Malesian talouskasvu 6,2 prosentissa

Malesian talous kasvoi kolmannella neljänneksellä 6,2 prosenttia, kasvun ollessa vahvinta kolmeen vuoteen. Lukema on yhdistelmä kotimaisen kysynnän voimistumista, elektroniikkavientiä ja luonnonvaratuottoja. Torinmies ei kuitenkaan koe elävänsä nousukautta.

IMF tarkisti kasvuennusteita ylöspäin

Malesian koko vuoden talouskasvun lasketaan useammissa arvioissa osuvan haarukkaan 5,0–5,7 %, mikä on yli odotetun. Maailmanvaluuttarahasto teki vuoden lopussa kenttämatkan Malesiaan ja sen pohjalta ruumiinavauksen maan taloudelle. IMF tarkisti Malesiaa koskevia kasvuennusteita ylöspäin, sillä vielä huhtikuussa se arvioi vuosikasvun olevan 4,2 prosenttia. Malesian tuotanto, etenkin elektroniikkatuotteiden saralla, elää viennistä, kun taas palvelujen kysyntä syntyy kotimaassa. Vienti on lisännyt kauppataseen tukevaa ylijäämää. Kehityspuolella maata kannustetaan työllistämään naisia laajemmin, panostamaan tutkimukseen ja teknisten taitojen koulutukseen sekä jatkamaan infra-hankkeita.

Maan keskuspankki saa kehuja rationaalisesta rahapolitiikasta ja vahvistuneista puskurivaroistaan. Ohjauskorko on ollut toista vuotta 3 prosenttia, mutta koron kiristystä on laajalti ennakoitu ensi vuoden alkupuolelle. Tätä tukee marraskuun kuluttajahintoihin sidottu inflaatio, joka oli 3,4 prosenttia. Ruoan ja bensiinin hinta nykivät lukemaa ylöspäin.

Pavilionin joulukoristelut
Kuala Lumpurin ostoskeskuksissa ei voi välttyä joululta. Kuva: Teemu Laakkonen

Vaalivuoden budjetti odotetun antelias

Talousarvio ensi vuodelle on maan historian suurin. Veroetuuksia ja tukia myönnetään vähävaraisimmista keskitulotason palkansaajiin. Edellisvuosien tapaan virkamiehet saavat uusia bonuksia. Perheellisten ja opiskelijoiden sosiaaliturva paranee asteittain, samoin eläkeläisten. Laajentuvan budjetin mahdollistumista perustellaan piristyneellä ennusteella ensi vuoden tuloista. Terveysministeriön budjetti kasvaa kymmenisen prosenttia, minkä poikimat hankinnat voivat synnyttää kysyntää suomalaiselle osaamiselle. Yrityksille ei ole luvassa verokevennyksiä.

Hallitus pyrkii yhtäaikaisesti supistamaan julkista alijäämäänsä kolmesta prosentista 2,8 prosenttiin. Alijäämä pieneni tämän vuoden aikana noin kaksi sadasosaa. Öljyn barrelikohtainen hinta on palautunut 60$:n tuntumaan, mikä tukevoittaa valtiovarainministeriön selkänojaa. Myös palmuöljyn ja kumin arvot ovat kasvaneet. Useamman asiantuntijan arvion mukaan valtionkassa ei siltikään riitä budjetti-lupausten täyttämiseen.  Parlamenttivaalit pidetään ensi vuoden elokuuhun mennessä.

Suurnopeusrautatiehanke Singaporeen avaa kilpailutuksia

Kuala Lumpurista Singaporeen rakennettava suurnopeusrautatiehanke (HSR) etenee asteittain. Vuoden loppuun mennessä aukeaa tarjouskilpailu hankkeen pääkumppanista, joka vastaa kaikesta rauta-tietekniikan suunnittelusta ja toteuttamisesta. Tähän liittyvät alihankintaprosessit avaavat mahdollisuuksia ulkomaisille yrityksille. Rautatien varrelle nousee kahdeksan asemaa, joita koskevat maan-hankintaprosessit ovat käynnissä. Kaiken lasketaan olevan valmista vuonna 2026.

Maan keskuspankki varoitti vastikään asuntojen ylitarjonnasta ja karkaavista hinnoista. Hallitus kielsi tältä pohjalta luksuskiinteistöjen rakentamisen toistaiseksi. Tällä pyritään hillitsemään asuntojen kallistumista, joka on saattanut ensiasuntojen ostajat tukalaan asemaan.

Korkea sijoitus liiketoimintaympäristönä

Malesia putosi yhden pykälän Maailmanpankin vuosittaisessa Ease of Doing Business-indeksissä, ja sen sijoitus on nyt 24. Sijoitus on alueellisesti korkein kärkipään Singaporen jälkeen. Eri indikaattoreista Malesia sai korkeimmat pisteet vähemmistösijoittajien suojasta, sähkön saatavuudesta ja rakennuslupien myöntämisestä. Sijoituksen laskua perustellaan yritysten perustamisen vaivattomuuden hienoisella vaikeutumisella. Maailman talousfoorumin tämänsyksyisessä kilpailukykyä vertailevassa selvityksessä Malesian globaali sijoitus on 23. Tämän vuoden aikana uusia kaupanesteen omaisia maksuja ei ole ulkomaisille yrityksille asetettu. Ulkomaisille yrityksille yllätyksenä tulleen ennakkoveron perimisen poikkeusehtoja ollaan laajentamassa.

Koulutusvienti
Koulutusviennin tukeminen on ollut yksi vuoden kärkiteemoista Malesian Team Finland-tiimin työssä. Kuva: Teemu Laakkonen

Digitaalinen vapaakauppa-alue käyntiin

Malesian pääministeri Najib ja Alibaba-konsernin perustaja Jack Ma käynnistivät digitaalisen vapaa-kauppa-alueen Kuala Lumpurin läheisyydessä marraskuun alussa. Siitä puhutaan maailman ensimmäisenä Kiinan ulkopuolisena digitaalisena vapaakauppa-alueena. Ajatuksena on veroetujen ja kaupankäynnin logistiikan parantamisen avulla luoda asteittainen sähköisen kaupan ekosysteemi Kuala Lumpurin kansainvälisen lentokentän yhteyteen. Tällä halutaan antaa pienille ja keskisuurille yrityksille mahdollisuus kasvaa sähköisen kaupan kautta. Aluksi avataan vienti Kiinaan, mutta myöhemmin myös muualle. Seurattavaksi jää, hyötyvätkö ulkomaiset yritykset alueen etuuksista.

Palmuöljy hiertää Malesian ja EU:n välejä

EU:ssa on vireillä uusiutuvan energian käyttöä koskevan direktiivin muutos, joka poistaisi palmuöljyn biopolttoaineiksi hyväksyttyjen rasvojen joukosta. Asia etenee EU:n parlamentin täysistuntoon tammi-kuussa, mikä on synnyttänyt varsin pahaa verta Malesiassa. Kuala Lumpurista on tehty vuoden aikana useampia korkean tason vierailuja Brysseliin, millä on haluttu oikoa Malesian mielestä väärinkäsityksiä palmuöljytuotannon ympäristövaikutuksista. Eurooppa on palmuöljyn tärkein vientikohde. Palmuöljygatella voi olla suoria vaikutuksia Malesian ja EU:n vapaakauppaneuvottelujen jatkoon, jota on odotettu vuodesta 2012 lähtien.

Kun bensiini ja durian kallistuvat

Malesialainen torinmies pitää usein kahta talouden indikaattoria tärkeimpänä: ringgitin arvoa ja bensiinin hintaa. Ringgit on vahvistunut tasaisesti vuoden loppua kohden ja lähtee tukevista asemista uuteen vuoteen. Paikallisen bensiinin hinta oli marraskuussa korkeimmillaan sitten kevään, mikä herättää närää autoilevan kansan parissa. Öljyn arvonnousu näkyy bensapumpuilla, sillä Malesia tuo huomattavan määrän raakaöljyä.

Malesiassa kasvaa runsaasti durian-hedelmää, joka tunnetaan vahvasta maustaan ja poikkeuksellisen pistävästä hajustaan. Hedelmä on kiinalaisten suosiossa, ja Malesia pyrkii avaamaan tuoreiden durianien viennin Kiinaan. Durianit menevät hyvin kaupaksi kiinalaisille turisteille, ja tästä johtuva hinnannousu näkyy korkeampina kuluttajahintoina malesialaisille. Myös tästä on tehty poliittinen kysymys näin vaalikauden alla.

Teemu Laakkonen, Ulkoasiainsihteeri, Suomen Malesian-suurlähetystö

ennusteet
kauppa
tietotekniikka
vientiyritykset
öljy