Malesian teknologiasektori vahvassa nousussa
Malesian teknologiasektori on nousussa, erityisesti puolijohteiden sekä tekoäly- ja pilvipalveluiden osalta. Malesia on jo maailman kuudenneksi suurin puolijohteiden viejä ja esimerkiksi Yhdysvaltojen suurin puolijohteiden toimittaja. Maassa on vahvat perinteet puolijohdeteollisuudessa, mikä antaa sille selkeän edun alueellisiin kilpailijoihin verrattuna. Datakeskusmarkkinan puolestaan odotetaan kasvavan 2,25 miljardiin dollariin vuoteen 2028 mennessä. Malesia on onnistunut houkuttelemaan viime vuosien aikana merkittäviä investointeja globaaleilta teknologiajättiläisiltä, niin idästä kuin lännestä. Sijoittajia houkuttelevat mm. luotettava infrastruktuuri, osaava työvoima, edullinen maa ja alhaiset kustannukset. Myös kiihtyvä suurvaltakilpailu on hyödyttänyt Malesiaa. Geopoliittisten jännitteiden keskellä se pyrkii asettumaan neutraaliksi ja vakaaksi vaihtoehdoksi idän ja lännen välillä.
Ulkomaisten puolijohdeinvestointien strategista houkuttelua
Puolijohteiden toimitusketju on melko riskialtis, sillä puolijohdeteollisuus on pitkään keskittynyt vain muutamaan maahan, mutta erityisesti Taiwaniin yhdelle ja samaiselle yritykselle (TSMC), joka tuottaa noin puolet koko maailman puolijohteista.
Viimeistään koronapandemia havahdutti teollisuusmaat toimitusketjujen riskeihin, mitä realisaatiota Malesia on pyrkinyt aktiivisesti hyödyntämään edukseen. Maa on panostanut huomattavasti viime vuosina niin kotimaisen puolijohdeteollisuuden kehittämiseen kuin ulkomaisten investointien houkuttelemiseen. Hallitus on lanseerannut mm. Golden Pass –ohjelman sekä muita kannustepaketteja houkutellakseen johtavia pääomasijoitusyhtiöitä ja teknologiayrityksiä maahan. Golden Pass sisältää useita etuja, kuten vapautus työlupamaksuista, tuetun vuokran ja alennettuja veroja yritysvoitoista. Kannustimet on suunniteltu tekemään Malesiasta houkuttelevampi vaihtoehto sekä globaaleille että alueelliselle start-upeille.
Malesian suurin puolijohdekeskittymä sijaitsee maan pohjoisosassa Penangin osavaltiossa. Vuonna 2023 Penang houkutteli ennätykselliset 12,8 miljardia dollaria ulkomaisia investointeja, mikä ylitti edellisten seitsemän vuoden yhteenlasketun summan. Toinen merkittävä keskittymä on Selangorin osavaltiossa Kuala Lumpurin lähellä.
Malesian strategiana on asettautua neutraaliksi vaihtoehdoksi, kun globaalit teknologiajätit pyrkivät monipuolistamaan toimitusketjujaan Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kilpailun ja muiden geopoliittisten jännitteiden lisääntyessä. Maa onkin onnistunut houkuttelemaan miljardi-investointeja useilta johtavilta kansainvälisiltä yrityksiltä. Näihin kuuluu mm. yhdysvaltalainen Intel, joka rakentaa parhaillaan 7 miljardin dollarin arvoista 3D-puolijohteiden pakkaustehdasta Penangiin, sekä saksalainen Infineon, joka on kertonut investoivansa 5 miljardia euroa laajentaakseen nykyistä Malesian tehdastaan, jossa valmistetaan sähköautoihin tarkoitettuja siruja. Myös muut länsimaiset yritykset kuten AT&S, Nvidia, Texas Instruments, Ericsson ja Bosch laajentavat toimintaansa Malesiassa, samoin kuin kiinalaiset Xfusion, StarFive ja TongFu Microelectronics. Malesia on harvinaisesti onnistunut houkuttelemaan investointeja niin Yhdysvalloista, Euroopasta kuin Kiinastakin.
Toisaalta Malesiakaan ei ole kokonaan välttynyt maailmanpoliittisten kriisien laineilta. Mm. Yhdysvallat on asettanut pakotteita useille Malesialaisille puolijohdeyrityksille, joiden on väitetty toimittavan elektronisia komponentteja sotatarkoituksiin Venäjälle.
Tähtäimessä arvoketjun arvokkaampi pää
Puolijohdeteollisuus ei suinkaan ole uusi sektori Malesiassa, vaan sen juuret yltävät yli viiden vuosikymmenen taakse. Maan osuus mikrosirujen pakkaus-, kokoonpano- ja testauspalveluista on nykyisin noin 13 % maailmanlaajuisesti. Malesia on jo maailman kuudenneksi suurin puolijohteiden viejä ja esimerkiksi Yhdysvaltojen suurin puolijohteiden toimittaja. Kuitenkin suurin osa Malesian nykyisestä puolijohdeteollisuudesta keskittyy sirujen valmistuksen arvoketjun alempaan päähän, kuten kokoonpanoon ja testaukseen.
Malesia havitteleekin nousua arvoketjussa, mitä pyritään edistämään toukokuussa 2024 julkaistun kansallisen puolijohdestrategian (National Semiconductor Strategy – NSS) avulla. NSS:n tavoitteena on mm. kouluttaa 60 000 osaajaa eri puolijohdeteollisuuden osa-alueilla, kuten suunnittelussa, pakkaamisessa ja testauksessa, sekä houkutella vähintään 500 miljardin ringgitin edestä (n. 115 miljardia dollaria) investointeja. Pyrkimys on siirtyä kohti monimutkaisempia ja teknologisesti kehittyneempiä prosesseja, ml. korkeamman tason valmistus, suunnittelu ja edistynyt pakkaaminen.
Ensimmäinen puolijohteiden integroitujen piirikomponenttien (IC) suunnittelukeskus avattiin elokuussa 2024 Selangoriin Kuala Lumpurin lähistölle. Keskuksen tärkeimpiä vuokralaisia ovat Taiwanin Phisonin tytäryhtiö Maistorage, ranskalais-malesialainen Weeroc, taiwanilais-malesialainen AppAsia, Kiinan ChipsBank sekä paikallisista toimijoista mm. Skyechip ja Sensorem Tek. Seuraavaa puolijohdepuistoa suunnitellaan Cyberjayaan, noin 30 km päähän Kuala Lumpurista. Kaikkiaan tavoitteena on avata viisi vastaavaa keskittymää seuraavien viiden vuoden aikana.
Myös tekoäly- ja pilvipalveluihin huimia investointeja
Puolijohteiden lisäksi erityisesti tekoäly- ja pilvipalvelusektorille on tullut merkittäviä uusia avauksia kuluneen vuoden aikana. Malesian datakeskusmarkkina kasvaa tällä hetkellä hurjaa vauhtia; ennuste vuodelle 2028 on 2,25 miljardia dollaria, mikä tarkoittaisi 72 % kasvua vuodesta 2022. Vertailun vuoksi esim. Taiwanin datakeskusmarkkinan odotetaan kasvavan 3,21 miljardiin dollariin vuoteen 2028 mennessä. Malesia on hyvää vauhtia saavuttamassa Singaporen Kaakkois-Aasian merkittävimpänä datakeskusten keskittymänä.
Mm. Microsoft on ilmoittanut investoivansa 2,2 miljardia dollaria pilvi- ja tekoälyinfrastruktuuriin Malesiassa. Varoja tullaan käyttämään pilvi- ja tekoälyinfrastruktuurihankkeisiin, tekoälyn koulutukseen, yhteistyöhön Malesian hallituksen kanssa sekä maan kyberturvallisuuskapasiteetin tukemiseen.
Myös Google on ilmoittanut investoivansa 2 miljardia dollaria rakentaakseen datakeskuksen ja pilvikeskittymän Selangoriin. Datakeskus tulee tukemaan Googlen omia palveluita ja auttamaan tekoälypalvelujen tarjoamisessa, kun taas pilvikeskittymä tarjoaa palveluja sekä paikallisille yrityksille että julkisen sektorin organisaatioille. Investointi on jatkoa aiemmalle yhteistyösopimukselle Googlen ja Malesian valtion välillä, jonka tavoitteena on vauhdittaa innovointia ja parantaa digitaalista osaamista maassa. Tuoreimman investoinnin on ennustettu kasvattavan Malesian BKT:ta 3,2 miljardilla dollarilla seuraavan viiden vuoden aikana.
Muista avauksista mainittakoon mm. Amazon Web Servicen ilmoitus investoida 6,2 miljardia dollaria Malesiaan vuoteen 2038 mennessä, sekä Oraclen 6,5 miljardin dollarin investointi vastaamaan nopeasti kasvavaan kysyntään tekoäly- ja pilvipalveluille. Sekä AWS:n että Oraclen tarkoituksena on rakennuttaa Malesiaan useista datakeskuksista koostuvat pilvi- ja tekoälyalueet. Oraclen mukaan tuleva pilvialue mahdollistaa asiakkailleen ja kumppaneilleen Malesiassa tekoälyinfrastruktuurin ja -palveluiden hyödyntämisen sekä kriittisten työkuormien siirtämisen Oracle Cloud Infrastructureen (OCI).
Kaikkiaan Malesiassa on jo toiminnassa 32 datakeskusta ja rakenteilla 19 (tilanne toukokuussa 2024). Huomionarvoista on, että monet keskuksista sijaitsevat eteläisessä Johorin osavaltiossa, joka sijaitsee aivan Singaporen välittömässä läheisyydessä. Singapore-Johor erikoistalousalueen sopimusneuvottelut ovat loppusuoralla.
Erityisesti uusien datakeskusinvestointien vauhti ja laajuus on ehkä hieman yllättänyt jopa malesialaiset itsensä. Hallitus kuitenkin hyväksyi lokakuussa 2024 uuden datakeskusten rakentamista koskevan ohjeistuksen, joka pyrkii standardisoimaan ja tehostamaan hakemus-, suunnittelu ja hyväksymisprosesseja.
Avoimia kysymyksiä on edelleen liittyen varsinkin datakeskusten energian- ja vedenkulutukseen sekä niiden ilmastokestävyyteen. Keskusten energiankulutuksen ennustetaan nousevan yli 5000 megawattiin vuoteen 2035 mennessä. Jos kaikki suunnitellut investoinnit toteutuvat, voi kulutus nousta yli 11 000 megawattiin, mikä olisi 40 % Malesian niemimaan nykyisestä kokonaissähköntuotannosta. Samaan aikaan Malesia on tiukentanut ilmastotavoitteitaan; nettonollatavoite on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2050 mennessä. Hallituksen odotetaan julkaisevan standardit datakeskusten energia- ja vesitehokkuudelle vielä kuluvan syksyn aikana.
***
Suomalaisyrityksille Malesian teknologiasektorin nopea kehitys ja maahan nousevat datakeskukset tarjoavat monia mahdollisuuksia liittyen esimerkiksi hiilineutraaliin rakentamiseen ja puolijohdeteollisuuden arvoketjuihin osallistumiseen. Puolijohteissa kysyntää lienee Suomen vahvoista osa-alueista ainakin teknologia- ja materiaalitoimittajille, konesaliteknologialle ja puhdastilojen suunnitteluun liittyvälle osaamiselle, sekä turvallisten tietoliikenneyhteyksien varmistamiselle. Vaikka Malesian oma sääntely ei sitä vaatisikaan, on puolijohteiden tuotantolaitoksia ja datakeskuksia rakentavista teknologiajäteistä moni sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin, joten kysyntää on myös rakennusvaiheen jälkeen mm. energiatehokkuuteen, energian tuottamiseen, hukkalämmön hyödyntämiseen ja hiilen talteenottoon liittyvälle osaamiselle.
Teksti ja lisätietoja: Tuuli Kerola, harjoittelija, ja Anni Ståhle, edustuston päällikön sijainen, Suomen suurlähetystö, Kuala Lumpur