Malesian talous kasvaa vakaasti

Talouskasvun perustana oli vuoden 2011 jälkipuoliskolla kotimainen kysyntä ja etenkin julkinen kulutus , kun ulkomaankaupan kasvu Malesialle tärkeän kotitalouselektroniikan osalta hidastui.

Malesian talouskasvu hidastui vuonna 2011 vuoden 2010 7,2 prosentin kasvuvauhdista, mutta bkt:n kasvussa yllettiin virallisten ennusteiden mukaiseen 5,1 prosentin kasvuun. Kasvu hidastui vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä edellisen neljänneksen 5,8 prosentista 5,2 prosenttiin, ja kasvua ylläpiti 10,5 prosentilla lisääntynyt kotimainen kysyntä. Yksityinen kulutus kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 7,1 ja julkinen kulutus peräti 23,6 prosenttia, minkä arvellaan heijastavan lähestyviä parlamenttivaaleja.

Sekä Economistin tutkijat että luokituslaitos Fitch ennustavat Malesian talouskasvuksi vuonna 2012 neljää prosenttia, ja seuraavina vuosina bkt:n kasvun arvioidaan jatkuvan vakaasti noin 5 prosenttia vuodessa.

Helmikuussa julkaistut ulkomaankauppatilastot osoittavat Malesian kaupan kasvaneen vuonna 2011 8,7 prosenttia ja Kiinan nousseen ASEAN-naapurin Singaporen ohi suurimmaksi kauppakumppaniksi.

Kiinan osuus Malesian viennistä oli 13,1 %. Kiina oli myös Malesian suurin tuontimaa 13,2 prosentin osuudella.

Saksan osuus tuonnista oli 3,8 prosenttia. Malesian selkeästi tärkeimpänä vientiartikkelina säilyivät elektroniikkateollisuuden tuotteet ja puolivalmisteet, joiden osuus viennistä kuitenkin laski vuoden 2010 40 prosentista 34 prosenttiin, mikä ilmentää globaalia kysynnän laskua.

Tämä näkyy myös viennin supistumisessa Yhdysvaltoihin ja Hongkongiin vuonna 2011. Palmuöljyn osuus Malesian viennistä oli 12 %, öljyjalosteiden ja raakaöljyn yhteensä 10 % ja nesteytetyn maakaasun 8 %. Ulkomaankaupalla on keskeinen merkitys Malesian taloudelle: viennin kokonaisarvo vuonna 2011 oli 173 miljardia euroa ja tuonnin 143 miljardia, kauppa oli ylijäämäistä jo 14. peräkkäisenä vuonna.

Malesian ulkomaankauppaministeriön arvio globaalit ongelmat huomioiden varovaisesti maan ulkomaankaupan kasvavan vuonna 2012 edellisvuotta hitaammin noin 6 prosenttia.

Investoinneissa Asean-maiden ykkössarjassa

Myös suorien ulkomaisten investointien kasvu jatkui Malesiassa vuonna 2011, kun investointeja saatiin 8,2 miljardia euroa mikä merkitsi 12,3 prosentin lisäystä vuodesta 2010. Suurin investoija vuonna 2011 oli Japani, seuraavina Etelä-Korea ja Yhdysvallat sekä Singapore ja Saudi-Arabia. Näiden viiden maan osuus ulkomaisista investoinneista oli 2/3, ja investoinneista noin 60 prosenttia oli uusia projekteja.

Investoinneista puolet kohdistui teollisuustuotantoon, 27 % palveluihin ja 22 % kaivostoimintaan. Asean-maista Singapore ja Indonesia saivat Malesiaa enemmän suoria ulkomaisia investointeja, 31 ja 15 miljardia euroa.

Luokituslaitos Fitch antoi Malesialle arvion ”vakaa A-”, ja katsoi julkistalouteen sisältyvän potentiaalisia heikkouksia, joita tulee valvoa. Fitchin lausunnossa kehotettiin Malesian hallitusta laajentamaan valtion tulopohjaa ja vähentämään riippuvuutta energiatuloista. Suunnitelmat subventioiden vähentämisestä ja arvonlisäveron käyttöönotosta pantaneen toimeen parlamenttivaalien jälkeen.