Malesialla potentiaalia harvinaisten maametallien keskukseksi
Malesiassa sijaitsee ainoa merkittävä harvinaisten maametallien (REE) käsittelylaitos Kiinan ulkopuolella, australialaisen kaivosyhtiö Lynasin jalostamo Kuantanissa. Maassa on myös huomattavia REE-esiintymiä sekä autoteollisuutta, joten potentiaalia on koko arvoketjun kattamiseen. Malesia on käynnistänyt kansallisen REE-strategian valmistelun.
Malesiassa sijaitsee merkittäviä harvinaisten maametallien esiintymiä, jotka toistaiseksi ovat lähes täysin hyödyntämättömiä. Reservien kooksi on arvioitu 18,2 miljoonaa tonnia, missä esiintyy huomattavia määriä mm. neodymiumia (Nd), dysprosiumia (Dy) ja praseodymiumia (Pr). Suurimmat todetut reservit maailmassa sijaitsevat Kiinassa (44 milj. tonnia), Vietnamissa (22 milj. tonnia), Brasiliassa (21 milj. tonnia) ja Venäjällä (10 milj. tonnia).
Suurin osa esiintymistä sijaitsee ns. kruununmailla Perakin, Terengganun, Kedahin ja Kelantanin osavaltioissa, joista toistaiseksi vain Perakissa on pienimuotoista louhintaa. Malesialla on kuitenkin jo olemassa tärkeä REE-arvoketjun osa australialaisen kaivosyhtiö Lynasin kautta. Lynasin jalostamo sijaitsee Kuantanissa, Malesian niemimaan itärannikon pienessä satamakaupungissa, missä yhtiö käsittelee Mt Weldin ja Kalgoorlien kaivoksistaan Australiasta louhitut materiaalit. Lynasilla on Malesiassa lisäksi merkittävää tutkimus- ja kehitystoimintaa.
Kuantanin jalostamo on yksi maailman suurimmista ja teknologialtaan uudenaikaisin. Se on käytännössä ainoa harvinaisten maametallien jalostuksen centre of excellence Kiinan ulkopuolella tilanteessa, missä Kiinan hallussa on 85 % jalostuksesta, Lynasilla 10 % ja muut pelaajat ovat marginaalisia.
Malesian valinta jalostamon sijaintipaikaksi johtuu niin edullisesta kustannustasosta ja suhteellisesta helppoudesta löytää koulutettua henkilöstöä, kuin sijainnista keskeisten merireittien varrella ja lähellä Lynasin tärkeimpiä asiakkaita, kuten mm. Japania. Kuantanissa sijaitsee pienehkö mutta moderni syvänmeren satama aivan Lynasin jalostamon läheisyydessä.
Malesia on havahtunut REE-sektorin potentiaaliin. Pääministeri Anwar on hiljattain korostanut ulkomaisten kumppanien tärkeyttä sektorin kehittämisessä ja peräänkuuluttanut valvonnan tehostamista. Hallitus on käynnistänyt kansallisen REE-strategian valmistelun, jossa tarkastellaan myös investointikannustimia.
Jos Malesia tekisi strategisia investointeja sektoriin, voisi sillä olla käsissään koko harvinaisten maametallien arvoketju louhinnasta jalostuksen kautta lopputuotteeseen, sillä maassa on myös merkittävää akkutuotantoa sekä autoteollisuutta. Haasteena on erityisesti sopivien teknologiakumppanien löytäminen kestävän ja turvallisen kaivostoiminnan kehittämiseksi.
Teksti ja lisätietoja: Anni Ståhle, edustuston päällikön sijainen