Malesian talous kurottaa kaksinumeroisiin kasvulukuihin

Kuva: Georg Wittberger, flickr.com, ccby2.0Malesian valtion omistaman öljy- ja kaasuyhtiö Petronasin pääkonttori Kuala Lumpurissa. Kuva: Georg Wittberger, flickr.com(Linkki toiselle verkkosivustolle), ccby2.0(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Malesian talouskasvu kiihtyi vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä 10,1 prosenttiin, mikä on maan paras kasvuvauhti sitten vuoden 2000. Pääministeri Najib Razak totesi puheessaan 15.5. hallituksen nostaneen vuoden 2010 kasvuennusteen 6 prosenttiin aiemmasta 4,5 prosentista. Hyvä uutinen oli myös Malesian nousu IMD-kilpailukykyvertailussa sijalle 10 , kun vuoden 2009 sijoitus oli 18. Malesia isännöi toukokuussa Maailman islamilaista talousfoorumia, jonka avauspuheessa pääministeri Najib ehdotti islamilaisen taloushuippukokouksen järjestämistä OIC-järjestön huippukokousten yhteydessä. Malesia ehdotti myös islamilaisen "Puhtaan energian kehityspankin", Clean energy development bank, perustamista.

Malesian talouskasvu ylitti odotukset vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä, kun bkt kasvoi 10,1 prosenttia mitä vahvempaa kasvua on nähty vain Aasian talouskriisin jälkeen vuonna 2000. Nopeampaan kasvuvauhtiin ovat Aasian maistakin yltäneet vuoden 2010 alussa vain Singapore 13 prosentin ja Kiina 11,9 prosentin kasvulla, kun esim. Etelä-Korean ja Indonesian kasvu on ollut 7,8 ja 5,7 prosenttia.

Malesian talouden veturina on ollut alkuvuodesta teollisuustuotannon lisääntyminen 16,9 prosentilla, mistä perinteisen vahvan alueen sähkölaitteiden ja –koneiden tuotannon kasvu oli peräti 34,4 prosenttia, kuljetusvälineiden 25,3 ja huonekalujen 18,7 prosenttia. Ulkomaankaupasta riippuvaisen Malesian vienti kasvoi 19,3 prosenttia ja tuonti 27,5 prosenttia – vientiteollisuutta huolestuttaa valuutan
ringgitin vahvistuminen esim. euroon nähden noin 20 prosentilla viime kuukausien aikana. Vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä Malesian talouskasvu oli 4,4 prosenttia, ja virallinen kasvuennuste vuodelle 2010 oli 4,5 – 5 prosenttia. Lupaava kasvuvauhti vuoden 2010 alussa sai pääministeri Najib Razakin, joka toimii myös valtiovarainministerinä, korottamaan vuoden 2010 kasvuennusteen 6 prosenttiin.

Tiedotustilaisuudessa 15.5. Najibilta kysyttiin, millä aikataululla hallitus aikoo luopua mm. polttoaineiden ja eräiden elintarvikkeiden subventioista, joiden on myönnetty haittaavan talouskehitystä. Pääministeri ei täsmentänyt suunnitelman aikataulua, vaan totesi toimissa otettavan huomioon köyhimmän väestönosan tarpeet.

Malesian hallitus sai lisää hyviä uutisia 20.5., kun maan sijoitus sveitsiläisessä IMDkilpailukykyvertailussa koheni vuoden 2009 18. sijalta 10.sijalle vuonna 2010. Pääministeri Najib katsoi tämän osoittavan, että hallituksen aloitteet kuten hallinnon tehostamiseen tähtäävä kehityssuunnitelma ja vielä luonnosvaiheessa oleva Malesian uusi talousmalli ovat jo tuottaneet tulosta ja saaneet myönteistä vastakaikua sijoittajilta ja liike-elämältä. Vertailun kärjessä olivat Singapore ja Hongkong, Suomi putosi kärkikymmeniköstä.

Pankkitoiminta ja ilmastonmuutos Maailman islamilaisen talousfoorumin asialistalla

Malesia jatkaa aktiivista toimintaansa islamilaisen talousyhteistyön kehittämiseksi ja isännöi Kuala Lumpurissa 19.-20.5. Maailman islamilaisen talousfoorumin kuudetta vuosikokousta, jonka avausistunnon puhujina olivat pääministeri Najibin lisäksi Indonesian, Kosovon, Malediivien ja Senegalin (OIC-puheenjohtaja) presidentit, Brunein sulttaani ja Bangladeshin pääministeri. Lähes 3000 osanottajan aiheina olivat mm. innovointi, logistiikka, maailman vesitilanne, koulutus, liiketoiminnan etiikka ja islamilainen pankkitoiminta.

Pääministeri Najib teki avauspuheenvuorossaan konkreettisen ehdotuksen muslimimaiden taloushuippukokouksen järjestämisestä islamilaisten maiden järjestön OIC:n huippukokouksen yhteydessä, ja Senegalin presidentti Abdoulaye Wade lupasi tukea ehdotusta. Najib ehdotti myös, että islamilaiset maat perustaisivat ”Puhtaan energian kehityspankin” tukemaan maiden toimia ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Esimerkkinä ongelmista pääministeri muistutti Malediivien saarivaltion koko olemassaolon olevan uhattuna ilmaston lämpenemisen jatkuessa.
Indonesian presidentti Susilo Bambang Yodhono tähdensi puheessaan islamilaisen pankkitoiminnan kehittämistä todeten, että sen osuus maailman rahamarkkinoista on vain yksi prosentti, vaikka muslimeita on 23 prosenttia maailman väestöstä. Pääministeri Najib sanoi Malesian kehittäneen islamilaista rahoitusta jo 30 vuotta ja olevan valmis jakamaan kokemuksiaan ja asiantuntemustaan toiminnan kehittämiseksi maailmanlaajuiseksi.

Kokoukseen osallistunut Iso-Britannian prinssi Andrew lupasi Lontoon maailman johtavana finanssikeskuksena pitävän ovensa avoimena islamilaisen pankkitoiminnan instrumenttien kehittämiselle, mitä edesauttaa tosiasia että Lontoossa toimii jo 22 islamilaista pankkia. Liikepankkien edustajat totesivat kehityksen ongelmina olevan etenkin Euroopassa islamilaisen asiantuntemuksen puutteen, yleisesti hyväksyttyjen säädösten puuttumisen, tuotteiden kapeaalaisuuden
ja vähäisen likviditeetin.

Kuva: Georg Wittberger, flickr.com(Linkki toiselle verkkosivustolle), ccby2.0(Linkki toiselle verkkosivustolle)