Malesian talous kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 4,2 prosenttia

Malesian talous kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4,2 prosenttia, joka saattaa hyvin olla koko vuoden kasvulukema.

Kasvu on ennakoidusti hidastunut viime vuoden vauhdista ja maan talous tapaileekin maailmanmarkkinoiden kasvunäkymien tahtia. Yksityistä kulutusta halutaan ruokkia entisestään. Suurien infrastruktuurihankkeiden käynnistymisestä odotetaan vahvaa kasvua syksylle.

Ohjauskoron laskemisella spekuloidaan

Kiina on edelleen Malesian tärkein kauppakumppani, ja koko vienti kasvoi ensimmäisen kvartaalin aikana nimelliset 1,2  prosenttia. Maan tuotantoindeksi supistui samaan aikaan 2,2 prosenttia.  Yksityinen kulutus kuitenkin kasvoi virallisten tilastojen mukaan 5,3 prosenttia ensimmäisen kvartaalin aikana.

Positiivisimpia näkymiä on nähtävissä palvelusektorilla ja ravintola-alalla. Erinäisten malesialaisten online-palveluiden määrä jatkaa kasvuaan. Maan hallitus on vastikään todennut, että se haluaa myös verkon kautta tarjotut palvelut verotuksen piiriin.

Keskuspankin yleinen ohjauskorko on ollut 3,25 prosenttia viimeisen kahden vuoden ajan. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan elvyttävä koronlasku voisi olla luvassa seuraavien kuukausien aikana.

Kansallinen valuutta vahvistunut, mutta haavoittuvainen

Ringgitin kurssi oli viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla heikoimmillaan 17 vuoteen suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Sen arvo alkoi palautua maalis–huhtikuussa, kun myös raakaöljyn arvo kasvoi. Malesiassa seurataan erityisellä pieteetillä Yhdysvaltain keskuspankin toimia, sillä sen päättämä korkotason nosto aiheuttaa välittömiä laineita Malesian finanssimarkkinoilla.

Korruptioepäilyt säikäyttivät ulkomaisia sijoittajia viime vuonna siinä määrin, että Malesian pörssistä vedettiin ulkomaisia sijoituksia takaisin lähes viisi miljardia Yhdysvaltain dollaria. Pääomapako oli suurin sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Sijoitukset ovat osittain alkaneet palautua Malesiaan ja yksistään maaliskuussa paikallisia osakkeita ostettiin reilun miljardin dollarin edestä. Toisaalta toukokuussa ulkomaisia sijoituksia taas myytiin lähes puolen miljardin dollarin verran.

Öljytaantuma tuntuu edelleen

Kansallinen energiayhtiö Petronas on irtisanomassa noin tuhat työntekijäänsä, mikä on yhtiön historiassa poikkeuksellista. Vuoden ensimmäisellä kvartaalilla sen tulos oli 60 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Maailman sadan suurimman yrityksen joukkoon kuuluva Petronas on Malesian suurin veronmaksaja.

Forbesin raportin mukaan öljyalalta katosi Malesiassa noin 4000 työpaikkaa viime vuoden aikana, ja edelleen kuulee tarinoita, joissa länsimainen keski- tai johtoportaan työntekijä on sanottu irti lyhyellä irtisanomisajalla. Shellin Malesian-toimisto on irtisanonut 1400 työntekijää tämän vuoden aikana.

Malesian makrotason lääke on ollut talouden monipuolistaminen lähinnä elektroniikkatuotantoon ja palvelusektorille verraten menestyksekkäästi. Vuonna 2011 valtiontuloista noin 40 prosenttia tuli luonnonvarojen hyödyntämisestä, kun tänään vastaava luku on noin 14 prosenttia.

Malesia tuoreessa kilpailukykytutkimuksessa 19. sijalla

Hallitus jäädytti helmikuussa ulkomaisen alhaisen työvoiman palkkaamisen toistaiseksi, jotta maassa myös laittomasti työskentelevät saataisiin valtion rekistereihin. Lähes kaksi miljoonaa alhaisen palkkatason vierastyöläistä työskentelee pääasiassa rakennusteollisuudessa ja palmuöljyplantaaseilla. Työnantajien kovan painostuksen vuoksi määräys peruttiin toukokuussa ravintola-alaa lukuun ottamatta.

Globaalissa 61 valtiota käsittävässä kilpailukykytutkimuksessa (World Competitiveness Yearbook) Malesia löytyy sijalta 19, kun sen sijoitus vuosi sitten oli viisi sijaa korkeampi. Laskua perustellaan Yhdysvaltain dollarin vahvistumisella ja Aasian maiden yleisellä heikentymisellä. Malesia on yhden sijan Suomea korkeammalla.

Valtionvelka 54,5 prosenttia BKT:sta

Valtionvelka on tällä hetkellä 54,5 prosenttia BKT:sta, ja kiivasta keskustelua käydään siitä, kasvaako vai väheneekö velka tämän vuoden aikana. Malesian hallitus on asettanut pehmeäksi velkakatokseen 55 prosenttia BKT:sta. Säästötoimenpiteinä kaikkien ministeriöiden toimintabudjettia on täksi vuodeksi pienennetty ja esimerkiksi konsulttien palkkaaminen on sallittu vain poikkeustilanteissa.

Budjettilupausten mukaisesti heinäkuusta lähtien yksityisen sektorin uudeksi vähimmäispalkaksi tulee noin 215 euroa/kuukausi (RM1000) Malesian niemimaalla ja noin 200 euroa/kuukausi (RM920) maan itäosan Sabahin, Sarawakin ja Labuanin alueilla työskenteleville. Korotusta tulee noin 20 euroa/kuukausi.

Valtion sijoitusyhtiö 1MDB:n epäselvä rahaliikenne seurannassa

Valtion sijoitusyhtiö 1MDB on ajautunut lähes 11 miljardin Yhdysvaltain dollarin velkoihin, ja sen toimintaa tutkineen parlamentaarisen komitean suositusten pohjalta yhtiön johtoryhmä erosi tehtävästään toukokuun lopussa. 1MDB:n varat ja tytäryhtiöt on tarkoitus alistaa kokonaisuudessaan valtiovarainministeriön alle (Ministry of Finance Incorporated).

Valtakunnansyyttäjä totesi tammikuussa, ettei yhtiön perustaja pääministeri/valtiovarainministeri Najib ole rikkonut lakia yhtiön ohjaamisessa. 1MDB:n sijoitukset muodostavat monimutkaisen vyyhdin, joka on viranomaisten tutkittavana mm. Singaporessa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Kansantalouden kannalta tärkein kysymys on, realisoituvatko sijoitusyhtiön velat valtion vahingoksi.

Syksyllä suuria infrastruktuurihankkeita

Julkinen kulutus kasvoi ensimmäisen neljänneksen aikana 3,8 prosenttia. Vielä voimakkaampaa kasvua odotetaan loppuvuodelle, kun esimerkiksi Borneon halkaisevan moottoritien rakentamisen ja Kuala Lumpurin metroverkoston laajentamisen on määrä käynnistyä. Johoriin nousee Petronasin uusi öljynjalostamo. Malesia ja Singapore allekirjoittavat heinäkuussa yhteisymmärryspöytäkirjan Kuala Lumpurin ja Singaporen välisen pikajunarautatien rakentamisesta. Lähes sata yritystä on tähän mennessä ilmaissut kiinnostuksensa urakointiin osallistumisesta.

Toivoa sopii, että Malesiassa kuivuutena koetun El Nino -sääilmiön jälkeläisen La Ninan mukanaan tuomat loppuvuoden sademassat eivät viivästytä hankkeita.

Kuva: Teemu Laakkonen
Ramadanin päättymisen juhlistamiseen valmistaudutaan hyvissä ajoin.
Ramadanin päättymisen juhlistamiseen valmistaudutaan hyvissä ajoin.

Ramadania juhlistavaa kulutusta toivotaan

Pääministeri Najib myönsi ramadanin aluksi kaikille virkamiehille noin sadan euron Hari Raya-bonuksen ramadanin juhlintaa varten. Eläkeläiset saavat n. 50 euron etuuden.

Ramadanin aikainen kulutus indikoi perinteisesti kuluttajien yleisiä tuntemuksia maan taloudesta. Ekonomistit tarkkailevatkin tänä vuonna entistä tarkemmin, kuinka vilkasta kaupankäyntiä auringonlaskun jälkeisillä ramadan-bazaareilla käydään. Ramadan päättyy heinäkuun alkupuolella ja sen päättymistä juhlistava Hari Raya-juhlakausi tuonee kaivatun kulutuspiikin – ainakin hetkeksi.

Teemu Laakkonen

Kirjoittaja on ulkoasiainsihteeri Suomen Malesian-suurlähetystössä

kauppa