aikana. Hallitus ei ole vielä julkaissut kansallista suunnitelmaansa varojen käytöstä, mutta digitalisaatio on yksi keskeinen elpymisteema. Team Finland Italia-tiimi seuraa aihepiiriä ja raportoi sen avaamista näkymistä suomalaisosaamiselle. 

Pia Rantala-Engberg, Suomen suurlähettiläs, Italia