Malesian digitalous parrasvaloissa

Malesian digitalous parrasvaloissa

Malesian tuore budjetti puhuttelee pienituloisimpia ja digiyrityksiä. Talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 4,2 prosenttia. Malesia löytyy globaalilta Ease of Doing Business-listalta sijalta 23.

Digitaalisen talouden kasvuun panostetaan

Lokakuun lopussa esitelty tulevan vuoden budjetti on kaksijakoinen: vyötä kiristetään, mutta myönnytyksiä tehdään useammalle kansanosalle. Startup –yritysten perustamista tuetaan huomattavalla 43 miljoonan euron potilla. Malesian digiviranomainen (MDEC) saa lähes vastaavan määrän e-kauppapaikkojen vahvistamiseen ja Malaysia Digital Hub-aloitteeseen.

Maahan perustetaan, kenties ensimmäisenä maailmassa, digitaalinen vapaakauppa-alue. Viestintävirasto saa reilun 200 miljoonan euron panostuksen kansallisten verkkoyhteyksien nopeuttamiseen. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä tuetaan voittojen verovähennysoikeuksin. Digitalous muodostaa tällä hetkellä n. 17 % maan BKT:sta.

Kuva: Teemu Laakkonen
Upin & Ipin –hahmot ovat malesialaisen digitaivaan tähtiä.

Asuntokaupoille kannustetaan

Malesian taloudellinen menestys on sidottu maailmantalouden näkymiin, mikä synnyttää vauhtikuoppia. Pienituloisimpien ensiasunnon ostoa tuetaan avokätisesti poistamalla leimavero vuoden alusta. Valtio rakentaa asuntoja vähävaraisimmille pehmeällä lainoituksella, ja asuntolainojen saatavuutta parannetaan. Hallitus nostaa pienituloisimpien BR1M-käteistukia, joihin reilut seitsemän miljoonaa malesialaista on oikeutettu.

Viime vuonna nostettu arvonlisävero (GST) pysyy 6 %:ssa. Valtion energiayhtiö Petronasin osingot ovat ensi vuonna n. miljardi euroa kuluvaa vuotta pienemmät.

Valtion säästökuuri jatkuu

Julkinen alijäämä on tällä hetkellä 3,1 % ja se halutaan puristaa kolmeen prosenttiin ensi vuoden aikana. Ohjaavana tavoitteena on saavuttaa tasapainotettu budjetti vuoteen 2020 mennessä. Virkamiesten palkat, eläkkeet ja muut julkisetuudet muodostavat lähes kolmanneksen kunkin vuoden budjetista.

Ministeriöiden toimintamenoja on supistettu ja kulutuskäytäntöjä tarkistettu, mutta tässä nähdään edelleen reilusti säästämisvaraa. Valtionvelka on tänään 53,2 % BKT:sta ja siitä reilut 90 % on kotimaista velkaa. Opposition mukaan käsillä olevan talousarvion menopuolelle on jätetty kirjaamatta suurimpien valtionyhtiöiden velkoja ja infrahankkeita, joista ei synny vielä muutamaan vuoteen tuloja.

Malesian itärannikolle Kiinan rahoittama rautatie

Rakennusteollisuus jatkaa tasaista kasvuaan, kun useat edellisvuoden budjetissa luvatut infrahankkeet käynnistyvät. Uutena hankintana hallitus lupaa Malesian itärannikolle (etenkin Terengganun ja Pahangin osavaltiot) rautatien. Budjetin julkistamista seuraavalla viikolla pääministeri/valtiovarainministeri Najib matkusti huomattavan laajan delegaation kanssa Kiinaan, joka lupasi pehmeitä lainoja mainittuun rautatiehen.

Moottoriteiden, maaseudun kyläteiden ja siltojen rakentamiseen ohjataan lähes miljardi euroa. Lisäksi maaseudun 10 000 taloa on määrä saattaa sähköverkon piiriin. Riisinviljelijät, kumituottajat ja kalastajat saavat omat tukensa.

Keskuspankki laski ohjauskorkoa maltillisesti

Maan keskuspankki laski ohjauskorkoa heinäkuussa 3 %:iin, kun se oli pitkään 3,25 %. Muutos esiteltiin ennakoivana reaktiona maailmantalouden kasvunäkymien hidastumiseen. Inflaatio oli syyskuussa 1,9 % ja sen vaisuudesta on esitetty perusteltua huolta. Tämä on kytköksissä pitkään jatkuneeseen keskusteluun elinkustannusten kasvamisesta etenkin ruoan osalta. Fitchin tuore luottoluokitus Malesialle on A-.

Vastavalmistuneiden maisterien työttömyys on aivovuotona ilmenevä ongelma. Budjetti tunnustaa työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman myöntämällä noin miljardi euroa teknisten oppilaitosten kasvuun. Toisaalta julkisten yliopistojen valtiontukia leikataan tuntuvasti.

Vaalispekulaatioita ilmassa

Kansalliset parlamenttivaalit on määrä käydä vuoden 2018 puolivälissä, mutta joidenkin arvioiden mukaan ne voisivat olla edessä jo ensi vuoden keväällä. Tämän valossa budjetin voi lukea myös vaalibudjettina. Pettyneiden mukaan budjetti jättää kasvavan urbaanin keskiluokan varainjaon kuolleeseen kulmaan. Toisaalta uusia verovähennysoikeuksia kuitenkin myönnettiin älypuhelimien, sanomalehtien ja kuntosalijäsenyyksien hankintaan.

Budjetin yhteydessä esiteltiin visio vuodesta 2050 (Transformasi Nasional 50, TN50), johon mennessä Malesian odotetaan olevan johtavien teollisuusmaiden joukossa.

Malesia on maailman 25:nneksi kilpailukykyisin talous

Malesia on perinteisesti rankattu korkealle Maailmanpankin Ease of Doing Business –vertailussa. Viime vuonna sijoitus oli ensin 18., mutta vertailukriteerien tarkistamisen jälkeen 22., ja tänä vuonna maan sijoitus on 23. Yhden sijan heikentymistä perustellaan viime vuoden keväällä käyttöön otetun arvonlisäveron teknisillä laskentaperusteilla. Kehuja tulee edelleen yrityksen perustamisen vaivattomuudesta, rahoituksen saatavuudesta ja investointisuojasta.

Malesia sijoittuu Maailman talousfoorumin vuotuisessa kilpailukykyvertailussa sijalle 25, kun viime vuonna sijoitus oli 18. Pudotusta perustellaan ensisijaisesti koulutusjärjestelmän puutteilla, naisten liian pienellä osuudella työvoimasta ja oikeuslaitoksen epätäydellisellä riippumattomuudella. Hallitus on syyttänyt laskusta maailmantalouden epävakautta, dollarin vahvistumista ja öljytaantumaa. Alueellisesti Malesia sijoittuu toiseksi kärkipään Singaporen jälkeen.

1MDB:n käymistila jatkuu

Valtion sijoitusyhtiö 1MDB:n epäselvään rahaliikenteeseen liittyvät tutkimukset jatkuvat. Najibin mukaan 1MDB ja sen tuhdit velat pidetään valtionbudjetin ulkopuolella. Ensimmäinen 1MDB:n rahaliikenteeseen liittyvä oikeudenkäynti käynnistyi kuun alussa Singaporessa. Syytettynä on sveitsiläisen pankin ex-varainhoitaja, jonka katsotaan rikkoneen maan tiukkoja rahanpesusääntöjä ja estäneen viranomaisten tutkintaa asiassa. Malesiassa 1MDB:ta tutkiva taho on poliisi. Yhdysvaltain valtakunnansyyttäjä nosti siviilikanteen 1MDB:hen kytköksissä olevia henkilöitä kohtaan heinäkuussa.

Teemu Laakkonen, ulkoasiainsihteeri, Suomen Malesian-suurlähetystö

tieto- ja viestintätekniikka
vientiyritykset